Навіщо Львову окремий департамент для контролю ремонтів вулиць і придбання громадського транспорту

ремонт дороги
ілюстративне фото

У Львові запрацював департамент міської мобільності та вуличної мережі. 

У Львові запрацював департамент міської мобільності та вуличної мережі.

Зі слів депутата Львівської міської ради та голови комісії транспорту, зв’язку та міської мобільності Ігоря Зінкевича, зважаючи на ситуацію в місті, таке відомство мали створити ще п'ять років тому, щонайменше 2015-го.

2018 року депутат почав опікуватись питанням створенням департаменту, коли зрозумів, що немає зони відповідальності чи керівника, який би дав розуміння про плани із ремонту вулиць у Львові чи ситуацією із громадським транспортом. Це стосується безпосередньо того, що можна передбачати та вимагати, відповідно, й закласти кошти у бюджет, щоби профінансувати всі закупівлі чи ремотні роботи, визначившись, що є екстреним, а що – можна відкласти на потім.

«У моєму уявленні мобільність міста – це те, що місто функціонує і дає можливості чи то інвесторам, чи то мешканцям нормально повноцінно розвиватися. Те, що відбувається останні роки у Львові — суцільний колапс: не зрозуміло, коли, де і як розпочнеться ремонт, хто відповідатиме за терміни, чому вони переносяться. Саме тому є певне розуміння, що необхідний департамент, де є керівник, який планує роботу. Це, по-перше, дає величезний плюс для громади, бо в неї з'являється розуміння і в перспективі є можливість робити нормальні об'їзди. А не так, як зараз: комісія ТЕБ і НС міста після закриття вулиці Городоцької ухвалює рішення про її нічні ремонти, а ми спостерігаємо, що не всі знаки замінені, нормально не подана схема», – пояснює він ІА Дивись.info.

І додає, якщо все функціонуватиме сплановано, тоді у львів'ян не виникатиме проблем у користуванні громадським чи приватним транспортом.

У міськраді є управління траснспорту, посаду очільника якого обіймає Орест Олеськів, проте, каже Ігор Зінкевич, саме відомство несе відповідальність лише за громадський транспорт, а не за загальну мобільність Львова.

«Моя позиція до теперішнього керівника управління Ореста Олеськіва та тодішнього — незадовільна, оскільки ми фіксуємо, яка нині ситуація по Львову», - ділиться наш співрозмовник.

Зі слів Ігоря Зінкевича, сьогодні в.о голови департаменту міської мобільності та вуличної мережі є Олег Забарило — нинішній заступник начальника управління – начальник відділу місцевих податків, тарифів та цін управління економіки департаменту економічної політики Львівської міської ради.

Але очікується оголошення конкурсу на посаду керівника відомства.

«І тут є цікава річ. Це має бути людина, що спланує власну роботу, структуризує її. Завданням нового очільника буде презентація плану виходу із ситуації, що склась у місті. Якщо є пункти, які потрібно зробити негайно, дивимося по бюджету – чи є кошти або закладаємо їх перед формуванням кошторису. Це про точні терміни робіт і закупівель, наприклад, громадського транспорту тощо. Коли ця людина приходить і заявляє про такі речі, ми принаймі можемо контролювати ситуацію, бо сьогодні вона є абсолютно неконтрольованою», – додає Зінкевич.

Напрацювання департаменту, у яких будуть чітко прописані вимоги, побажання та вартість тих чи інших робіт, подаватимуть на розгляд як комісії транспорту, так і бюджетній комісії міської ради. Тому що зараз, пояснює співрозмовник ІА Дивись.info, «все скидують на стрічку поповнення статутного капіталу того чи іншого комунального підприємства, а вони вже собі вибирають, що робити, а що — не робити».

Проблема сьогодні й у відсутності коцепції та планів, якщо ж говорити не лише про реконструкції вулиць, але й міський громадський транспорт.

Ігор Зінкевич наводить приклад торішніх заяв про те, що Львову негайно потрібні автобуси МАЗ. Після президентських виборів у Білорусі від закупівель вирішили відмовитися. Та одразу у Садового виступили із пропозицією придбати сто тролейбусів.

«Якщо говорити про тролейбуси, які хочуть брати у кредит, то знову виникає запитання: а наша інфраструктура і напруга зможе подужати таке навантаження з цією сотнею тролейбусів? Немає комплексних робіт, які є заявлені і за які має нести відповідальність керівник управління транспорту. Його можна максимум викликати на звіт і дати оцінку його роботі», – стверджує він.

Нагадаємо, попередня вартість реалізації проєкту становить 32 мільйони євро, які планують залучити як позику Міжнародної фінансової корпорації. Позика складатиметься з двох кредитів строком на 10 років і пільговим періодом у три роки.

Водночас минулого тижня на вулиці Кульпарківській у Львові випробували реконструйовану тролейбусну лінію, однак нею поки що не можуть користуватись, оскільки нещодавно на вулмці Городоцькій прогорів високовольтний кабель, і фактично потужності на цю мережу бракую, тому й тролейбуси не курсують.

Другий приклад неконтрольованості ситуації проблеми із каналізаційними люками. Нещодавно під час таких інцидентів у Львові загинуло двоє людей, і ніхто не поніс за це відповідальності.

«Це парадоксально, коли немає планів, не розроблено систематичність роботи, яка в подальшому може покращитись, натомість сьогодні все лише погіршується через хаотичні роботи, які тривають у Львові», – підсумовує Ігор Зінкевич.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: