Куди вибратись на вихідні зі Львова, або П'ять ідей для цікавих мандрів

IMG_6259-630x420
Фото з архіву редакції.

В Україні у суботу та неділю прогнозують потепління, тож поки є гарна нагода провести ці дні поза межами дому.

В Україні у суботу та неділю прогнозують потепління, тож поки є гарна нагода провести ці дні поза межами дому.

ІА Дивись.info пропонує п'ять місць на Львівщині, куди можна чкурнути цими вихідними.

Унікальний музей про галицьке село

У селі Підгайчики, що біля Львова по дорозі до Золочівського замку, 24 жовтня урочисто відкриють оновлений музейно-культурний центр «На Унтервалю», що покаже мультикультурне минуле галицького села. Тут упродовж 150 років аж до 1939 року компактно розвивались чотири культури: українська, німецька, єврейська та польська. Нова інтерактивна локація розкаже про унікальне поєднання в одній громаді цих культур.

Тут буде інтерактивна експозиція з модульним виставковим обладнанням, що залучатиме гостей до взаємодії, сучасна фотозона з використанням предметів спадщини, а ще живі історії з минулого. Окрім того, команда облаштує професійну систему освітлення, цілодобову вуличну експозицію, аудіогід українською, німецькою та англійською мовами та відкритий подієвий майданчик.

Програма заходу:

  • 15.30-16.00 виступ етно-гурту «Жива» / неформальне спілкування
  • 16.00-16.40 екскурсії з дотриманням карантинних норм (групами по 10 осіб)
    Важливо: захід відбувається на подвір'ї просто неба. Прохання не нехтувати правилами безпеки.

Із іншими унікальними музеями Львова та області можна ознайомитись тут.

Дрогобицька солеварня

Дрогобицька солеварня – одне з найстаріших чинних підприємств Східної Європи. Тут сіль виготовляють тим же способом, що й тисячоліття тому – виварюванням з природної ропи.

Фото зі сторінки солеварні у Фб

Дрогобицька солеварня щонайменше від XIV ст., а можливо, раніше безперервно діяла на одному і тому ж місці, біля джерел «сировиці» — соляної ропи. Тому Дрогобицький солеварний завод, що працює й сьогодні, можна вважати найстарішим постійно діючим промисловим підприємством в Україні. Протягом століть розквіту Дрогобичу сприяла солеварня, яка постачала сіль не лише до Галичини і Закарпаття, але і для Волині, Холмської землі, Київщини.

Екскурсію можна замовити, попередньо зателефонувавши за номером +380 67 010 7008.

Монастир у Підкамені

Монастирський храм з дзвіницею у Підкамені — це частина пам’ятки архітектури національного значення ХV-ХVІІІ ст. Назва походить від велетенського каменя, що височіє на сусідньому з монастирем пагорбі. Монастир був фортецею. Первісні будівлі комплексу не збереглися, 1519 року вони були зруйновані під час турецької навали. А теперішній костел Внебовзяття Діви Марії зводили з перервами протягом майже всього ХVII століття. Активну участь у фінансуванні його будівництва брав король Ян III Собєський, який народився неподалік – в Олеському замку. У XVIII столітті монастир переживає період розквіту, тут служать близько 150 ченців, пише у влозі Ігор Мартинів.

Фото з відкритих джерел

Найбільших руйнацій монастир зазнав у період першої та другої світових воєн. А після 1945 року комплекс використовувався як в'язниця, конюшні, склад, гаражі для сільгосптехніки. У 1950-х на місці в’язниці заснували психоневрологічний диспансер закритого типу, який діє тут досі. Лише у 1997 році до монастиря повернулися ченці, об'єкт переданий під опіку монахів-студитів УГКЦ. Монастир отримав назву «Походження Древа Христового», почалося впорядкування території та реставраційні роботи. Усі споруди отримали новий дах, відновлені поруйновані склепіння.

Більше сакральни об'єктів Львівщини із унікальною історією можна знайти за цим посиланням.

Середньовічна Тустань

Тустань — середньовічна наскельна фортеця-град і митниця ІХ—ХVІ століть, давньоруський наскельний оборонний комплекс, залишки якого розташовані в Українських Карпатах (Східних Бескидах), у Сколівському районі Львівської області, поблизу села Урич, що на південь від міста Борислава та південний схід від селища Східниця.

Фото з архіву редакції.

Унікальна пам’ятка історії, археології, архітектури та природи розташована серед лісового масиву Підгородцівського лісництва і входить до складу Державного історико-культурного заповідника «Тустань». Тустань була оборонним та адміністративним центром, а також митним пунктом на важливому соляному шляху, що вів з Дрогобича на Закарпаття та до Західної Європи.

А про що розповідають магічні знаки на Урицьких скелях можна дізнатись у статті Дивись.info.

Давній Пліснеськ

Пліснеський археологічний комплекс — це унікальна сукупність різночасових археологічних пам'яток, насамперед середньовічної доби. Нині вони знаходяться на території та в околицях села Підгірці, Бродівського району,що на Львівщині.

Тут дослідидили п'ять найвизначніших пам'яток пізньосередньовічного переоду:

  • давньослов'янський культовий центр кін. VІІ–Х ст. (ур. «Оленин Парк»);
  • слов'янське городище ІХ–Х ст. (ур. «Побіч», «Поділ», «Кецарки», «Оленин Парк», «Замчисько», «Високе городиско», «Поруби»);
  • давньоруське городище ХІІ–ХІІІ ст. (літописний Пліснеськ), (ур. «Оленин Парк», «Замчисько»);
  • курганний могильник ХІ — поч. ХІІ ст. (ур. «Поруби»);
  • Підгорецький («здавна іменований Пліснеський») монастир ХІІ–XVIII ст. (ур. «Оленин Парк» та «Високе городиско»).

Нагадаємо, якщо ви плануєте подорожувати потягом, то це з 21 жовтня дозволено лише за наявності сертифікату про вакцинацію проти коронавірусу чи негативного ПЛР-тесту на визначення недуги, зробленого не пізніше, ніж за 72 години до поїздки.

У разі, якщо ви вже маєте щеплення від коронавірусу, та бажаєте провести насичені вихідні у Львові, радимо обрати одну чи кілька цікавих подій, які ще можна встигнути відвідати у місті впродовж 23-24 жовтня.

Крім цього, для тих, для кого ідеальний формат відпочинку — це перегляд цікавих фільмів, ІА Дивись.info підготувала безліч підбірок із кінострічками, серед яких ви точно оберете ту, яка буде до вподоби.

А із іншими локаціями для мандрівок на Львівщині та не тільки можна ознайомитись, зазирнувши ось сюди.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: