У Львові триває Форум енергоощадності

 

Сьогодні, 4 березня, відкриття дводенного Форуму енергоощадності у Львові розпочалось з Науково-практичної конференції на тему «Енергоефективність, екологія, комфорт».

Учасники Форуму позитивно відзначили досвід Львівщини у сфері популяризації та розвитку енергоощадних технологій як серед населення, так і на об’єктах бюджетної сфери області.

«Дуже важливо створити комфортні умови для проживання людей, особливо зараз у такий складний для української економіки час», - зазначив Дмитро Афтанас, президент Львівської торгово-промислової палати.

Фолькер Штоцнер, керівник Німецько-українського партнерського проекту у сфері бізнесу, наголосив на вагомості налагодження діалогу політика-бізнес-громадські організації.

«Важлива можливість розвитку малих, середніх підприємств. На цьому і базується німецька економіка. Така можливість в Україні є, але її потрібно розвивати. Україна підписала Асоціацію з ЄС - це дасть можливість освоїти досвід європейських проектів. У Німеччині, ми знаємо, яку роль відіграє економія енергоносіїв», - додав Фолькер Штоцнер

Співпраця з німецькими партнерами розрахована на два роки. Вже обрано експертів, які розробляють програму енергозбереження, зокрема, й у бюджетній сфері.

«Через місяць розпочнемо моніторити нову систему енергоменеджменту у бюджетній сфері. Уся система енерговитрат на бюджетних підприємствах повинна бути розміщена в режимі онлайн, щоб таким чином зафіксувати систему програм енергозбереження», - відзначив заступник голови Львівської облради Валерій П’ятак

На форумі відбулись багатосторонні переговори підприємців про те, як збільшити використання нових технологій енергоощадності, мінімізувати втрати людських грошей, про інноваційні технології створення комфортного житла, сучасні технології очищення води, електропостачання та освітлення, екобудівництво.

«Енергетика в Україні тягне державний бюджет вниз. Дефіцит НАК "Нафтогазу" у 2014 році склав 103 млрд грн, дефіцит бюджету України - 68 млрд грн. Нашим спільним завданням є налагодити нормальні стосунки у сфері енергетики, поставити реальні ціни для населення та підприємств. Попри те, що Словаччина постачає в Україну 70% реверсного газу, Україна повинна стати енергетично незалежною», - зазначив Александер Шкурла, перший секретар Генерального консульства Словацької Республіки в м. Ужгород.

Начальник відділу енергоменеджменту управління економіки ЛМР Іванна Гаврилко представила програму сталого енергетичного розвитку Львова до 2020 року. Співпрацюючи з міжнародною корпорацією NEFCO проведено енергозберігаючі заходи у 13-и установах Львова.

"Розвиваючи електротранспорт, прагнемо скоротити викиди вуглекислого газу у повітря і спонукаємо львів´ян до екологічного та здорового способу пересування. Вулиці Львова освічуються здебільшого натрієвими енергозберігаючими лампами», - каже Гаврилко.

На Форумі також розглянули нові тенденції та практичні аспекти енергоощадних технологій, зокрема, вітроенергетики та сонячної енергетики, яка у світі використовується дуже ефективно. 3% сонячної енергії, яка потрапляє на землю, перетворюється в енергію вітру. Основною перевагою використання відновлюваних джерел енергії є їх невичерпність та екологічна чистота, що сприяє поліпшенню екологічного стану і не призводить до зміни енергетичного балансу на планеті. У вітроенергетичному секторі на даний час працюють біля 70 країн світу. Серед країн з найбільшими потужностями вітроенергетики – Німеччина, США, Іспанія, Індія, Китай, Данія.

«В Старому Самборі є дві вітростанції: Старий Самбір-1 та Старий Самбір-2. Львівщина має вітропотенціал, який треба реалізувати. Біда на Сході України відіграє свою негативну роль в залученні інвесторів. Ми потребуємо підтримки влади у запровадженні відновлювальної енергетики», - розповів про стан та перспективу вітроенергетики в Західному регіоні України Максим Козицький, директор ТОВ «Еко-Оптіма».

У 2015 році Львівський регіональний центр інвестицій та розвитку планує скерувати       на енергоефективні заходи у житловому секторі 340 млн. грн.

Галина ТКАЧУК для Дивись. Інфо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: