Порожні полиці в магазинах: хто винен і до чого це призведе (фото)

Офіційний курс гривні до долара найближчим часом ніяк не вплине на «тіньові» накрутки і не зменшить суми на цінниках у наших магазинах, переконані фахівці.

Українці вже третій день поспіль масово скуповують продукти першої необхідності, зокрема, у Львові на прилавках магазинів  важко знайти гречку, рис, цукор та олію. Населення окрім того масово скуповує чай, туалетний папір,  миючі засоби.

im578x383-ашан1

Покупці одного з супермаркетів  Львова розповіли журналісту Дивись.Інфо, що купують, оскільки побоюються дефіциту продуктів, а від так і їхнього подорожчання в рази.

Ще однією причиною панічних настроїв став катастрофічний обвал гривні. Але є й інша причина: неадекватні дії влади.  Президент України Петро Порошенко повідомляє, що у випадку ескалації  конфлікту на Сході України  введе воєнний стан на всій території України, а це  відповідно позначиться на економічному становищі країни, а від так пересічних громадян. Тоді і відбулася перша хвиля панічного скуповування продуктів.

До масового скуповування люди вдалися після того, як курс валют перетнув психологічну позначку 30 гривень за долар.

Експерти ж наголошують, що люди самі ж  нагнітають ситуацію і масовою закупкою товарів змушують постачальників збільшувати ціну через попит на ринку.

«Нині населення є так званим термометром інфляційних процесів. Тому реакція людей на стрибки долара і здорожчання товарів – природна. Врятувати українську економіку можуть лише реальні реформи і припинення воєнних дій на сході країни», - переконаний економіст Ростислав Славюк.

Разом із тим підвищений ажіотаж призвів до того, що в деяких мережах вирішили обмежити покупців-панікерів, аби за день-два не лишитися з голими полицями. Для відвідувачів з'явилися роз'яснення, які обмеження застосовуються адміністрацією торгових закладів. Ці обмеження стосуються саме так званих соціально значимих товарів - круп, олії, цукру.

11016683_858763440846387_397167121_n

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк не в захваті від економічної ситуації в країні, дорікає за ситуацію на валютному ринку Нацбанк. А  там переконують, що валюта у нас є, але курс скаче через спекулянтів.

Зростає градус незадоволення  серед українців діями голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої, яка напередодні повідомила, що нестабільність валюти – це  реакція на реформи в країні.  В країні низка гродських активістів  вже вимагають її звільнення.

Ажіотаж на ринку продуктів  безумовно спричинить подальший їхній ріст. І навіть після того як гривня зміцниться – цінники на крупи та олію ніхто знижувати не буде.  Окрім того черги в магазинах – на руку Росії. Її пропаганда вже повідомила, що в Україні – соціальна криза, особливо російські ЗМІ вже показали  таблицю мінімальних зарплат в доларах в різних країнах світу - Україна на рівні з Бангладешем та Кубою.

Андрій Сорока. Спеціально для Дивись.Інфо.

Фото. Соцмережі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: