У Львові обговорили подальшу підтримку учасників АТО (фоторепортаж, відео)

У Львові, у гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, УГКЦ обговорили як саме відбуватиметься подальша духовна та матеріальна підтримка учасників АТО в регіоні.

Настоятель храму та головний військовий капелан отець Степан Сус відзначив, що церква, як один зі стовпів суспільства, фактично із перших днів військового протистояння на Сході України активно включилась у процес допомоги війську. І добрим словом, і напутньою молитвою, речами, засобами індивідуального броне захисту.

– Лише за 2014 рік у нашому храмі у вигляді пожертв зібрано близько 5 мільйонів 300 тисяч гривень, 66 тисяч євро, 113 тисяч доларів США, 3 400 злотих. Були, навіть, 33 тисячі російських рублів. Ці кошти згодом витратили на закупівлю понад 2 тисяч бронежилетів, кевларових шоломів, військового взуття, обмундирування та іншого військового спорядження, яке допомагало нашим бійцям боронити країну від загарбників, – відзначив священник.

Зі слів настоятеля храму, активно долучалися до допомоги воїнам та продовжують це робити представники різних громадських організацій та рухів. Зокрема, значний вклад у забезпечення війська зробили представники Самооборони Львівщини.

Але існують потреби не лише тих, хто відправляється до зони АТО, але й тих людей, які повертаються звідти.

Дійсно,події, які розгортаються в Державі, зберігають старі виклики і вносять нові завдання для суспільства. Це, зокрема, і чергова хвиля часткової мобілізації, а також духовна та матеріальна підтримка, реабілітація учасників АТО та їх сімей.

У зв’язку із цим представники духовенства закликають громадян не бути байдужими.

Як відзначив отець Степан Сус, четверта хвиля мобілізації зчинила певний ажіотаж в суспільстві. В пересічних громадян виникає низка занепокоєнь щодо матеріального забезпечення учасників АТО. Зокрема, з тих питань: чи дадуть у військовій частині бронежилет, каску, або іншу річ. Дійсно, зараз коньюктура ринку така, що засоби бронезахисту бійця коштують не дешево. На їх придбання потрібно витратити щонайменше 6 тисяч гривень, якщо купувати в індивідуальному порядку. Й до церкви вже звертаються деякі громадяни по подібні речі військового вжитку. Разом із тим, священик зауважив, що держава, завдяки участі волонтерів та громадян України значно просунулась у справі забезпечення власної армії усім необхідним. І висловив думку, що такої активної підтримки збоку суспільства, як минулого року, оборонне відомство вже не потребуватиме. Хоча церква, не полишатиме цього напрямку діяльності й надалі, звичайно, продовжуватиме збір благодійних внесків на військові потреби. Він підкреслив, що люди продовжують їх надавати, навіть не зважаючи на те, що фінансові можливості більшості українців знизились у порівнянні із минулорічними.

– Ми маємо бути захисниками захисників Вітчизни. Це наш обов’язок як громадян і патріотів, – відзначив він.

Про плани держави в оборонному секторі. А особливо щодо постачання у війська всього необхідного речового майна довів присутнім начальник Регіонального медіа-центру МО України підполковник Олександр Поронюк.

– З бюджетних коштів Міноборони у2014 році закупило 44 600 бронежилетів та 22 тисячі кевларових шоломів. У січні 2015 року укладено додаткові контракти і у військові частини поступило 5160 бронешоломів «Каска -1М» та 3905 бронежилетів «Корсар М 3». На відміну від перших трьох хвиль часткової мобілізації військовозобов’язані потраплятимуть не у бойові частини, а в навчальні центри. Де упродовж місяця з ними проведуть допідготовку чи перепідготовку. Головна мета четвертої мобілізації – замінити, надати відпочинок військовослужбовцям першої хвилі мобілізації. Мобілізовані отримають військову форму українського виробника. Білизна, рушники, речові мішки, балаклави, які їм видаватимуться – це допомога Республіки Польща. А зимові куртки, теплі штани, взуття – допомога від уряду Канади, – відзначив офіцер.

Військовослужбовець відзначив, що під час проведення занять з бойової підготовки солдати та офіцери забезпечуватимуться бронежилетами та шоломами. По завершенню навчань військовослужбовці відправлятимуться для подальшого проходження служби у армійські підрозділи. І саме там вони отримуватимуть під особисту відповідальність зброю, техніку, засоби індивідуального захисту. Як відомо – бронежилети, шоломи є інвентарним майном військових частин. І якщо без поважної причини військовослужбовець втрачає його,то відшкодовує вартість з власної кишені у співвідношенні один до десяти.

Але існують й не менш важливі аспекти соціального характеру на які вже потрібно звертати увагу суспільства. Із зони АТО повертаються військовослужбовці та бійці добровольчих батальйонів, що багато бачили і пережили за час своєї героїчної служби у лавах Збройних Сил України та інших військових формуваннях. Є родини військовослужбовців, які продовжують виконувати свій конституційний обов’язок у лавах війська. Є родини героїв, які загинули або отримали каліцтва внаслідок бойових дій. Ніхто із тих, хто пережив втрату на війні не може залишитися наодинці із труднощами та викликами! До слова, військові капелани вже допомогли декільком родинам, які потребували матеріальної чи моральної підтримки і планують активізувати власні зусилля в цьому напрямку.

Військовий капелан отець Андрій Хомишин, який здійснює душпастирську опіку пацієнтів Військово-медичного клінічного центру Західного регіону повідомив, що разом із духовною опікою поранених бійців вживаються заходи й щодо їхнього фізичного відновлення. Лікувальний процес у військово-медичних установах налагоджено. Втім, у госпіталі є статті витрат які необхідно підтримувати. Це, зокрема, пост лікувальна реабілітація, протезування. На ці потреби церквою було зібрано понад 350 тисяч гривень, 30 тисяч доларів США та 6 тисяч євро. Нещодавно, наприклад, за ці кошти було протезовано військовослужбовця однієї з бригад, який в бою втратив ногу. А з питань реабілітації бійців активно співпрацюють із одним з львівських медичних центрів.

Більш детально про цю роботу розповів головний лікар Медичного центру фізичної терапії та медицини болю «Інново» Володимир Алейнік. Він відзначив, що із літа 2014 року їм вдалося поставити на ноги 17 військовослужбовців. Були пацієнти зі Львова, Луцька, Рівного, Тернополя тощо. Лікування різне: це і консультативно-діагностична робота, практичне відновлення можливостей організму, психотерапевтичні заходи тощо. Лікування для бійців АТО абсолютно безкоштовне. Справа в тім, що усі послуги відшкодовують меценати. За день, фахівці центру можуть прийняти 3-4 людини і займатись із ними відповідно до лікарських приписів. Ця робота буде продовжуватись, запевнив медик.

У найближчих планах Центру військового капеланства Курії Львівської архиєпархії УГКЦ – провести для ветеранів АТО реколекцій. Тобто днів духовної віднови на базі монастирів, які діють на Львівщині. У лютому-березні, воїни матимуть нагоду у спокійній атмосфері відновити внутрішній баланс, поговорити про власні страхи і біль. Фактично, це аналог повноцінної психологічної реабілітації, що дуже важливо, для повернення людини у мирне життя.

Изображение 003 Изображение 008 Изображение 016 Изображение 022 Изображение 028 Изображение 044

Підполковник Володимир Скоростецький

Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів)

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: