Для чого потрібні засоби заспокоєння дорожнього руху

bezp
Фото ілюстративне.

Колонка Святослава Товстиги, радника міністра інфраструктури України 2017-2019 рр., засновника громадської організації «За якісний транспорт».

У сьогоднішній колонці ми познайомимось із новим стандартом щодо безпеки дорожнього руху, бо без розуміння цього стандарту ми не зможемо якісно проаналізувати доцільність застосування тих чи інших засобі заспокоєння дорожнього руху у Львові.

2020 року перше в Україні Укравтодор розробив стандарт ДСТУ 4123:2020 «Безпека дорожнього руху» для заспокоєння дорожнього руху, до цього із чинного законодавства можна було застосовувати лишень «лежачі поліцейські». Причиною розроблення цього стандарту стало збільшення дорожньо-транспортних пригод на нових відремонтованих дорогах, він був розроблений на основі стандарту стала концепція VisionZero («Нуль смертей»).

Комплексний підхід до розробки заходів заспокоєння дорожнього руху, який передбачений цим стандартом, запроваджує рівномірний розподіл обмежувальних засобів на мережі доріг та вулиць, щоби змусити учасників руху підтримувати постійну безпечну швидкість, а не змінювати її короткочасним прискоренням та гальмуванням, що призводить до зменшення концентрації водія.

Що це за стандарт і які його переваги

З листопада 2020 року  набули чинності ДСТУ 4123:2020 «Безпека дорожнього руху». Цей стандарт є важливим, бо закладає комплексний підхід до створення системи безпечних умов руху дорогами та вулицями. З’являються засоби заспокоєння руху, які встановлюються не тільки для зменшення швидкості, а головним чином для рівномірності транспортних потоків. Особлива увага в цьому стандарті приділяється ділянкам, де автомобільні потоки конфліктують з пішохідними та велосипедними. Часто учасники дорожнього руху не об’єктивно оцінюють дорожню обстановку, що призводить до неправильного вибору швидкості руху, а інколи і до перевищення дозволеної швидкості на певній ділянці, що призводить до зростання травматизму на дорозі. Завдяки засобам заспокоєння руху і обмеженню швидкості, аварійність на дорогах зменшується.

Які засоби заспокоєння руху з’являються , згідно з новим стандартом

Засіб заспокоєння руху – конструктивний елемент дороги або технічний засіб, який призначений для зниження швидкості дорожніх транспортних засобів та підвищення уважності учасників дорожнього руху. До чинних засобів організації дорожнього руху, додали такі засоби заспокоєння дорожнього руху, як острівці безпеки, бордюрні розширення, чокери, шикани, розділювальні смуги, припідняті пішоходні переходи, перехрестя, «подушки» . Такі засоби до цього не були обов’язковими, але для львів’ян ці засоби є знайомими, бо останніх 5-7 років на низці вулиць такі застосовувались в порівнянні із іншими містами України

Шикан – це засіб заспокоєння дорожнього руху, який є бічним горизонтальним розширенням тротуару, що призводить до звуження ширини проїзної частини з одного чи двох боків дороги.  Цей засіб – це  звуження однієї чи кількох смуг руху за допомогою додаткової зеленої зони. Такий засіб заспокоєння руху можна зустріти на міжквартальних вулицях, проєкт яких розробляло ЛКП «Інститут просторового розвитку». Зокрема це вулиці Вербова, Почаївська, також є на вулиці Ужгородській.

Підвищені пішохідні переходи та перехрестя – це засіб заспокоєння дорожнього руху, який покликаний змінити пріоритети: водії заїжджають на пандус, уважніше перетинають шляхи пішоходів і велосипедистів, усвідомлюючи, що транспортні засоби не є господарями на цій ділянці дороги. Такий засіб застосовується на ділянках доріг у межах населених пунктів та вулицях:

  • поблизу дитячих дошкільних навчальних закладів та шкіл;
  • поблизу місць або зон масового відпочинку;
  • у житлових зонах.

Такий засіб заспокоєння руху вперше застосували на вулиці Січових Стрільців. Яскравий прикладом цього засобу є вулиця Підрічна – перетин магістральної вулиці Липинського з міжквартальною  Підрічною.

Дорожні пагорби («берлінська подушка») – це засіб заспокоєння руху, який встановлюється на відстані 5-6 м від місця перед нерегульованими пішохідними переходам, регульованим перехрестям із кільцевим рухом,  переходами на якому необхідно обмежити швидкість руху. Для ступінчастого зниження швидкості руху дозволено послідовно встановлювати два чи три дорожні пагорби за напрямком руху на відстані від 10 м до 30 м один від одного. Цей засіб діє для легковика так само, як і «лежачий поліцейський», а вантажівка може без проблем його проходити.

Чокери – засіб заспокоєння дорожнього руху, який є бічним горизонтальним розширенням тротуару, бордюру чи острівця безпеки на проїзну частину, що призводить до звуження ширини проїзної частини. Їх часто використовують на пішоходних переходах (так звані антикишені). В поєднанні із острівцями безпеки ми отримуємо звуження проїжджої частини, що призводить до зменшення часу, який потрібен для перетину проїжджої частини, а також покращується оглядовість водіїв, адже пішоходів не затуляють припарковані автомобілі.

Міні-кільце – це засіб заспокоєння руху, який покликаний зменшити швидкість проходження перехрестя за рахунок зміни траєкторії руху.

Острівці безпеки – це засіб заспокоєння руху, бо залежно від розташування змушують водія дещо змінювати траєкторію руху.

Яскравим прикладом поєднання засобів заспокоєння руху (чокерів, міні-кільця і острівця безпеки) є перехрестя вулиць Панаса Мирного-Угорська-Тернопільська-Литвиненка, де створені умови для зведення до нуля можливість помилитись при перетині перехрестя.

Каналізування потоків – це засіб, який унеможливлює зміну траєкторію руху і подальшого перелаштування у сусідню смугу через розділення смуг руху бетонним острівцем малої ширини. Такий засіб добре використовувати перед регульованим перехрестями кругового руху, а також на  регульованих перехрестях, де крайня права смуга не задіяна для виїзду на перехрестя із перпендикулярної вулиці, завдяки цьому розділяються потоки. Таких засіб заспокоєння руху має доцільність застосування на перехресті із круговим рухом –проспект Чорновола- вул.Липинського.

Далі буде...


Матеріали у рубриці Погляди - Колонки, є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених у Колонках. Редакція не несе відповідальності за достовірність та тлумачення викладеної інформації та виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: