«Вірний завжди»: про історію морської піхоти України та день її заснування

image (37)
День української піхоти. Фото: пресслужба Петра Порошенка

Щороку 23 травня в Україні відзначають День морської піхоти. Це свято започаткували не так давно – в  2014 році, однак історія створення перших угрупувань морських піхотинців бере свій початок ще від ХХ століття. Хоча, попередника такого типу військ в українській історії можна знайти ще глибше – в часи, коли існували запорозькі козаки.

Морська піхота України має своє  особливе  гасло: «Вірний завжди!», що означає віддану службу військових українському народові.  

ІА Дивись.info розповідає про заснування свята, історію створення та особливості української морської піхоти.  

Коли заснували День морської піхоти?

День морської піхоти в Україні заснували в 2014 році. Тоді свято відзначали 16 листопада. Оскільки в цей день в 1992 році свою першу присягу склали морські піхотинці України.

У 2018 році святкування Дня морського піхотинця перенесли на травень. Це зумовлено тим, що цього року на державному рівні вшановували сторіччя Української революції 1917-1921 рр.

Саме під час цих подій, 23 травня 1918 році гетьман Павло Скоропадський заклав основи української морської піхоти. Він видав наказ «Про початок формування бригади Морської піхоти в складі трьох полків для несення служби». Тому початком створення першої української морської піхоти прийнято вважати саме цей день.

День морської піхоти. Фото: з відкритих джерел

Зародження української морської піхоти

Корені української морської піхоти можна віднайти ще в історії Запорізької Січі. Оскільки тоді сформувалася козацький флот, що активно брав участь в різних битвах. Зокрема козацька флотилія була відома надзвичайно маневреними човнами – чайками.

Взірець сучасного типу морської піхоти з’явився в Україні вже в ХХ столітті. Тоді першими формуваннями української морської піхоти були «Окремий морський курінь імені Петра Сагайдачного» та «Курінь морської піхоти Армії УНР», які утворилися в 1917 році. 

Після цього гетьман Павло Скоропадський започаткував створення морської піхоти тогочасної Української держави. Для цього він видав відповідний указ про утворення нових угрупувань військових, які б мали служити у фортах на узбережжі держави та сформувати десант.

Згідно з указом, морська піхота мала ділитися на такі структурні підрозділи: бригада складалася з трьох полків, кожен з яких з трьох курені, а вони вже розділялися на чотири чоти морської піхоти та одну кулеметну команду. 

Павло Скоропадський зміг лише запустити процес створення морської піхоти. Адже в Україні виникло антигетьманське повстання, що спричинило до зміни влади на Директорію Української Народної Республіки. Однак формотворчі процеси в морській піхоті не припинилися. 

24 березня 1919 року утворюється «1-й Гуцульський полк морської піхоти». До нього увійшли мешканці заходу України, чимало з яких служили в австро-угорському флоті. На чолі військових поставили підполковник Омелян Гемпель. У травні цього ж року сформували другий полк морської піхоти, командиром якої був контр-адмірал Михайло Білінський.

Михайло Білінський зі своїм ад'ютантом Святославом Шрамченком (1919 рік) у формі 1-го Гуцульського полку морської піхоти УНР

«Гуцульський полк морської піхоти» брав участь у великій кількості битв проти московських більшовиків та білогвардійців. Крім того, тогочасна морська піхота воювала в Першому та Другому зимових походах. Зокрема після останнього зазнала значних втрат своїх піхотинців. 

Формування морської піхоти після проголошення незалежності України

У 1992 році Україна створила власні Військово-морські сили. У Севастополі 880-й батальйон зі складу 810-ї окрема бригада морської піхоти Чорноморського флоту склав присягу на вірність українському народові. Командиром піхотинців був майор Віталій Рожманов.

У 1993 році в Севастополі створили 27-й окремий батальйон морської піхоти. Його сформували члени Чорноморського флоту, які вирішили служити Україні. До слова, Чорноморський флот являється частиної армії рф.

Цього ж року  утворилася 41-й окремий батальйон морської піхоти біля Феодосії.  А 20 вересня 1993 року за наказом Генштабу Збройних Сил України сформували першу окрему бригаду морської піхоти.  До того ж у 2003 році внаслідок реформ морську піхоту України скоротили до батальйону.

Із початком російської агресії українська піхота значно зменшилася. Оскільки росіяни захопи Крим і разом з ним частину морських піхотинців. Тому в її складі України в 2014 році була невелика кількість військових  – близько 200 людей.

У 2018 році українська піхота зазнала деяких змін. Зокрема вони торкнулися командування морської піхоти, що передбачало скорочення посад. Тоді командиром морської піхоти призначили генерал-майора Юрія Содоля, який залишається ним до сьогодні.

Читайте також Морські піхотинці знищили 4 ворожі міномети та РСЗВ ворога

У 2023 році морська піхота України складається з таких структурних частин: 

  • військово-морська база;
  • морська авіаційна бригада;
  • окрема бригада морської піхоти;
  • окрема артилерійська бригада;
  • реактивний артилерійський полк;
  • інститут військово-морських сил Національний університет «Одеська морська академія».

Які функції виконують українські піхотинці?

Сьогодні морська піхота є частиною Збройних сил України та підпорядковується Військово-морським силам ЗСУ. Такий рід військ має чимало призначень, а саме:

  • виконує оборону військово-морських баз, різних берегових об’єктів та загалом узбережжя Азовського та Чорного морів. 
  • може брати участь в наступі під час боїв на узбережжі моря;
  • входить до складу повітряного та морського десантів;
  • долучається до антипіратських, антитерористичних та миротворчих завдань в Україні чи за її межами;
  • допомагає в різноманітних операціях іншим типам військ на приморській території;
  • охороняє судноплавство, річкові та морські порти.
  • загалом бере участь у військових операціях в російсько-українській війні.
Українські морські піхотинці в беретах колььору морської хвилі та з офіційним символом. Фото: з відкритих джерел

Форма та символи морської піхоти

Перший стрій морської піхоти затвердив ще Павло Скоропадський. В цей час морські піхотинці мали одягати схожу форму як звичайні батальйони військових. Однак вона вирізнялася чорним кантом та якорем навколо погонів. Якір був двох кольорів: для козаків – жовтий, а для старшин та підстаршин – золотий. 

Тоді також затвердили прапор морської піхоти – біле тло з синім хрестом, що ділить його на чотири рівних частини. В одній секції стяга було зображено також синьо-жовтий прапор, на якому знаходився золотий тризуб.

До теми Зеленський відвідав українських захисників на фронті

Після проголошення Незалежності України в 90-х роках зберегли традицію такого типу прапора для українського флоту. В 2006 році офіційно затвердили зразок стяга Військово-морських сил України.  Тільки тепер на прапорі немає тризуба.

Прапор Військово-морських сил України. Фото: Вікіпедія

Крім того, спочатку морська піхота України носила чорні берети. Одна в 2017 році їх замінили на синьо-зелений колір, який нагадує забарвлення морської хвилі. Також на береті зображено символ сучасних морських піхотинців, а саме – якір, крила та меч. 

Це означає три типи військових завдань, які вони можуть виконувати – в морі, повітрі та на суші. Тому такий тип військ також називають універсальними, бо можуть виконувати бойові завдання на різній місцевості.

Символ морської піхоти України, де зображено якір, меч та крила. Фото: з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: