Як зміниться площа Коліївщини у Львові (фото)

K-S11-3
Візуалізація: ЛМР

Наразі на площі Коліївщини завершується капітальний ремонт. Залишилося закінчити роботи по фонтану, монтажу крісел і влаштуванню освітлення. Також восени територію площі озеленять.

Оновлену площу Коліївщини планують відкрити орієнтовно 12 вересня.

Про це під час брифінгу розповів міський голова Андрій Садовий, передає кореспондент ІА Дивись.info.

Крім цього, площу хочуть перейменувати.

«Скоро у Львові буде ще один фонтан – криниця і з неї буде йти вода. Це унікальна площа, і вже на фінальній стадії реставрація. Будуть нові світильники, нові крісла, нова атмосфера. Є вже робоча назва – пл. Сусідів. Ми будемо розповідати про тих людей, які тут жили в різні періоди, але всі вони жили в мирі – українці, євреї, поляки, австрійці, німці», - розповів Андрій Садовий.

Загальна вартість проєкту близько 3 млн грн, з яких місто дало 1 млн грн, а 2 млн грн – це кошти з європейських грантів.

«Якщо пригадати, якою була ця площа до реставрації, і якою вона є зараз – це дві великі різниці. Поміняні всі мережі та комунікації, нова бруківка, будуть нові крісла, нові смітники, і сама криниця, з якої буде йти вода. Ми працюємо над тим, щоб якість води була кращою. Змінюючи всі мережі, ми робимо крок до того, щоб вода була ще чистішою – як з джерела щоб була у крані. Тому, думаю, воду з криниці можна буде пити», - додав міський голова.

В межах ремонту на площі замінили всі інженерні мережі, відновлено криницю на місці, де вона була у ХІХ ст., перекладено бруківку на проїжджій частині та змінено мощення тротуарів і площі. Також протрасовано мури будівель іншим мощенням, які були на цій площі до моменту її формування. Крім того, протрасовано каменем оборонний мур, який виявили під час робіт.

«Площа є історично цікава, тут є багато нашарувань, ми старалися все це віднайти і ознакувати. Під час археологічних досліджень було знайдено місцезнаходження старої історичної криниці. Ми запроєктували її відновлення на тому ж місці, де вона була знайдена археологами. Так само можна побачити відтрасовані будинки — це те, що знайшли під час археологічних розкопок, і сам мур, який проходив вже більше по вул. Братів Рогатинців. Ми постарались якомога більше «витягнути» цю історію і її продемонструвати таким чином, щоб люди, які будуть тут прогулюватися чи відпочивати, щоб вони могли «зчитати» її просто неозброєним оком і довідатися щось більше про це місце», - розповіла архітекторка Ольга Криворучко.

Вона також пояснила, чому було вирішено відмовитися від традиційних вуличних лавок, а натомість змонтувати стільці.

«Мешканці були проти лавок, бо вони боялися скупчення великих компаній до пізнього вечора. Крісла - це як символ того, що тут будуть сидіти мешканці. Бо мешканці часто виходили зі свого будинку зі своїм стільцем – є така традиція. Це ніби в підтримку цього проєкту, що площа така затишна, камерна, дуже житлова для місцевих, і тут можна посидіти, власне, на стільцях», - пояснила Ольга Криворучко.

Як нагадала начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, капітальний ремонт території пл. Коліївщини проведений в рамках проєкту «ReHERIT: спільна відповідальність за спільну спадщину».

У проєкті працювали чотири партнери: Управління охорони історичного середовища ЛМР, ГО «Центр міської історії країн Центрально-Східної Європи», ГО «Лабораторія міського простору», Відділ культури Уманської міської ради.

«В рамках цього проєкту передбачався ряд заходів і вони вже виконані – це так звані м’які компоненти: навчання гідів, навчання вчителів як розповідати про складні моменти спільної спадщини, які, без сумніву, є і у Львові, і в Умані, бо це є багатонаціональні міста, які впродовж своєї історії мали різні сторінки. В рамках цього проєкту буде виконано і ознакування  довколишніх будинків і цієї території

Цей проєкт обговорювався і виконувався протягом 2 років, а реалізувався дуже швидко – практично за 3 місяці площа Коліївщини майже готова. Це є правильний підхід, бо ми обговорювали, як має виглядати ця площа з мешканцями, які тут живуть, з підприємцями, які  мають тут бізнес. Також обговорювали це на кількох зустрічах з єврейськими громадськими організаціями через те, що це був єврейський квартал. Їм особливо важливо, щоб було відтворено дух площі, який колись тут був. Бо площа утворилася у 19 ст., а раніше тут були будинки У 19 ст. будинки розібрали і зробили загальну площу, куди провели воду. Бо в той час помешкання не були каналізовані і по воду з єврейського кварталу доводилось ходити на пл. Ринок до 4 фонтанів. Це була площа зустрічей мешканців тих усіх будинків, бо вони приходили сюди по воду і, відповідно, між собою знайомилися, і це було кілька поколінь мешканців. Тому на цямринні цієї криниці будуть написані трьома мовами – українською, польською та на ідиш - імена і професії простих людей, які тут мешкали, щоб нагадати який це був квартал, хто тут мешкав, а мешкали тут і українці, і поляки. Це буде цікавинка і для екскурсоводів, і для туристів, і для людей, котрі живуть у Львові і не знають, що тут був єврейський квартал, де жили євреї, які пізніше загинули у гетто», - розповіла Лілія Онищенко.

Володимир ГАЛЕЧИК

фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: