Чи можна лікувати астму, що це за недуга і чи є в Україні безкоштовні препарати проти неї

Depositphotos_356427446_S
Автор: Andrew. Lozovyi. Джерело: depositphotos.com

Найпоширенішим хронічним захворюванням у дітей шкільного віку вважають астму. У Всесвітній організації охорони здоров'я заявили, що нині у світі цю недугу діагностували у 235 мільйонів людей.

Що відомо варто знати про астму, які її причини та лікування у Всесвітній день боротьби з цією недугою, дізнавалася ІА Дивись.info.

Таку дату впровадили, аби покращити доступність ліків з доведеною ефективністю та якісних медичних послуг для людей з астмою. 

Що це за хвороба?

У Міністерстві охорони здоров'я України пояснюють, що бронхіальна астма – хронічне запальне захворювання дихальних шляхів. Воно може супроводжуватись обструкцією бронхів (простими словами, перекриття стороннім тілом - ред.) різного ступеню. 

Автор: Andrew. Lozovyi. Джерело: depositphotos.com

Найчастіше бронхіальною астмою хворіють діти та молодь. За даними Центру медичної статистики МОЗ України, хворих на бронхіальну астму в Україні є щонайменше 212 тисяч 883 пацієнти, з них 37тисяч 427 діти. Це статистика 2017 року.

Утім в межах пандемії коронавірусу, що триває з 2020 року, ситуація тільки загострилась, кажуть у Центрі громадського здоров'я країни.

«Астма є доволі поширеним хронічним захворюванням, що потенційно має серйозні наслідки. Вона спричиняє респіраторні синдроми. Люди, які хворіють на астму, страждають від частих нападів задишки, хрипів, стискання у грудях, кашлю, що іноді вимагає термінової медичної допомоги та може мати летальні наслідки. Симптоми захворювання пов’язані з бронхоспазмом — звуженням дихальних шляхів, що спричиняє утруднений вдих повітря, а також із потовщенням стінок дихальних шляхів та збільшенням слизу», — розповідають фахівці з ЦГЗ.

Які є ознаки астми?

Ідеться про:

  • напади ядухи,
  • важкість дихання,
  • поява хрипів,
  • кашлю, який викликає набряк слизової оболонки дихальних шляхів. 

Діти з бронхіальною астмою часто мають харчову алергію, екзему (запальне захворювання шкіри - ред.) та алергічний риніт (запалення слизової оболонки - ред.).

За даними Центру легеневого здоров'я Львівщини, частота та ступінь важкості цих симптомів можуть бути різними. Наприклад, інтервал між нападами може коливатися від однієї години до одного дня. Як правило, напади відбуваються під час фізичної активності або вночі. 

Захворювання розвивається як хронічне запалення бронхів, що призводить до підвищення чутливості нервових закінчень в дихальних шляхах та їх швидкого подразнення. Під час нападу збільшуються слизові оболонки бронхіол, внаслідок чого звужуються дихальні шляхи, людина не може нормально вдихнути повітря чи видихнути. 

Лікарка-пульмонологиня Центру Христина Вольницька каже, що при появі бодай одного симптома, необхідно негайно звертатись до медиків.

«Якщо вас, періодично або постійно, турбують задишка, сухий і надривний кашель, свистячі хрипи при видиху чи біль в грудях, не гаючи часу потрібно звернутися за медичною допомогою. Кашель з невеликим виділенням мокроти, що часто посилюється вночі, а вдень — відступає, неочікувані та сильні напади кашлю — усі ці симптоми можуть свідчити про бронхіальну астму», — пояснила фахівчиня.

Яка ситуація на Львівщині?

У департаменті охорони здоров'я Львівської обласної військової адміністрації пояснили, що за останній рік у регіональному діагностичному центрі та у обласній клінічній лікарні зареєстрували вже 114 випадків захворювання на бронхіальну астму – це 34% зі всіх алергенних захворювань, виявлених за цей період у пацієнтів зазначених медзакладів.

У порівнянні з аналогічним періодом торік кількість випадків зросла на 8%.

Які є причини виникнення астми?

Фахівці МОЗ стверджують, що вони не відомо й до сьогодні, але лікарі виділяють фактори ризику розвитку астми: 

  • спадкова схильність;
  • алергічні захворювання у ранньому дитинстві;
  • екологія;
  • часті хвороби дихальної системи;
  • куріння під час вагітності;
  • зайва вага у дитини.

У деяких людей астму можуть викликати лікарські препарати.

Розвиток астми також пов'язують із різними хворобами, на які хворіла дитина. До прикладу, кашлюк. Це заразне захворювання дихальної системи викликане бактерією. Тому дуже важливо запобігти цій хворобі. Це можна зробити завдяки вакцинації, нагадують в Міністерстві.

Читайте також: Які щеплення необхідні людям і чому в Україні вакцинація досі залишається проблемним питанням

Тригери нападів 

Головними провокаторами нападів є речовини, які людина вдихає:

  • алергени, що можуть бути у приміщенні (пилові кліщі, забруднене повітря, лупа домашніх тварин);
  • алергени поза домом (наприклад, пилок рослин);
  • тютюновий дим та випари хімічних речовин.

«Деякі причини, які тригерять напади, можуть бути спільними для всіх пацієнтів із астмою, інші - індивідуальні особливості перебігу хвороби у людини. Також є інші фактори, які можуть провокувати напади. Наприклад, емоційне збудження, гнів або страх. Також напади можуть спровокувати фізичні вправи», — пояснюють у відомстві.

Чи є лікування астми?

Ні, її не можна вилікувати. Однак, якщо дотримуватися рекомендацій лікарів і тримати її під контролем, то якість життя пацієнта не постраждає. До того ж, легкі форми астми у дітей з віком можуть зникнути.

У МОЗ також дали поради якісного лікування дитини з підозрою на бронхіальну астму:

Потрібно

  • При проявах симптомів бронхіальної астми або частих хворобах дихальної системи звернутися до лікаря. Тільки він може поставити діагноз та призначити лікування. 
  • Налагодити зв'язок із лікарем і встановити партнерські взаємовідносини.
  • Отримати від лікаря всі необхідні рекомендації в межаї, так званої, «астма-школи». Це просвітницька робота лікарів для батьків разом із маленькими пацієнтами щодо бронхіальної астми.
  • Дотримуватися чистоти у помешканні.  
  • Усунути засоби, які можуть бути факторами ризику для захворювання.

Астма та COVID-19 

Через пандемію коронавірусу науковці почали вивчати взаємодію вірусу та багатьох хронічних захворювань, зокрема, астми. Люди, у яких діагностували на астму, але контролюють симптоми, не мають підвищеного ризику захворіти на COVID-19.

Фото з архіву редакції

Пацієнтів, у яких середня та важка форма астми або вона є неконтрольованою, частіше госпіталізують з COVID-19. Ризик смерті підвищується, якщо пацієнт, хворий на коронавірус, має важку форму астми, заявили у Центрі громадського здоров'я.

Як захиститись від важкої форми астми і зменшити ризики інфікування коронавірусом?

Поради ЦГЗ:

  • Насамперед, варто захистись від коронавірусу. Вакцинуйтеся, щойно щеплення буде доступне для вас. (Алергічні реакції на вакцини рідкісні. Перед щепленням поговоріть із лікарем, якщо у вас є проблеми).
  • Після щеплення продовжуйте носити маску та дотримуватися фізичної дистанції.
  • Уникайте причин, що провокують астму, серед них: тютюновий дим (уникайте пасивного куріння), пилові кліщі (клопи, які можуть жити в матрацах, ковдрах, пухових подушках), забруднення атмосферного повітря, шкідники (миші, таргани та інші), хатні тварини, цвіль тощо. 
  • Підтримуйте дім у чистоті. Використовуйте гіпоалергенну постіль, ковдри тощо. Періть постільну білизну щодня, підтримуйте рівень вологості в будинку на низькому рівні: 30-50%, кожні 2-3 дні робіть прибирання в домі, якщо з’являється цвіль — витріть та висушіть повністю поверхню, коли робите дезінфекцію — тримайтеся якомога далі від розпилення. 
  • Продовжуйте лікування астми, попередньо проконсультувавшись з вашим лікарем. Використовуйте інгалятори зі стероїдами.
  • Упевніться, що у вас є необхідне лікування, якого вам вистачить, якщо будете перебувати тривалий час вдома на самоізоляції. 
  • Засоби для дезінфекції можуть спровокувати напад. Обмежте використання хімічних речовин, серед них: відбілювач (гіпохлорит натрію) або сполуки четвертинного амонію (наприклад, бензалконію хлорид), не використовуйте їх у закритих приміщеннях. Попросіть близьких обробити вам поверхні чи провести дезінфекцію.
  • Якщо вам погано, негайно звертайтеся до лікаря. За необхідності викликайте швидку допомогу. 
  • Сильні емоції можуть спровокувати напад астми. Бережіть себе від надмірних емоційних станів.

Лікування астми

У Національній спілці здоров'я України ІА Дивись.info розповіли, що пацієнти з бронхіальною астмою можуть отримати ліки та необхідні медичні послуги первинної та спеціалізованої медичної допомоги бзкоштовно завдяки Програмі медичних гарантій.  

Про що йдеться?

«Українці з хронічними захворюваннями можуть розраховувати на безоплатну медичну допомогу за Програмою медичних гарантій. Зокрема для людей з бронхіальною астмою передбачені препарати за програмою “Доступні ліки”, які можна отримати за електронним рецептом у будь-якій аптеці країни з договором із НСЗУ безоплатно або з невеликою доплатою. Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ. При будь-яких проблемах зі здоров’ям, закликаю звертатися до свого сімейного лікаря, він призначить необхідні обстеження та направить на консультації для вчасного виявлення та лікування хвороби», — пояснила нам голова НСЗСУ Наталія Гусак.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

До якого лікаря звертатися?

Супровід та спостереження пацієнта з  астмою здійснює лікар первинної медичної допомоги. Щоб отримати послугу безкоштовно, потрібно звернутись до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким укладена декларація. Також лікар призначить лікування, створить електронне направлення до лікарів-спеціалістів (наприклад, алерголога) та на додаткові обстеження за потреби.  Обстеження, аналізи та консультації лікарів-спеціалістів за електронним направленням є безкоштовними.

З електронним направленням пацієнт може звернутись до будь-якого закладу, який уклав договір з НСЗУ на пакет «Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація)»та має відповідного фахівця. 

Як знайти медзаклад із договором із НСЗУ?

Українці можуть обирати будь-який медзаклад та фахівця, незалежно від місця реєстрації чи проживання, пояснили у Службі.

Тож вимушені переселенці можуть звернутися в той медаклад, який є найближчим, незалежно від наявності декларації.

Знайти потрібну лікарні можна можна на сайті НСЗУ на інтерактивній карті «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій” в розділі “Аналітичні панелі (дашборди)» ТУТ.

Для цього потрібно обрати населений пункт та пакет послуг. Перелік закладів з контактами з'явиться на інтерактивній карті та в таблиці під нею. Пацієнт може обрати комунальну лікарню, навіть якщо лікар первинки, що виписав направлення, працює в приватному центрі або як ФОП. 

Завдяки ранньому лікуванню бронхіальної астми можна досягнути стійкої ремісії, а прийом базових препаратів сповільнює прогресування хвороби.

Які ліки передбачені в програмі «Доступні ліки» для людей з астмою?

В Україні ліки від бронхіальної астми можна отримати безкоштовно або з незначною доплатою за програмою «Доступні ліки». З початку 2023 року 110 тисяч 733 українців отримали препарати для лікування хронічних захворювань нижніх дихальних шляхів, включно з ліками проти астми.

В програму входять 33 лікарських засобів для лікування хвороб нижніх дихальних шляхів, в тому числі і бронхіальної астми. З них 20 торгових назв українці можуть отримати повністю безоплатно, 13 — з доплатою, уточнили у НСЗУ.

Щоб отримати ліки безоплатно або з невеликою доплатою, потрібен електронний рецепт. Його виписує сімейний лікар, терапевт або педіатр. Пацієнт із встановленим діагнозом може навіть отримувати електронний рецепт без особистого відвідування лікаря. Для цього слід домовлятися з лікарем заздалегідь. 

З електронним рецептом  потрібно звернутись до будь-якої аптеки, яка співпрацює з НСЗУ за програмою “Доступні ліки”. Наразі в Україні таких аптек є щонайменше 13 тисяч 69.

Адреси закладів є на сайті НСЗУ на інтерактивній карті.

*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Вас може зацікавити:

Головне фото: depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: