Повернення до схем: що не так із харчуванням в армії

IMG_4753-630x420
Фото з архіву. Міжнародний центр миротворчості та безпеки.

Президент Зеленський просить Кабінет Міністрів розібратися і доповісти йому про ситуацію з харчуванням в армії.

Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит народної депутатки Соломії Бобровської, яка звернулася до Офісу Президента з проханням розібратися у ситуації, коли у соцмережах з’явилися фото з Гончарівського загальновійськового полігону в Чернігівській області.

Скандальні фото

Кілька днів тому резервіст Роман Глех виклав у Facebook фото з полігону.

«Стандарти не НАТО, 2 частина. Гончарівський полігон не перестає радувати широким вибором смакоти. Фото від 10.06.2021р хлопці питають офіцерів. Так що, свині сьогодні голодні будуть??» – написав Роман Глех.

Пост викликав чималий резонанс. Резервіста почали звинувачувати у поширенні фейків, а військові частини на своїх сторінках у соцмережах доводити, що з харчуванням усе гаразд. Одні, як-от 1-ша окрема танкова Сіверська бригада, якій, до речі, належить полігон, намагаються виправдовуватися, інші – просто постять фото з обідами.

До речі, це не перший подібний скандал: раніше у соцмережах не раз з’являлися світлини з зіпсутими продуктами, поставленими армії.

Нова стара система харчування

Армія повернулася до того харчування, яке було раніше, тому тепер відбувається подібне, вважає Діана Петреня, колишній керівник проєкту реформи системи харчування в ЗСУ.

«До 2019 року все військо мало перейти на нову систему харчування. Для цього були всі необхідні ресурси, зокрема закуплене обладнання, передбачене виділення коштів на своїх кухарів, ремонт їдалень. Також були відповідні накази Міністерства оброни та Генштабу», – каже Діана Петреня.

Фото з архіву. Міжнародний центр миротворчості та безпеки.

Однак того ж 2019 року в коридах МОУ дедалі частіше йшлося про відмову від нової системи харчування і Діана Петреня разом з командою залишила міністерство. Тим часом наступного, 2020-го, року через Кабмін була протягнута постанова, яка дозволяла без торгів аутсорсерам продовжувати годувати всю армію протягом року. Формальний привід – коронавірус.

«До чого тут коронавірус, я так і не зрозуміла. Тому що ті частини, які до того часу перейшли на нову систему харчування, вони так само отримували продукти від різних поставників і жодних проблем не виникало. Після того, як закінчився 2020 рік, було офіційно оголошено про те, що МОУ та Генштаб будуть вводити так звану комбіновану систему», – розповідає Діана Петреня.

Суть комбінованої системи полягає в тому, що замість норми запровадили перелік продуктів, який є у каталозі, але всі решту послуг, як і раніше, виконують аутсорсери. Тим не менше у Міністерстві оборони відзвітували, що усе військо переведене на нову систему харчування.

«Годування за каталогом – це не зовсім реформа системи харчування. Це лише одна з частин реформи харчування», – пояснює пані Діана.

Отже, ті, хто встиг перейти на нову систему харчування, на ній і залишився, а хто – ні, той залишився в аутсорсингу з каталогом.

«Каталог – це передусім електронна програма, яка, до речі, навіть не у всіх начпродів є. За її допомогою робиться замовлення і формується меню, видно прихід і розхід продуктів, якість. Плюс це була і фінансова частина. Тепер виходить, що програму порубали на частини і вона просто втратила свій сенс. Сам каталог не несе жодного смислового навантаження», – пояснює Діана Петреня.

У такий спосіб поділили армію: частина перейшла на нову систему харчування, інша – на змішаній, тобто на аутсорсинг, який був запроваджений в українському війську 2007-2008 роках, коли Міністерство оборони очолював Анатолій Гриценко. Суть аутсортингу в тому, що на торгах МОУ пропонує певну суму за харчування одного бійця, за яку поставник має закупити продукти відповідно до норми, привезти їх у військову частину, покласти на склад військової частини, який він орендує у МОУ, потім ці продукти перемістити на кухню, яку теж орендують у міністерства. Страви також готують кухарі аутсорсера. Найбільша проблема у цьому ланцюжку – відсутність контролю. Продукти можна перевіряти тільки на паперовому рівні. Тобто компанія надає документи, в яких зазначено, що продукти відповідають ГОСТу.

Старі схеми

«Закінчився 2020 рік і треба щось вирішувати 2021-го. І ось відбувається момент, який, по суті, розставляє всі крапки над «і». Усі військові частини країни розбивають на 9 лотів, у кожен з яких потрапляють військові частини, які харчуються і за новою системою, і за старою. Таким чином брати участь у торгах можуть лише компанії-аутсорсери. Тому що військові частини, які харчуються за нової системою, закуповують лише продукти, а всім іншим потрібний повний спектр послуг. Тому компанії, які торгують лише продуктами, на торги не підуть. Таким чином був повністю закритий ринок і його, по суті, монополізували», – продовжує Діана Петреня.

Тим часом більшість тендерів на харчування у ЗСУ починає вигравати ТОВ «Військсервіс-волонтер».

«Насправді це та сама компанія-аутсорсер, яка раніше за старою системою годувала більшу частину війська. Вони починають вигравати дуже інтенсивно тендери і за найвищою ціною. Було кілька рішень антимонопольного комітету з приводу  того, що відбувається дика монополізація ринку. Видалися відповідні розпорядження, які МОУ просто утилізувало. Наприклад, на одному з лотів було рішення про скасування результатів торгів. Вони вивішують це рішення, торги скасовують і протягом години оголошують того самого переможця», – пояснює Діана Петреня.

Крім того, у документах почали з’являтися різні поступки щодо якості.

«Спочатку з договорів зникли пукти про погану якість. Їх замінили такими самими, як у старих договорах з аутсорсингу. Тобто принцип реагування на погану їжу в армії, принцип повернення продуктів, принцип прийому продуктів не працює. Зрештою просто змінюються норми, скасовуються штрафні санкції. А далі відбулося те, про що ми попереджали, коли стало зрозуміло. що повертається аутсорсинг – падіння якості. У тих частинах, які харчуються за новою системою, все більш-менш гаразд. Але зменшилися порції, зникло різномаїття, залишилося, по суті, стандартне меню і почалося шахраювання на якості продуктів. Тобто не є такою очевидною різниця між сосисками вищого ґатунку і першого, але це дуже очевидно у коштах. Оскільки з тих частин, які перейшли на нову систему харчування, я отримую фото досі, відповідно, можу зробити аналіз, навіть просто поглянувши на тарілку», – веде далі Діана Петреня.

У військових частинах, які харчуються за комбінованою системою, просто нічого не помінялося.

«Їх не дуже добре годували і продовжують далі не дуже добре годувати. Водночас частини, які перейшли на нову систему харчування, все ж таки періодично відмовляються від привезених продуктів, якщо їхня якість геть погана. А продукти, від яких відмовилися, треба кудись діти, тому аутсорсери везуть їх до іншої військової частини, яку годують за змішаною системою і є домовленість з начпродом, що він прийме все, що йому привезуть. Тому виникають такі ситуації», – пояснює колишня керівниця проєкту реформи системи харчування в ЗСУ.

І додає, що не можна сказати, що всюди така ситуація, як на полігоні, але ці проблеми стали яскравішими і показовішими.

«Прикро, що ми почали, але не ввели до кінця принципово новий контроль якості. Не тільки продуктів, а всього процесу – від початку і до кінця. Перевірка якості, перевезення продуктів і ще дуже багато нюансів. У новий контроль якості входив і спеціально створений Центр контролю якості. Щоби повністю завершити процес запровадження принципово нової системи харчування, потрібно було ще пару років. Система мала сама функціонувати і продовжувати розвиватися. Тим часом Центр контролю якості просто розпустили. А коли зникає бодай одна ланка в ланцюжку контролю харчування, вона обов’язково полетить все. Це без варіантів», – переконує Діана Петреня.

Щодо фінансової сторони питання, то перехід на нову систему харчування – це були приблизно ті самі гроші, що і за старої системи.

«Коли ми переходили, то розробляли для Кабміну велику порівняльну таблицю і це були приблизно ті самі гроші, але з більшим набором продуктів і вищою якістю», – резюмувала пані Діана.

Хто годує армію

Понад 2,7 мільярда гривень – саме стільки отримало нинішнього на державних тендерах ТОВ «Військсервіс-волонтер» («ВСВ»), яке є сьогодні головним постачальником продуктів до ЗСУ.

Скрін з YouControl.

Згідно з даними YouControl, ТОВ «ВСВ» було зареєстроване у жовтні 2016 року. Уповноважені особи – Сергій Вітер та Володимир Скороходов. Розмір статутного капіталу – понад 28 тисяч гривень. Основний вид діяльності – постачання готових страв. Бенефіціари компанії – Сергій Вітер (його частка понад 95%) та Надія Зініна (її частка – трохи більше 4%).

Правонаступником ТОВ «ВСВ» значиться ТОВ «ІЛК Постач», зареєстроване місяць тому в Маріуполі. Уповноважена особа і бенефіціар – Ділобархон Есанкулова, громадянка Узбекистану. Статутний капітал – менше 7 тисяч гривень.

Найбільші тендери ТОВ «ВСВ» отримало від Міністерства оборони: 5 січня – на майже 478 мільйонів гривень, 12 січня – на понад 508 мільйонів гривень, 10 лютого – на понад 524 мільйони гривень, 30 квітня – на понад 638 мільйонів і на майже 559 мільйонів. Сума ще трьох тендерів від інших структур загалом становить менше 200 тисяч гривень.

Крім того, з 9 лотів, на які були розбиті всі військові частини країни, ТОВ «ВСВ» дісталося сім, ще два – ТОВ «Ресурс-Сервіс КМ». Відтак, «Військсервіс-волонтер» покриває 85% ринку послуг з організації харчування у ЗСУ. До речі, ТОВ «ВСВ» та ТОВ «Ресурс-Сервіс КМ» на торгах не перетиналися, а їхні цінові пропозиції були найвищими. Кожна угода супроводжувалася низкою скарг від конкурентів, АМКУ, а також внесенням змін до договорів.

ТОВ «Ресурс-Сервіс КМ» було зареєстроване у лютому 2018 року. Керівником та бенефіціаром значиться Ліля Сапожнік, зареєстрована в окупованому Донецьку. Розмір статутного капіталу – 30 тисяч гривень.

ТОВ «ВСВ» та ТОВ «Ресурс-Сервіс КМ» є фігурантами одного кримінального провадження за фактом заволодіння грошовими коштами державного бюджету. Йдеться про те, що ці дві компанії серед інших мали надавати кейтерингові послуги для дітей, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи Волинської та Рівненської областей.

Фірми, за матеріалами справи, укладали договори з численними ФОП, які використовувалися лише для «відмивання» коштів, оскільки в більшості випадків ці підприємці не мають спеціальних дозволів Держпродспоживслужби щодо безпечності та якості харчових продуктів та здійснюють їх виробництво, зберігання, постачання та перевезення до закладів середньої освіти без відповідних дозвільних документів. Тобто йдеться про виведення бюджетних коштів у тінь шляхом проведення транзитних фінансових потоків, спрямованих на конвертування коштів у готівку.

І вишенька на тортику – згідно з матеріалами справи СБУ, фірми, задіяні у схемі, мають одного власника. Крім ТОВ «ВСВ» та ТОВ «Ресурс-Сервіс КМ», до групи входять ТОВ «Атомсервіс», ТОВ «Військторг», ТОВ «Продторг-НГ», ТОВ «Ректан».

Наприклад, раніше ТОВ «Військторг» і ТОВ «Ректан» були активними учасниками торгів від Міністерства оборони. До тієї групи входив ще один рекордсмен за кількістю виграних тендерів від МОУ – ТОВ «Геус-Груп», яка вважалася клоном ТОВ «Адмед груп». Пов’язували групу з двома одіозними персонами часів колишнього президента-втікача Віктора Януковича – Юрієм Іванющенком (більш відомим як Юра Єнакієвський) та тодішнім міністром оборони Михайлом Єжелем.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: