Монастирський перевірив, як будують кордон з Росією (фото)

if7r2C5Z8hbjqQcLSaFh9xrC6qfJlpUu7wM6Vvu1

Протягом 2022-2023 років Україна має збудувати державний кордон з Російською Федерацією і Республікою Білорусь.

Про це повідомляє МВС України.

Сьогодні, 1 жовтня, Монастирський оглянув на Луганщині нещодавно зведену ділянку україно-російського кордону у зоні відповідальності Луганського прикордонного загону у с. Розсипне, відділу прикордонслужби Троїцьке.

Міністр ознайомився із інженерними облаштуваннями і системою  охорони державних рубежів. На цій ділянці вже встановлено новітню систему інтегрованого управління кордонами. Це цілий комплекс захисних інженерних споруд: протитранспортний рів і вал, контрольно-слідова смуга, рокадна дорога, загороджувальний паркан із колючим дротом і інтелектуальна  система відеонагляду на 15 спостережних вежах, кожна з яких охоплює 10 км державного рубежу. Всепогодні камери, сенсорні, вібраційні та тепловізійні пристрої ефективно протидіють порушникам: фіксують найдрібніші деталі цілодобово будь-якої пори року і передають сигнал прикордонним нарядам для швидкого реагування. Сигнал фіксують і передують оптоволоконні, вібро, тепловізорні системи.

Міністр внутрішніх справ заявив, що система здатна протидіяти потенційним спробам  вторгнення, диверсійного проникнення, нелегальній міграції і контрабанді.

«Ми зараз інші, ніж вісім років тому. Держава докладе всі зусилля та фінанси, щоб облаштувати нарешті ділянки кордону з Росією та Білоруссю. Наступного року має бути «велике будівництво кордонів». Це й інженерні споруди, виконані спеціалістами, й загалом новий  інтелектуальний кордон, який дасть можливість прикордонникам на 100% контролювати межі нашої країни. Крім того, МВС зосередить увагу, щоб забезпечити гарні умови служби. В тому числі гідний рівень оплати для особового складу.

Я знаю, що існує брак кадрів. Але і з цими проблемами будемо працювати. Буде міцніша прикордонна служба, буде міцнішим кордон, а значить - буде міцнішою вся Україна», ‑ сказав Денис Монастирський.

Очільник правоохоронного відомства наголосив, що для повного облаштування кордонів необхідно 17 мільярдів гривень. МВС вже звернулося до Уряду з вимогою закласти ці цифри у бюджет 2022.

«Сьогодні я побачив зовсім інший рівень облаштування кордону. Це інтелектуальний кордон, який потребує мінімального втручання людини. І навіть з Києва можна відслідкувати порушення рубежів держави.  Правопорушення на ділянці «Троїцького» зменшилось врази завдяки інтелектуальній системі. Ділянка з протяжністю понад 100 кілометрів вже облаштована. Але ми маємо ще тисячі кілометрів необлаштованого кордону», - сказав Денис Монастирський.

Особливо це актуально в умовах нових міграційних викликів, спричинених кризою в Афганістані та дій Білорусі щодо сусідів з ЄС: Польщі та балтійських країн. Так, нещодавно Україна передала Литві гуманітарний вантаж - 38 тонн колючого дроту.

Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко зазначив, що роботи з облаштування кордону тривають.

«У цьому році ми плануємо прийняти в експлуатацію половину вже остаточно завершеної ділянки Харківського прикордонного загону. На наступний рік заплановано проведення інженерних робіт на ділянках Сумського та Луганського загонів, щоб повністю захистити кордон з Росією»,- сказав він.

Протяжність кордону із РФ на суходолі 1974 км, з них 409 км Донецької і Луганської областей Україна тимчасово не контролює.

Міністр внутрішніх справ також нагородив прикордонників Луганського прикордонного загону. Військовослужбовці отримали орден «Данила Галицького», медаль «За військову службу Україні», медаллю «Захиснику Вітчизни», а також грамоти від Верховної Ради та нагрудні знаки.

Присутні вшанували хвилиною мовчання всіх прикордонників Луганського загону, які загинули під час несення служби. Лише з 2014 року 14 військовослужбовців цього загону загинуло, 95 – отримали поранення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: