Український полярник удев’яте зустрічає день народження на станції «Академік Вернадський»

189860663_1658916087651595_6841209160091903517_n

Сьогодні, 25 травня, на станції «Академік Вернадський» вже вдев’яте зустрічає свій день народження вчений Богдан Гаврилюк – це абсолютний рекорд серед зимівників усіх українських експедицій.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Зараз він очолює 26-ту УАЕ, а також проводить в Антарктиді геофізичні дослідження. Але цікаво, що шлях полярника Богдан починав з механіка у 7-ій УАЕ (працюючи в Харкові інженером на Заводі ім. Малишева ), а згодом зайняв посаду науковця (вже як представник Радіоастрономічного інституту НАН України). За 8 попередніх зимівок станція стала для нього другим домом.

На «Вернадському» рекордсмен вивчає іоносферу, взаємодію атмосферної та космічної погоди, світову грозову активність, зокрема надпотужні блискавки. Ці дослідження є важливими для розуміння глобальних змін клімату та поширення техногенного впливу із промислово розвинених регіонів Землі в Антарктику.

Як керівник експедиції Богдан відповідає за забезпечення злагодженої роботи всього колективу протягом довгих 13 місяців зимівки. Як зазначає команда 26-ої УАЕ, Богдан впевнений, що «в кожного з нас має бути якась особлива суперсила, яка піде на користь станції та експедиції». І такий підхід справді надихає.

Також пропонуємо кілька цікавих фактів про іменинника:

  • кожної зимівлі ініціює ремонтні та інші роботи з благоустрою станції. Постійно допомагає британцям підтримувати в належному стані будиночок-музей «Ворді», який знаходиться на сусідньому острові Вінтері;
  • захоплюється історією полярних досліджень і зробив на станції велику кількість інформаційних стендів;
  • грає на 4 музичних інструментах: гітарі, губній гармоніці, блокфлейті і власному міні-піаніно. Останній інструмент змайстрував на станції власноруч з колегою під час однієї з попередніх зимівель;
  • сам пише і виконує пісні в жанрі рок-н-рол: про піратів, красунь та справжні почуття;
  • а ще захоплюється футболом і є затятим вболівальником луцького клубу «Волинь». Тож коли він зимує, футбол стає головним видом спорту на станції.

Фото Оксани Савенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: