Рада Європи: присутність закордонних спецслужб на Майдані - під питанням

Українська влада ані підтвердила, ані спростувала підозри щодо того, що на Майдані на початку 2014 року орудували російські силовики під виглядом українських.

Про це йдеться у звіті Комітету з запобігання тортур Ради Європи, оприлюдненому 13 січня за згоди українського уряду, пише Європейська правда з посиланням на текст звіту.

Комітет констатує, що під час декількох візитів та зустрічей з українською владою в період Євромайдану достав докази "умисного негідного поводження із (затриманими) демонстрантами Майдану, яке проводилося з дозволу, за участі, або сприяння посадовців правоохоронних органів".

"В низці випадків серйозність порушень (прав затриманих) була такою, що дозволяє говорити про тортури (щодо учасників Майдану)", - йдеться у висновках Ради Європи.

"В низці випадків лишилися сірі зони, які не були перепоною для повного розуміння ситуації... Особливо це стосується можливої присутності іноземних правоохоронців серед українських сил, що були задіяні (на протидії протестам) в Києві... Українська влада не змогла ані підтвердити, ані спростувати підозри делегації КЗТ", - йдеться у звіті.

Такою самою "сірою зоною" в Раді Європи вважають підтримку владою так званих "тітушок", а також причетність колишньої влади до викрадення та побиття Дмитра Булатова.

Комітет наводить відповідь українського уряду на запит зі Страсбургу.

Представники КЗТ також наводять свідчення майданівців, яких затримували та били правоохоронці.

За словами протестуваьників, з якими спілкувалися представники Ради Європи, частина правоохоронців мала яскраво виражений російський акцент, деякі використовували елементи російської уніформи, а один нібито під час побиття сказав затриманому: "Якби ти був у моїй країні, тебе би вже вбили"

Водночас, у Раді Європи зазначають, що ці свідчення не дають змоги говорити про присутність російських спецслужб із повним переконанням.

Зазначимо, що за процедурами РЄ, тривалий час після складання звіту КЗТ він лишається документом з обмеженим доступом. Звіт оприлюднюється лише за згоди влади держави, про яку йдеться в ньому. 13 січня Комітет з запобігання тортур РЄ оприлюднив звіт про свої візити до України та переговори з владою в грудні 2013 – лютому 2014 року.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: