Люди, які потребують гемодіалізу, можуть померти через компанії людей Януковича, - Березюк

Через блокування тендерів на закупівлю розхідних матеріалів для гемодіалізу компаніями, які пов’язують із оточенням Віктора Януковича, можуть померти сотні хворих на ниркову недостатність.

Відтак Міністерство охорони здоров’я має дати роз’яснення Антимонопольному комітету щодо закупівель для гемодіалізу, а правоохоронні органи – покарати винних у катастрофічній ситуації з гемодіалізом.

Про це заявив лідер фракції "Самопоміч" Олег Березюк з трибуни Верховної Ради.

"Це надзвичайна ситуація, я прошу міністра охорони здоров’я або його помічників зараз особливо слухати. В країні сталася надзвичайна ситуація, страшна. Хворі, які мають ниркову недостатність, практично втратили можливість мати якісний гемодіаліз", - сказав він.

"Ідеться про дні і години. Сотні людей не зможуть наступного тижня отримати цю процедуру А це означає або бути критично хворим, або загинути", - заявив Березюк.

За його словами, "така ситуація склалася через недобросовісну поведінку одного з учасників державних закупівель, який через Антимонопольний комітет вже тричі блокує проведення тендеру на закупівлю розхідних матеріалів для гемодіалізу".

"Це компанії, пов’язані з ТОВ "Укрпроммед" та ТОВ "Румед", які пов’язують з оточенням колишнього президента Януковича", - уточнив Березюк.

"Міністерство охорони здоров’я повинно негайно дати роз’яснення Антимонопольному комітету про те, що закупівлі для гемодіалізу проводяться комплектно, закуповуються технічні засоби та розхідні матеріали, які повинні відповідати технічним вимогам сучасних медичних апаратів, встановлених в центрах гемодіалізу", - сказав депутат

"Вимагаємо від уряду та Міністерства охорони здоров’я негайно вжити всі заходи для недопущення смерті сотні людей. Вони волають про допомогу вже декілька місяців, а сьогодні це просто дзвінки з усіх регіонів України від звичайних пацієнтів", - заявив представник "Самопомочі".

Він наголосив, що "генеральний прокурор повинен нарешті зайнятися цією справою, адже це смерть через невігластво або іноді і принципове невігластво і надприбутки".

"Прошу взяти цей виступ як офіційний запит до уряду, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства внутрішніх справ, СБУ та Генеральної прокуратури України", - заявив Березюк.

Як відомо, вже кілька місяців хворі на ниркову недостатність мають проблеми з отриманням гемодіалізу (апаратне очищення крові), зокрема в столиці. Цього тижня київським пацієнтам вдалося домогтися виділення необхідних для цієї процедури препаратів, але гарантій отримання гемодіалізу вже наступного тижня немає.

"Українська правда"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: