Які свята відзначають 31 травня (іменини, народні прикмети)

алк і сигарети

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 31 травня в Україні та світі.

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 31 травня в Україні та світі.

Свята та події 31 травня

Сьогодні — Всесвітній День боротьби з тютюнопалінням. У цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції. Кампанія спрямована на поширення інформації про небезпеку тютюну і його негативний вплив на здоров'я. Заходи, що проводяться у межах кампанії Всесвітнього дня без тютюну, також спрямовані на зниження захворюваності і смертності, що спричинені вживанням тютюну.

У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. Конвенція зобов'язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на подолання тютюнової пандемії.

Причиною появи боротьби з тютюнокурінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти. Натепер, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей. Очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік.

Основними причинами смертей, пов'язаних із тютюнокурінням, є:

  • серцево-судинні захворювання (47 %);
  • захворювання органів дихання (19 %);
  • рак легень (16 %);
  • інші види раку (9 %):
  • інші причини (9 %).

Близько 70 %, пов'язаних із тютюном, смертей сталися з людьми віком від 35 до 69 років, а це означає, що кожен померлий у цій віковій групі втратив у середньому 19 років життя.

Читайте також: Від хворіб, спричинених тютюнопалінням, в Україні щороку помирає 85 тисяч людей

В Україні палить близько 11, 5 млн жителів, з них — 9,1 млн чоловіків та 2,5 млн жінок. У відсотковому відношенні — 60 % і 11,2 %, відповідно. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років — є постійними курцями. Більш, як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років.

Також 31 травня відзначають Всесвітній день боротьби з соціальною нерівністю та Всесвітній день блондинок.

Яке сьогодні релігійне свято

31 травня вшановують пам’ять Федота Вівсяника та Семи дів-мучениць.

Федот і діви, які обрали для себе Ісуса небесним нареченим, жили в III столітті в місті Анкірі Галатійській. Федот був власником невеликої корчми і готелі. У часи гонінь на християн при імператорі Діоклетіані правителем Анкіри поставили Феотекна, який наказав усіх християн піддавати мукам і покаранню.

Тоді заарештували сім літніх жінок, однією з яких, Текусі, Федот доводився племінником. На суді вони відкрито сповідували віру в Ісуса Христа. Феотекн глумився над їх невинністю і віддав жінок в блудний будинок. Вони стали волати до Бога, а Текуса кинулася в ноги юнакам і оголила сиве волосся. Молоді люди схаменулися і втекли в сльозах. А жінкам прив'язали на шиї камені і втопили в озері.

У ту ж ніч Феодоту уві сні прийшла Текуса і попросила поховати їх тіла, як того вимагають звичаї. Племінник і кілька християн виконали прохання святої мучениці. Через кілька днів правителю донесли про те, що зробив Федот. Два дні його піддавали всіляким тортурам, але молитви допомагали мученику залишатися непохитним. На третій день йому відтяли голову і хотіли спалити тіло. Бог не допустив цього, і християни змогли поховати тіло мученика у землі.

Іменини 31 травня

Сьогодні іменини святкують: Андрій, Богдан, Давид, Денис, Іраклій, Клавдія, Олександра, Павло, Петро, Семен (Симеон), Фаїна, Федот, Христина, Василь, Лев, Макар, Михайло та Юлія, Олександра.

Народні прикмети 31 травня

  • Якщо 31 травня на дубах листя не повністю розгорнулися, то очікували поганого врожаю ярих ранньої сівби.
  • Пар від землі йде – до дощу.
  • Зозуля довго і без зупинки кує – до настання теплих днів.
  • Дощова хмара шумить – до граду і вітру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: