У Карпатах запрацювала найпотужніша вітроелектростанція (відео)

Сьогодні, 19 лютого, відбулось відкриття першої черги вітроелектростанції «Старий Самбір-1». Її потужність складає 6,6 МВт. Інвестицію реалізовано ТОВ «Еко-Оптіма» Вартість першої черги будівництва становить 13 млн. євро.

У відкритті взяли участь голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, народний депутат України Андрій Лопушанський, голова постійної комісії обласної ради з питань ПЕК Тарас Федак, голови сільських рад району. Як зазначив директор ТОВ «Еко-Оптіма» Козицький Максим Зіновійович, відкриття вітроелектростанції свідчить про довіру інвесторів до України, розуміння місцевих громад у необхідності пошуку альтернативних джерел енергії, здатність українських підприємців реалізовувати амбітні проекти із залученням міжнародних інституцій.

Проект ВЕС «Старий Самбір-1» (потужність 13,2 МВт) реалізується спільно з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) та фондом чистих технологій Світового Банку (СБ). Вартість проекту 20,5 млн. євро. Річне виробництво електричної енергії I-ї черги ВЕС оцінюється у 19,46 млн. кВт год., відпуск в електромережу ОЕС України – 18,68 млн. кВт год. Якщо порівнювати ці дані із споживанням електроенергії Старосамбірським районом (близько 50 млн. кВт год/рік), то це близько третини потреб Старосамбірщини.

На I-й черзі ВЕС «Старий Самбір-1» встановлено дві вітротурбіни лідера світового ринку фірми Vestas типу V-112-3,3 (номінальна потужність 3,3 МВт). Технологічно це найсучасніша турбіна. Висота щогли вітроелектростанції становить 119 м, довжина лопоті – 56 м. Турбіна починає працювати від сили вітру 3 м/с, виходить на повну потужність при 11 м/с та автоматично вимикається при швидкості 25 м/с. Працює у діапазоні температур від –20 оС до +40 оС. Розрахунковий термін служби – 20 років.

Приєднання вітротурбін до електричних мереж здійснено з допомогою кабельної лінії 35 кВ, загальною довжиною 3,13 км з повітряним переходом через р. Дністер, довжиною 250м до підстанції 110/35/10 кВ «Старий Самбір-тяга (ЕЧЕ-23)» ДТГО «Львівська залізниця».

Відповідно до законодавства України продаж електроенергії здійснюється на державне підприємство «Енергоринок», що здійснює закупівлю всієї електроенергії, яка виробляється усіма видами електростанцій, у тому числі вітровими.

У цьому році ТОВ «Еко-Оптіма» планує завершити будівництво ВЕС «Старий Самбір-1», вийти на проектовану потужність 13,2 МВт та розпочати реалізацію з ЄБРР, Фондом чистих технологій Світового Банку нового проекту вітроелектростанції «Старий Самбір-2»загальною потужністю 19,8 МВт.

ТОВ «Еко-Оптіма» активний учасник ринку альтернативної енергетики. Компанією введено в експлуатацію об’єкти сонячної енергетики, котельні на відходах деревини та завершено будівництво I-ї черги вітроелектростанції (ВЕС) «Старий Самбір-1».

Довідково:

Фірма «Еко-Оптіма» займається розробкою та впровадженням відновлювальних екологічно чистих джерел енергії, створенням генеруючих потужностей з використанням енергії вітру, сонця, води, біомаси. Компанія працює над енергонезалежністю нашого регіону за рахунок скорочення імпортованих енергоносіїв, альтернативою яким можуть і повинні стати місцеві відновлювані джерела енергії.

Вичерпність органічного та ядерного палива, що сьогодні складають основну частину енергозабезпечення економіки та населення Землі, викиди парникових газів при споживанні органічного палива, що на думку більшості вчених світу має прямий вплив на глобальний клімат нашої планети, стимулюють активне впровадження альтернативних джерел енергії. Країни Європейського Союзу планують до 2020р. використовувати в своєму паливно-енергетичному балансі 20% відновлюваних джерел енергії.

Відповідно до звіту Світової вітроенергетичної асоціації у 2014 році у світі встановлено більше 50 ГВт вітрогенерації. Лідерами на ринку у 2014 році є Китай (23,3 ГВт), Німеччина (5,8 ГВт), США (4,9 ГВт). Нові рекорди по встановленій потужності було досягнуто у Канаді (1,9 ГВт), Швеції (1 ГВт). У Данії 39 % всієї електрики виробляється вітроустановками.

Однак не зважаючи на вражаючий розвиток вітроенергетики нині Європейський Союз імпортує 54% необхідної йому енергії. Цей імпорт обходиться кожному громадянину ЄС понад 2 євро щодня.

Так само й для України досить значною є ціна імпорту російського газу, південноафриканського і російського вугілля, російського палива на атомні блоки, та знову ж таки, тепер вже і російської електроенергії. Тому від вирішення питання впровадження та використання відновлювальних джерел енергії залежіть енергетична, економічна та політична незалежність нашої держави.

Уже давно на часі заміщення «російського газу» дармовим «карпатським вітром» та невичерпною енергією Сонця. Завдяки вітроенергетичним технологіям у 2012 році країнами ЄС на імпорті енергоносіїв було зекономлено 9,6 млрд. євро; скорочено викидів СО2 в атмосферу на 6%; створено 250 000 робочих місць; інвестиції у галузь склали до 18 млрд. євро.

До цього часу в Україні вітроенергетика розвивалась у Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській областях та у АР Крим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: