Львівські пошуковці ідентифікували за нагородою німецький літак, який розбився 80 років тому

198078710_2687028611595349_5429744714028806135_n

Уламки німецького бомбардувальника Не-111 (Heinkel), який розбився 26 червня 1941 року в районі Бродів, знайшли та ідентифікували львівські пошуковці.

Про це ІА Дивись.info розповів Андрій Киріянов, співзасновник ГО «Пошук літаків в Україні».

Група отримала координати і вирушила у район Бродів на пошуки літака Junkers Ju-88.

«Територія, де розкидані шматки дюралі, досить велика. До населеного пункту відстань – кілометр. Нічого великого виявити, на жаль, не вдалося», – каже Андрій Киріянов.

Оскільки траєкторію падіння літака так і не вдалося встановити, пошуковці рухалися колами, щоразу збільшуючи радіус. І ось справжня несподіванка – Залізний хрест І класу.

«Сигналів було дуже багато, тому що літак впав на позиції Першої світової війни. А отже, не все треба копати. Довкола багато маленьких шматків дюралі. І раптом з’явився сигнал як у фольги – нагорода зразка 1939 року – Залізний хрест І класу, яку давали далеко не всім», – розповідає пан Андрій.

Залізний хрест – прусський і німецький військовий орден, заснований Фрідріхом Вільгельмом III 10 березня 1813 за бойові відзнаки у війні за звільнення Німеччини від Наполеона. Існувало кілька версій нагороди – 1813, 1870, 1913–1914 року. Військовий орден було поновлено у Німеччини за часів Третього Рейху, коли почалася Друга світова війна – 1 вересня 1939 року.

Залізний хрест І класу вручали за особливі заслуги – виконання від 3 до 5 особливо важких завдань, та прояв відваги у бою. Але для Люфтваффе існувала власна система, яка передбачала, що потрібно набрати 5 пунктів. Наприклад, 0,5 пункту давали за знищення одномоторного літака, 1 пункт — за 1 винищувач, 3 пункти — за чотиримоторний бомбардувальник тощо. Нічні перемоги оцінювались вдвічі вище.

Усі інші деталі, які вдалося знайти, вказували, що це або Ju-88 або Не-111. Коли деталі помили, то не виявили на них жодної номера, який міг би допомогти з ідентифікацією. Але справжнім сюрпризом для пошуковців стало, що власник Залізного хреста ззаду нагороди нашкрябав своє прізвище. Таким чином вдалося встановити борт, екіпаж та дату загибелі.

 

«Як виявилось, це Не-111, втрата – 26 червня 1941 року. За архівним даними, пілоти загинули, отже, екіпаж був похований, на жаль, невідомо де», – каже Андрій Киріянов.

Літак He-111.

Так само практично нічого невідомо про обставини загибелі літака.

«У мене версія, що літак підбили, він горів у повітрі і вибухнув, тому всі уламки розкидані на значній території та немає точного місця падіння», – пояснює пошуковець.

Читайте також: У пошуках загиблих літаків Другої світової війни: як уламки розповідають історію

Щодо знайденої нагороди, пошуковці готові повернути її родичам загиблого пілота, втім, сумніваються, що вони захочуть її забрати.

Читайте також: Музей загиблих літаків: як на Львівщині досліджують авіакатастрофи Другої світової війни (фото)

«Нагороди постараємося передати німцям, якщо знайдуть родичі, а ті захочуть взяти Залізний хрест. На ньому ж зображена свастика, тому такі нагороди німці не поспішають забирати. До того ж на пошук рідні йде приблизно півроку. Якщо вони відмовляться від Залізного хреста, то він залишиться у нашому музеї або в київському. Знаєте, найцікавіше, що без цієї знахідки у нас не було жодного шансу ідентифікувати літак», – резюмував Андрій Киріянов.

Оксана ДУДАР

Фото з Fb

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: