Зеленський анонсував додаткові виплати за бустерне щеплення (відео)

B685F0CF-97B4-4BEB-87A5-DF9A2E81FBEE
Перший центр вакцинації у Львові. Фото архівне. Автор: Микита Печеник

Українці, які ревакцинуються проти коронавірусу, отримають додаткові п'ятсот гривень у межах програми «єПідтримка».

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні 24 січня.

«Бустеризація — це третя доза вакцини, тому в рамках програми «єПідтримка» буде видано ще 500 гривень для тих громадян, які отримуватимуть третю дозу», - заявив він.

Водночас він додав, що програму «єПідтримки» розширять для підлітків з 14 до 18 років. Тисячу за вакцинації їм дозволять витрачати на освіту — гуртки, курси тощо.

Що таке «єПідтримка»

«єПідтримка» — програма президента України Володимира Зеленського, згідно з якою щеплені обидвома дозами вакцини проти коронавірусу повнолітні українці можуть отримати віртуальну тисячу гривень, щоб упродовж чотирьох місяців витратити кошти на відвідини мистецьких центрів: галерей, музеїв тощо, книги, спорт, подорожі Україною. Програма стартувала 19 грудня торік. Українці подають заявку на отримання тисячі у застосунку чи держпорталі «Дія».

Зеленський ініціював проєкт, щоб підтримати сфери, які найбільше постраждали під час пандемії.

Віднині програму розширили для українців старших 60 років: вони тепер зможуть витратити тисячу на ліки в аптеках. Також ці гроші можна віддати на благодійність.

Відсутність у людини смартфона або програми «Дія» планують заповнити розробкою окремого альтернативного механізму для реалізації програми президента. Цим, обіцяють в ОП, займатимуться впродовж 2022 року. Програма діятиме до кінця нинішнього року.

Бустерна доза

В Україні на початку січня дозволили робити третє, бустерне щеплення проти коронавірусу. Водночас вводять і додаткову дозу вакцини. Між бустером і додатковою є різниця.

  • Додаткову дозу вакцини вводиться людям, яким через важкі хвороби дві дози вакцини могли не дати необхідного захисту. Її можуть отримати люди з ВІЛ та раком крові, а також ті, хто переніс трансплантацію органів, проходив хіміотерапію або лікування великими дозами гормональних препаратів.
  • Бустерну — щоб посилити ефективність препарату, яка з часом знижується у всіх людей. Бустер - це ревакцинація.

В Україні станом на 24 січня щеплено 15164118 людей, з них отримали першу дозу – 15164116 людей, отримали дві дози – 14466084 людини, отримали додаткову дозу – 13108 людей, бустерну дозу – 208784 людини. Загалом проведено 29852092 щеплення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: