Геді Ламар: винахідниця та акторка з львівським корінням

1440_Hedy-Lamarr-702x459 (1)

Вона була видатною акторкою із блискучою кар'єрою, та водночас її знають як вчену, чий винахід змінив людське життя.

ІА Дивись.info сьогодні розповість про Геді Ламар — акторку з львівським корінням і засновницю системи зв'язку, завдяки якій пристрої розпізнають Wi-Fi.

Життєпис Гедвіґи

У листопаді нинішнього року мине 107 років з дня народження Гедвіґи Єви Марії Кіслер, що згодом візьме псевдонім Геді Ламар.

Зі слів австрійської акторки Аніти Цієр, вона народилась у родині банкіра з єврейської сім'ї зі Львова, а мати дівчини була піаністкою, родом з Будапешта. Дитина провела найкращі роки дитинства у Відні.

«З самого дитинства Геді була дуже допитливою. Говорила зі своїм батьком багато про техніку, відвідувала класичну школу, але в 16 років залишила її. Просто втекла і шукала роботу в одній із місцевих кінокомпаній. Спершу обіймала посаду помічниці, згодом — отримала перші ролі у фільмах», - розповідає Аніта Цієр.

Батьки дівчини-підлітка не були у захваті від вибору доньки, та в неї була справжня пристрасть до театру.

Геді з раннього дитинства почала відвідувати театральну школу, а дебютувала у кіно ще підлітком — у 16 років, зігравши у фільмі «Дівчина в нічному клубі».

У 30-40-х роках її визнають найгарнішою жінкою у світі.

У 18 років пані Ламарр знялася у чесько-австрійській романтичній драмі «Екстаз» і стала першою в історії кінематографу акторкою, яка показала оргазм. (внизу можна переглянути всю стрічку 18+). На початку ХХ століття десятихвилинна сцена, як жінка купається оголеною у лісовому озері, викликало шквал емоцій і розгорівся сильний скандал.

Кадр з фільму "Екстаз"

Гедвіг Кіслер зіграла молоду наречену Єву. Після оголеного купання Єва знайомиться з інженером Адомом і поринає у задоволення, які її безсилий чоловік не може їй забезпечити.

Згодом фільм був забороненим у багатьох країнах.

У 19 років батьки Геді видають її заміж за фабриканта зброї, австрійського мільйонера Фріца Мандла, який в той час був третою найбагатшою людиною в країні. Із цим чоловіком вона прожила чотири роки, визнавши цей шлюб невдалим.

Геді: Відродження

Геді підсипала снодійне покоївці та утекла: сівши на пораплав «Нормандія» Геді Ламарр вирушила з Лондона до Нью-Йорку, де продовжила акторську кар'єру.

Якраз після тієї втечі Гедвіг Кіслер бере собі псевдонім Геді Ламар і знімається у в голлівудському фільмі «Алжир».

«Під час поїздки кораблем, Гедвіг із кінорежисером метикували, який псевдонім їй найбільше підійде. Нині ніхто достеменно не знає, чи псевдонім Геді Ламар придумала саме вона чи режисер Луїс Маєр. Пізніше жінка розповіла, що ім'я пов'язане зі словом «la mer» (море) чи відомою акторкою німого кіно Барбарою ла Мар, популярною у США у 20-х роках. Подробиці життя Геді Ламар досі невідомо достеменно», - розповідає Аніта Цієр.

Принциповий характер, звичка відверто висловлювати невтішну думку про Голлівуд та його звичаї нажили Геді Ламар багато впливових ворогів. Одного разу її звинуватили у крадіжці туфель вартістю 100 доларів з магазину у Флориді. Хоча суд і відкинув це звинувачення, пляма від інциденту залишилася надовго.

Ще більших збитків її репутації завдала підроблена автобіографія під назвою «Екстаз і я» (1966), нібито написана у співавторстві з Лео Гілда і Сай Райс. У тексті вона нібито зізнається, що страждає німфоманією.

Ламар подала позов на видавця, стверджуючи, що багато з подій, описаних у книзі, були вигадані одним із співавторів Leo Guild[9]. Книга містила також захищений копірайтом матеріал зі статті про Ламар, написаної Gene Ringgold[10] та опублікованої в журналі «Факти екрану» в 1965 р. У зв'язку з цим мав місце судовий процес.

Геді-вчена

У роки Другої світової війни Ламарр проявила себе як учений і разом зі своїм другом композитором Джорджем Антейлом запатентувала систему управління торпедами, а також приватні системи зв’язку, що включають передачу помилкових каналів на різних частотах.

У той час ці патенти не були реалізовані, але потім стали основою для зв’язку з розширеним спектром, і сьогодні використовуються всюди: від мобільних телефонів до Wi-Fi і GPS.

«Завдяки заміжжю із Фріцом Мандлем, Ламарр дізналася дуже багато про техніку і, ходять чутки, що коли вона коли втікала від нього,  прихопила зі собою деякі копії розробок систем оздроєння. У Голлівуді Геді познайомилась із композитором Джорджем Антейлом, який мешкав неподалік. Він також був зацікавленим у тому, щоби допомогти США в перемозі над нацистами. І вони разом із Геді міркували над тим, як можна без відхилень керувати торпедою на відстані. Дуже незвично, що акторка мала такі зацікавлення», - додає Аніта Цієр.

І каже, що з огляду на її життя, таке зацікавлення Геді видається закономірним.

Отже обидвоє із композитором вони сиділи ночами та винайшли систему управління торпедами.

Ще тоді винахід жінки прийняли у бюро патентів, але відмовили в реалізації проєкту, буцімто через неможливість його втілити. А ще через пів століття завдяки системі  «стрибаючих частот» утворилися такі види передачі даних, як мобільний зв’язок GSM і Bluetooth.

«Армія США тоді проігнорувала цей винахід. Вони казали: з'явилась якась акторка і композитор, що це взагалі за винахід? Та через багато років, у 60-х, велися пошуки методів захисту від прослуховувань, і можливості керувати зброєю, і тоді був відзнайдений цей патент і з'ясували, хто його розробив. Пізніше цей винахід застосували у США під час Карибської кризи та В'єтнамської війни. А у 80-90-хх роках винаходом зацікавилась індустрія мобільного зв'язку», - говорить пані Цієр.

До слова, у Німеччині 9 листопада — день народження Геді Ламар — святкують як День винахідника. 2014-го її ім'я опинилось у Залі Слави Винахідників. Геді Ламар зображена на заставці при завантаженні програми Corel Draw 8-ї і 9-ї версій.

Геді Ламар була одружена шість разів, народила трьох дітей.

Померла акторка 19 січня 2000 року в місті Орландо у Флориді у віці 86 років. Прах акторки, згідно з заповітом, розвіяний на її батьківщині, в Австрії, у Віденському Лісі.

Раніше ми розповідали про уродженця Жовкви, без винаходу якого компанії Apple могло б не бути.

Ви також можете дізнатись більше про знану феміністку у Львові Габліелю Запольську та першу голлівудську акторку, яка народилась на Львівщині Елізабет Берґнер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: