«Так, я можу!»: у Львові пройшло відкрите інклюзивне тренування з футболу для дітей

DSC05934

9 грудня у львівському Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини відбулося відкрите інклюзивне тренування з футболу, організоване міжнародним благодійним фондом Parimatch Foundation.

Захід відбувся в рамках програми «Так, я можу!», що підтримує дітей з інвалідністю через залучення їх до спорту. Проєкт спрямований на надання рівного та безбар’єрного доступу до спорту для всіх дітей. Програма вже реалізована в низці міст України і тепер доступна у Львові.

Відвідування спортивних секцій, гонитва за м’ячем на майданчику, спілкування з ровесниками, які грають із тобою в команді, — здається, це звичні речі для активних дітей. Однак ті з них, що мають інвалідність, часто позбавлені такої можливості. На щастя, ситуація змінюється.

Спорт — це і фізичний, і емоційний розвиток

Інклюзивні спортивні заходи — це потреба не лише дітей з нозологіями, як може здатися на перший погляд. Вони важливі і для їхніх ровесників, які не мають порушень фізичного або ментального розвитку, оскільки розвивають їхні комунікативні навички та гнучкість, а також розширюють життєвий досвід.

Катерина Сакевич, програмна менеджерка міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation, зазначає: «Проводячи відкрите інклюзивне тренування, ми привертаємо увагу суспільства до важливості залучення дітей з інвалідністю до спортивних занять. Відвідування секцій для таких дітей — це не тільки поліпшення їхнього фізичного й емоційного стану, а й спілкування з однолітками, соціалізація, мотивація до перемоги. Ми раді, що Львів став ще одним українським містом, де стартувала комплексна програма фонду «Так, я можу!». Завдяки нашим партнерам, які долучилися до реалізації проєкту, діти зможуть отримати більше можливостей для занять спортом».

У відкритому тренуванні з футболу взяли участь понад 60 дітей — учні СЗШ № 67, СЗШ № 68, ліцею «Надія» та ліцею № 21. Окрім власне рухової активності, цей захід дав дітям можливість поспілкуватися один з одним. Заняття спортом додають їм сили не тільки фізичної, а й емоційної: у процесі тренування вони спостерігають за своїми ровесниками, беруть із них приклад, надихають і навіть у разі своєї невдачі не зневірюються, а пробують знову і знову. Про це говорить Надія Фігурська, консультантка Центру професійного розвитку педагогічних працівників м. Львова: «Інколи нормотипові діти на тренуванні можуть лінуватися. Однак коли вони бачать, як їхні однолітки з особливими освітніми потребами, незважаючи ні на що, намагаються чогось досягнути, це їх мотивує. Буває і навпаки, коли діти з нозологіями надихаються прикладом здорових ровесників. Спільні тренування — це можливість навчатися одне в одного».

Мотивація від футболістів

Наставники та приклади для наслідування у спорті є надзвичайно важливими, особливо для дітей. Саме тому відкрите тренування відвідали гравці футбольного клубу «Львів». Взаємодія з професійними спортсменами стала одним з найяскравіших вражень для дітей. Під час тренування футболісти надихнули учасників проєкту на розвиток і досягнення. Спортсмени зізнаються: цей досвід став важливим не тільки для дітей, а і для них самих. Максим Гресьо, півзахисник футбольного клубу «Львів», поділився своїми враженнями від заходу: «Я отримав надзвичайні емоції від тренування. Один хлопчик навіть обійняв мене! Цей досвід додає впевненості. Думаю, дітям також сподобалося, і вони провели час приємно та з користю. Була тепла атмосфера й багато посмішок. Вважаю, що такі заходи потрібно проводити частіше, щоб залучати дітей до спорту».

Спортсмен підкреслює, що не тільки футбол є корисним для дітей з порушеннями ментального та фізичного розвитку. Будь-яке фізичне навантаження сприятиме поліпшенню здоров’я. Однак якщо брати до уваги саме футбол, то його перевагою є те, що це командна гра, в якій можна знайти і друзів, і підтримку. Максим зазначає: «Кожна дитина — це частина команди у вибраному спорті, і вона відчуває відповідальність перед нею. Гра в команді передбачає постійне спілкування, обговорення, святкування перемог або аналіз після поразок. Це гуртує та дає змогу проживати емоції колективно, а в підсумку формує відчуття себе як частини соціуму».

Результати тренування

Те, що дітям було цікаво та корисно, підтверджує і Ольга Савчук, мама Романа, який є учасником проєкту «Так, я можу!». Хлопчику сім років, і це тренування стало його першим досвідом не тільки в плані спорту — він вперше займався в групі. Ольга ділиться: «Оскільки син має дитячий аутизм, це важливо для нього. Я помітила, що він навіть повторював рухи за дітьми. Хоча мій син досить чутливий до звукових подразників, зокрема до гучної музики, на тренуванні йому було цікаво. Загалом можу сказати, що дітям дуже сподобався захід, я бачила в усіх захват, тому ставлюся до подібних ініціатив тільки позитивно. Я вважаю, що такі заняття допоможуть моїй дитині, оскільки спорт — це дисципліна й соціалізація, спілкування з однолітками та фізичний розвиток. Гадаю, нині дітям дуже бракує саме фізичних активностей»

Результатами відкритого інклюзивного тренування задоволена і Віра Передерій, очільниця відділу спорту високих досягнень управління спорту Львівської міської ради. Вона впевнена, що спорт — це емоції, здоров’я та можливості. А ще ефективний інструмент для соціалізації дітей з порушеннями розвитку. Віра ділиться: «Я сподіваюся, що завдяки таким заходам діти з інвалідністю почуватимуться повноцінною частиною нашого суспільства, оскільки нині ми ще маємо з цим проблеми. Хотілося б, щоб подібних ініціатив було більше, тому що важливо виховувати наших дітей в інклюзивному середовищі. Проєкт “Так, я можу!” важливий не тільки для Львова, а й узагалі для нашої країни. Ми радіємо, що в нас у місті є люди, які долучаються до цієї програми, що Parimatch Foundation це підтримує і допомагає в реалізації. Я сподіваюся, проєкт буде давати великі результати. Відкрите інклюзивне тренування — це початок великого шляху».

Довідка про програму міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation:

«Так, я можу!» — комплексна програма, спрямована на підтримку дітей з інвалідністю та особливими освітніми потребами шляхом залучення їх до спорту. Нині в межах ініціативи 500 дітей по всій країні на постійній основі займаються футболом, баскетболом, легкою атлетикою, греко-римською боротьбою, флорболом та чирлідингом. Інклюзивні групи працюють у 15 регіонах, а всі тренування — безкоштовні. Більше інформації про програму «Так, я можу!», відкриті тренування та набір нових груп можна отримати на Facebook-сторінці фонду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: