Велика вода: чому проєкт «Карпатське море» так і не реалізували

довге-дамба

«Карпатське море» - нереалізований радянський проєкт, який мав забезпечувати водою весь Дрогобицький район і навіть Львів.  

«Карпатське море» - нереалізований радянський проєкт, який мав забезпечувати водою весь Дрогобицький район і навіть Львів.  

Об’єм водосховища мав становити 200 мільйонів метрів кубічних, а потужність – 50 МВт. 

«Ще 1979 року був затверджений проєкт будівництва величезного водосховища поблизу Сколе на річці Стрий в межах Карпатських гір. Його повна реалізація передбачала відселення мешканців довколишніх сіл, зокрема Довгого, Рибника та Нового Кропивника», – розповідає місцевий історик Володимир Петриків. 

За офіційною версією, тут мало бути величезне водосховище для забезпечення водою Львова, яке б одночасно використовувалось і з рекреаційною метою, а потуги води ще й забезпечували б потужності гідроелектростанції, що також мала місце в розробленому проєкті. Також планували встановити турбіни, які мали забезпечити околиці власною електрикою, а згодом тут мав з’явитися масштабний оздоровчий курорт, щоб оживити гірську економіку. 

Існують також й неофіційні версії того, для чого здійснювалося це будівництво. За однією з них тут планувалось побудувати якийсь новітній військовий об’єкт. На користь цього, за переконанням місцевих мешканців, свідчать загальний розмір будівництва і затрачених на нього ресурсів, величезні 6-метрові тунелі прориті поруч. 

Фото з відкритих джерел.

Друга версія – нібито геологи тут виявили величезні поклади радіоактивних копалин, і будівництво ГЕС та водосховища розгорталось саме під промислові потреби видобувників.  

«Для такого грандіозного будівництва радянська влада відселила мешканців навколишніх сіл, зокрема Довгого, Рибника та Нового Кропивника, адже спорудження ГЕС вимагало затоплення великої території. Часткове переселення вдалося, людей відселяли до Дрогобича та інших навколишніх сіл, після їх переселення на берегах річки досі залишилися, тепер вже занедбані, сади», – веде далі історик.  

Саме село Довге після переселення людей перестали маркувати на картах і поновили лиш у 2005 році. 

Перед будівництвом до місцевих мешканців завітали етнографи та записували якомога більше інформації про тутешні звичаї та кухню. 

Частина дамби. Фото з відкритих джерел.

Після інспектування навколишньої території геологами розпочалося гігантське будівництво, яке протривало недовго, а проєкт так і не реалізували.  

«Справа в тому, що геологи одразу попереджали, що Карпати – це молоді гори і порода не є міцною, тому існує велика ймовірність зсуву, який таки стався. Коли працівники підривали гору, вони використали забагато вибухівки, в результаті чого порода не витримала і частина гори обвалилась, перекривши річку Стрий, що могло призвести до затоплення сіл, з яких не планувалося переселення жителів», – каже пан Володимир.  

На згадку про недобудовану ГЕС залишились різні будівлі і об’єкти: будинки для персоналу ГЕС, озеро, залізобетонні конструкції верхнього і нижнього переливу води та інше. 

У 2011 році ТОВ «Балфорд Україна» розпочала реалізацію інвестиційного проєкту малої ГЕС на річці Стрий в селі Довге Гірське. Вартість проєкту – понад 10 млн євро. МГЕС повинна бути меншою, аніж радянський варіант: потужність – 2 МВт, висота дамби – 3-5 м, а площа затоплення становитиме 12-15 га. 

Новий проєкт не передбачає жодних переселень – зона затоплення не зачепить сільські будинки.  

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: