На Львівщині на 24% зросла підліткова злочинність (відео)

Про це Роман Федик зазначив сьогодні на координаційній нараді правоохоронних органів щодо стану запобігання і протидії злочинності та корупції.

Під час заходу прозвучали ключові дані щодо криміногенної ситуації у Львівській області в 2014 році та проаналізовано ефективність заходів, вжитих правоохоронцями задля підвищення ефективності захисту прав і свобод громадян та інтересів держави.

Зокрема, учасниками наради відзначено, що рівень злочинності в регіоні на 10 тис. населення надалі залишається суттєво меншим, ніж середньостатистичний показник у державі. Так, у 2014 році зареєстровано 57 тисяч кримінальних правопорушень. Зростання їх кількості зафіксовано лише протягом останніх місяців 2014 року, зокрема у Буському, Городоцькому, Миколаївському, Пустомитівському та Сокальському районах, а також Червонограді.

Як наголосив прокурор Львівської області Роман Федик, злочини сьогодні набули особливої зухвалості, стали більш кваліфікованими та організованими, почастішали й випадки застосування зброї. У зв’язку із подіями на східних теренах України, більш ніж на 90% зросла кількість правопорушень у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізацією.

Крім того, в області спостерігається тенденція до зростання рецидивних, тяжких й особливо тяжких злочинів. Також майже на 24% зросла підліткова злочинність.

«На жаль, слід констатувати, що робота правоохоронної системи щодо розкриття кримінальних правопорушень не витримує жодної критики, – підкреслив прокурор області. – Про яку довіру громадян в умовах важкої соціально-економічної ситуації можна говорити, якщо розкривається лише кожна 3 крадіжка, у тому числі кожна 5 – із квартир! І це при тому, що 60% із загальної структури злочинності – злочини проти власності».

Ще однією проблемою на території області є відсутність належної протидії незаконним порубкам лісу, які набули системного характеру, а також боротьба у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин. З початку цього року обліковано уже більше 750 кримінальних правопорушень за цими фактами, однак не виявлено жодного випадку збуту наркотичних засобів, вчинених у складі організованих злочинних груп, відсутні результати роботи із встановлення каналів поставки, місць масового збуту.

Також прокурор області вимагає від органів внутрішніх справ та процесуальних керівників активізації роботи при розслідуванні та розкритті кримінальних провадженнь у бюджетній та земельній сферах. «В умовах військових дій та економічної нестабільності кожна копійка державного бюджету повинна бути використана за призначеням. Зловживання у вказній сфері сьогодні прирівнюються до державної зради!» – наголосив Роман Федик.

Водночас, прокурор поставив перед правоохоронцями завдання посилити протидію корупційним проявам, а саме не лише виявляти нечистих на руку службовців, але і створити такий механізм, що унеможливить вчинення нових фактів корупції та застосування корупційних схем.

«Сьогоднішні події в Україні змушують нас діяти як ніколи злагоджено та ефективно, забезпечуючи невідворотність кримінального покарання для всіх, хто порушує закон, оскільки перед нами стоїть завдання особливої ваги – збереження самого фундаменту держави», - підсумував Роман Федик.

За наслідками координаційної наради розроблено конкретні заходи для поліпшення й активізації діяльності правоохоронних органів у справі протидії злочинності та корупції в сучасних умовах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: