Куди поїхати і що побачити на Львівщині у перші вихідні літа

IMG_1661-1
Фото з архіву редакції.

Цими вихідними погода тішитиме теплом, тож це гарна нагода вирватись кудись за межі міста разом із близькими чи друзями та провести гарно час.

ІА Дивись.info розповідає про п'ять локацій на Львівщині, де можна провести затишні вихідні, які запам'ятаються надовго.

Тюбінг-парк

На Львівщині є кілька тюбінг-парків, а ця розвага до вподоби як дорослим, так і малим. Однією із таких локацій є парк розваг Уруру у Старому Селі за 20 кілометрів від Львова.

Окрім катання на тюбах, тут можна знайти макети анімованих динозаврів, поспостерігати за виверженням вулканів, пострибати на батутах, а також покататися на гойдалках.

В Уруру є траси як для новачків, так і для досвідчених тюбінгістів. Тут можна вибрати один з кількох спусків для катання, серед яких і трьохрядовий сімейний. Крім цього, можна вибрати висоту спуску ― сім, десять чи дванадцять метрів. Любителі гострих відчуттів можуть скористатися трасою з поворотом, а  для дітей доступний спуск з невеликого схилу.

У суботу-неділю працюють з 10:00 до 19:00.

Єдиний в Україні музей модерної скульптури

За якигось десять кілометрів від Львова, у Брюховичах, діє єдиний нині в Україні музей модерної скульптури Михайла Дзиндри.

Тут експонується понад 800 творів модерного мистецтва, серед яких кольоровані скульптури вільної форми, пластичних асоціацій, об'ємні абстракції та рельєфи.

Фото:  Юрія Посивнича

Активний період творчості Михайла Дзиндри припав на Америку, але після здобуття Україною незалежності, Дзиндра, маючи 71 рік, повернувся додому з мрією заснувати тут щось таке, чого не було досі, а саме музей модерного мистецтва. Зрозумівши, що держава не допоможе йому у створенні музею, він вирішив відкрити його самотужки, витративши на це 13 років і понад 100 тисяч доларів. У 2005 році, подолавши безліч перепон, Михайло Дзиндра нарешті втілює цю мрію. Митець привіз до України 807 своїх скульптур, які подарував державі.

Музей працює щодня, окрім понеділка.

Княжа столиця

Охочих запрошують до Звенигорода на екскурсії. 

Це село на Львівщині, за 20 кілометрів від Львова. У XI-XII століттях місто було столицею Звенигородського князівства в Київській Русі.

Торік там відкрили перший в Україні історико-культурний парк на території пам’ятки археології.

Влітку 2023 року збільшили кількість годин для приймання гостей. Музей буде відчинений для відвідувачів з 10:00 до 19:00. Працюють щодня, окрім понеділка.

За попередньою домовленістю можна приїхати в інший зручний час впродовж дня - просимо наперед зателефонувати до нас та попередити про годину візиту, кажуть організатори. Екскурсії для груп, а також квести для дітей зараз можливі лише за попереднім записом телефоном за два-три дні до проведення.

Номер: +380 93 258 0817.

Дуже давнє місце, або Стоянка неандертальців

За два кілометри від Миколаєва на Львівщині серед лісу знаходиться урочище Прийма. Саме тут збереглися залишки давньоруського городища, зокрема його печери.  Для шанувальників минулого та історичних розкопок буде цікаво відвідати «житло» неандертальців, яке було знайде 2014 року на території урочища.

Фото: Край

Видається, що кам’яне утворення ніби побудовано з кісток незвичайних істот. Сам же грот складається з кількох печер.

Грот Прийма – друге поселення неандертальців яке було знайдено на території України, і є пам’яткою археології європейського значення. Він має три рівні, на двох верхніх розташовані маленькі печери, з яких відкривається живописний вид на сусідній каньйон.

Із сім'єю до природньої скарбниці Львівщини

І як бонус пропонуємо завітати до заповідника «Розточчя», який входить у світову спадщину ЮНЕСКО як один з масивів Букових пралісів Карпат та давніх букових лісів Німеччини. Розкинутий на мальовничих пагорбах Головного Європейського вододілу, у самому центрі Європи, заповідник є надзвичайно цінним природним і науковим об’єктом.

Фото: Вікіпедія

Туристичні атракції природного заповідника «Розточчя» це:

  • музей природи демонструє флору та фауну регіону. Представлені колекції мінералів, фітопатогенних грибів, насіння, фотовиставка рідкісних та червонокнижних видів рослин та тварин;
  • екологічні стежки (для школярів – «Королева Гора – Музей Природи – Дендрарій НЛТУ, для студентів, науковців – «Лісотипологічний профіль А. П’ясецького»);
  • зоокуток, в якому відвідувачі побачать плямистого оленя, декоративних птахів;
  • колекційна ділянка рідкісних рослин (понад 20 видів ранньоквітучих).\

А для тих, хто не любить проводити вільний час у галасливій компанії, радимо зазирнути сюди, адже ІА Дивись.info готує підбірки із фільмами для вашого вечора на будь-який смак.

Раніше ми розповідали, що торік, попри війну, Львів заробив на туризмі на 15% більше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: