Жовтогарячі вихідні, або П'ять неймовірних локацій просто неба на Львівщині

IMG_7695-630x420

Наступного тижня погода суттєво погіршиться, тому поки сонячно є нагода помандрувати — не баріться і вирушайте на зустріч чомусь новому.

Наступного тижня погода суттєво погіршиться, тому поки сонячно є нагода помандрувати — не баріться і вирушайте на зустріч чомусь новому.

ІА Дивись.info підготувала п'ятірку по-осінньому особливих локацій для незабутніх подорожей, де також можна влаштувати фотосесії, не вигадуючи зайвих декорацій.

Алея півстолітніх дугласій Мензиса

До Страдча, що на Львівщині, точно варто поїхати заради цієї неймовірної локації. Це має вигляд окремого мінісвіту, а нинішнього року управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації долучило це місце до переліку найкращих локацій для фотосесій.

Фото: Energy Butterfly. Travels

Дуже високі сосни разом з іншими видами туї утворюють геометричну композицію у дендропарку, що належить Львівському національному лісотехнічного університету. На площі 5,7 гектарів росте понад 300 видів дерев та кущів.

Фото: Energy Butterfly. Travels

 

Працівники дендропарку розробляють екскурсійні маршрути для відвідувачів. Серед них й екологічна стежка «Алеями арборетуму Ботанічного саду загальнодержавного значення НЛТУ України».

Спаський камінь

На південь від села Спас на Старосамбірщині розташована пам'ятка природи — однойменний Камінь, який також називають Чортовим чи Соколовим. Він розлігся на лісистому пагорбі, неподалік річки Дністер. Три камені мають справді неймовірний вигляд під акомпанимент жовтогарячого лісу, котрий цю пам'ятку оточує зусібіч.

Фото: РІСУ

Найвищий камінь має 24 метри, а загальна довжина масиву сягає 80 метрів.  Окрім цього, тільки за 6,5 км на захід звідси є Лаврівський монастир XII ст. (Церква Св.Онуфрія).

Об'єкт входить в історико-природничий туристичний маршрут «Шляхами Князя Лева», де, до речі, з'явиться ще одна цікава локація.

За легендою, коли Лаврівський монастир був дуже важливим духовним центром Русі, диявол постановив знищити святиню. Спочатку він створював усіляки перепони монахам монастиря, спокушав їх, являвся у видінням, але все було намарно. Тоді взяв чорт у високих горах камінь та ніс його ввечері, щоб розвалити монастир. Ченці ж безпечно полягали спати. Приснився ігуменові сон, про який він пізніше оповів у записці, яка згоріла під час пожежі 1767 року. Ось бачить він уві сні як до монастиря наближається чорна хмара та щораз нижче опускається. Ігумен, жахнувшись, почав дужче молитись. Раптом з лісистої гори зійшов Іван Хреститель і відігнав чорну хмару від монастиря. А чорт уже добре змучився тягнути камінь та й присів на горі над Бусовиськом (сусіднє село), щоб трохи відпочити. Аж ось тричі проспівали півні у селі та нечистий зник, а камінь залишився на горі до наших днів.

Загадково-прекрасне мисливське господарство 

Мисливське господарство «Стир» підпорядковується Львівському обласному управлінню лісового та мисливського господарства. У лісництві можна порибалити, приїхати на полювання, подивитися на місцеву пасіку, купити в озері, організувати фотосесію.

Посеред озера на невеличному острівці стоїть загадковий мисливський будиночок із дерева. Усередині будиночка неймовірно красивий вигляд, полиці заставлені книжками, високі стелі.

Фото: Юлія Беркута

Аби до нього потрапити, необхідно пройти по навісному місточку через озеро. Поряд тут також є мангал і столики, де можна влаштувати пікнік. Відпочити також модна у альтанках обабіч озера.

Як доїхати - тут.

Добромильський замок

Найвища фортеця Львівщини збудована на висоті 560 метрів над рівнем моря. Добромильський замок є пам'яткою архітектури XVIII століття.

Фото: maxresdefault

За гарної погоди звідси можна побачити Перемишль. Замок був побудований в стилі ренесанс і мав оборонний характер. Власники Гербурти тут проживали лише тимчасово, але проклали від замку безліч підземних ходів. Місцеві вважають, що в них дотепер заховані скарби роду Гербуртів. У 1622 році замок перейшов у володіння роду Конецпольських. Після поділу Польщі територія Добромиля дісталася австрійцям, вони й розібрали замок. До наших днів збереглися фрагменти мурів, залишки однієї башти та криниці на подвір’ї замку, а також брамна бастея.

Яворівський національний природний парк 

Неймовірна природня локація розляглась за 25 км від Львова у природному регіоні Розточчя. Територією парку прокладено шість екологічних маршрутів, найпопулярнішими з яких є: «Верещиця», «Стежка Івана Франка», «Голуби» та «Лелехівка».

Крім цього, екскурсоводи радять пройтися й пагорбами Європейського вододілу. Тут є однойменна еколого-пізнавальна стежка «Головним Європейським вододілом», протяжністю – 4,5 кілометри. Вона дає змогу помандрувати так званим «хребтом», де беруть початок численні річки регіону Розточчя та несуть свої води в басейн Чорного і Балтійського морів.

* * *

Якщо із цього переліку вам не до вподоби жодна локація, із іншими цікавими місцями радимо ознайомитись ось тут.

Якщо ж цими вихідними ви вирішили обійтись без подорожей та шукаєте цікавий фільм, щоб провести вечір у компанії друзів зі смаколиками, можна знайти різноманітні стрічки за цим посиланням.

Нагадаємо, Львівщина з 30 жовтня, перебуває у «червоній» зоні карантину. Тому скасовуються всі масові заходи просто неба і в приміщеннях. Крім того, культурна сфера — кінотеатри, музеї, театри тощо — може працювати, якщо весь колектив і відвідувачі є вакцинованими проти коронавірусу.

Якщо ви плануєте подорожувати потягам, тоді теж не забудьте прихопити ковід-сертифікат, негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше, ніж за 72 години до поїздки чи довідку із протипоказами до вакцинації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: