Господарське питання переросло у політику: Як у Львові піаряться на пільговиках (фоторепортаж, відео)

Ціни на пальне зросли майже вдвічі, кількість пільговиків, у тому числі із фальшивими посвідченнями у місті Львові зростає, а окремі громадські організації та політичні партії влаштовують собі піар на спробі втримати у місті чинний тариф на проїзд у маршрутках Львова. Натомість керівники автотранспортних підприємств наголошують: ще трохи і автобусний парк просто зупиниться, адже коштів на пальне катастрофічно не вистачає. Як не дивно, підтримав перевізників і мер Львова Андрій Садовий, який категорично виступив проти настання у місті транспортного колапсу.

Минулого тижня окремі громадські організації та активісти влаштували інформаційні піар-кампанії щодо незаконності рішення виконавчого комітету № 115 про часове обмеження проїзду пільговиків у громадському транспорті. Кампанія супроводжувалась низкою пікетів та звинувачень як у сторону чиновників Львівської мерії, так і приватних перевізників, які "заробляють мільйони" й "обмежують права людей". Про кількість "липових" посвідчень, які продаються просто на ринку, усі чомусь забували говорити.

Відтак, питання про скасування попереднього рішення виконавчого комітету чиновників фактично змусили винести на засідання виконавчого комітету у понеділок, 23 березня. Але засідання виконкому набуло формату громадських слухань і прийняття рішення відтермінували на тиждень. Натомість міський голова Андрій Садовий категорично засудив активістів, які увірвались у його кабінет: "Чим більший на мене тиск - тим більший спротив", - заявив мер міста Львова.

Засідання виконкому переросло у словесну перепалку

Через те, що на порядок денний винесли питання про скасування рішення від 10.03.2015 №115 (про часове обмеження безкоштовного проїзду пільговиків), на засідання виконкому прийшли десятки львів’ян. Міський голова наголосив на тому, що перед тим, як виконавчий комітет прийме рішення, треба послухати думку людей. Свою позицію щодо ситуації, яка сталася із пільговиками висловив мер міста, також дали слово перевізникам, пасажирам-пільговикам, громадським активістам.

Садовий наполягає на компромісі

Міський голова наголосив на тому, що йому не подобається рішення виконавчого комітету, яке обмежує права пільговиків.

Але водночас Андрій Садовий додав, що рішення від 10.03.2015 №115 є криком душі. І наголосив, що в Івано-Франківську часове обмеження безкоштовного проїзду пільговиків вже діє близько 5 років.

«Нині маємо аномальну ситуацію, тому що такого ми не мали протягом багатьох останніх років: коли зарплата стоїть на місці, а ціни на все ростуть у 100-200 разів. Як нам бути? Зупинити життя в місті, зупинити перевезення?», – сказав мер міста.

Відтак він наголосив на тому, що у цій складній ситуації мусимо шукати компроміс.

sadovyi

Рішення виконкому від 10.03.2015 №115 було вимушеним кроком, – Віктор Щир

Як пояснив начальник міського управління транспорту та зв'язку Віктор Щир, відколи встановили ціну на проїзд у маршрутках у розмірі 3 грн, вартість палива виросла в 2 рази. «Зважаючи на стрімке зростання ціни, наші перевізники, починаючи з вересня, вимагали підвищення тарифу або прийняття інших кардинальних заходів…», – зазначив він.

Також начальник управління розповів про те, що багато людей користуються «липовими» пільговими посвідченнями: «Коли в травні-червні разом із перевізниками проводили моніторинг, то побачили, що після введення 3 грн за проїзд у маршрутці, кількість пільговиків на деяких маршрутах зросла на 20-30%. Це було пов’язано із тим, що багато пасажирів користуються якимись незрозумілими документами, називаючи себе пільговиками».

Віктор Щир зауважив, що рішення виконкому від 10.03.2015 № 115 є непопулярним, але вимушеним. Також він наголосив на тому, що воно дало змогу стабілізувати ситуацію з транспортною галуззю.

Відтак Щир виступив із пропозицією залишити рішення виконкому про часове обмеження пільговиків у силі, а тариф підняти із 1 червня.

Тариф піднімати потрібно

Голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка наголосив на тому, що рішення виконкому про обмеження проїзду пільговиків у маршрутках не можна відміняти. Водночас, за його словами, не можна відтягувати питання підняття тарифу аж до червня. «До червня нам не вижити», – констатував Іван Велійка.

Також він додав: «Ми впорядкували перевезення пільгових категорій. Нікого не позбавляємо права користуватися пільгами, просто включили певні години для безкоштовного проїзду, щоби стабілізувати ситуацію в громадському транспорті. Але, щоби підприємства могли безпечно випускати транспорт на лінію, не обійтися без перегляду тарифу, це є факт…».

Водночас директор ТзОВ «Міра і К» Микола Шкурган зазначив, що транспортна галузь у Львові на грані зупинки. "Рішення виконкому про часове обмеження безкоштовного проїзду пільговиків принаймні дало змогу нам не зупинитися. Правильно було б залишити це рішення чинним…», – зауважив він.

Своєю чергою керівник АТП-1 у Львові Михайло Сидорович наголосив на критичній фінансовій ситуації, в якій опинилися перевізники: «Коли був прорахунок тарифу в розмірі 3 грн, паливо коштувало 11 грн…Зараз вартість проїзду коштує все ті ж 3 грн, а паливо – вже аж 20 грн». Зважаючи на це, за його словами, проїзд у маршрутках мав би коштувати близько 6 грн.

47547442254

Е-квиток - пріоритет для міста

Натомість голова ГО "За якісний транспорт" під час виступу звернувся до мера Львова із проханням пришвидшити процес впровадження у місті електронного квитка, оскільки, за його словами, процес знову із незрозумілих причин почав гальмувати. Також Святослав Товстига наголосив на тому, що є об’єктивна реальність, а тому вартість проїзду так чи інакше потрібно буде підіймати. Садовий відреагував на слова активіста й пообіцяв, що за впровадження електронної системи проїзду у місті ніхто не забув.

tovstyha

Піар і конструктив

Виступив під час засідання виконкому і представник ГО "Розвиток громади", який продовжував наполягати на тому, що рішення виконавчого комітету не має права відміняти дію пільгових перевезень. «Скажіть тоді, чому прокуратура міста подала позов до окружного адміністративного суду про скасування цього рішення? В мене виникає враження, що міська рада відстоює інтереси перевізників, а не мешканців», – обурився чоловік.

Своєю чергою підтримали підвищення проїзду і у Асоціації самоврядних ринків України. Голова Асоціації Віра Чванова наголосила, що обмеження для пільговиків треба залишити. «Кожного ранку, коли їду в центр до церкви, лише 4-5 пасажирів платять за проїзд, решта – пільговики. Представниця ринку наголосила на тому, що має бути якийсь компроміс і до перевізників також треба поставитися з розумінням.

Долю безкоштовного проїзду у маршрутках для пільговиків вирішує робоча група

Отож, після годинного обговорення міський голова Львова запропонував створити робочу групу, куди увійшли б громадські активісти, перевізники, пенсіонери, підприємці. Ця робоча група прийме єдине консолідоване рішення щодо питання про скасування часового обмеження проїзду безкоштовного проїзду пільговиків у маршрутках. Також вона розгляне можливість перегляду тарифу на проїзд у транспорті. Після цього виконком й прийматиме відповідне рішення.

Засідання робочої групи відбулось у середу й продовжиться завтра, 27 березня, о 10 годині

До слова, розділились думки на цю тему і серед депутатського корпусу Львівської міської ради. Частина депутатів розуміють, що є політика, а є ринок, тому виступають за підвищення вартості проїзду у маршрутках міста.

ідвищення тарифів на перевезення у Львові – це реальність, на яку ми не можемо закривати очі. Ріст цін на нафтопродукти (до-речі, причини такого різкого росту, (швидше – відсутність таких причин) – це тема для розслідування Антимонопольного комітету), вартість витратних матеріалів, обслуговування, амортизація – це фактори, які справді діють, і які реально здорожують перевезення", - написав на своїй сторінці у Фейсбуці депутат Львівської міської ради Анатолій Крачковський.

Натомість керівник фракції ВО "Свобода" у Львівській міській раді Любомир Мельничук вважає, що "це ганебне рішення Садового треба скасувати негайно". Депутат розповів про позов, який подав керівник медичної служби добровольчого батальйону "Січ" свободівець Костянтин Василькевич і додав, що на наступне засідання навідаються "учасники АТО, інваліди, чорнобильці та інші пільговики!".

Судове засідання, за повідомленням Мельничука, відбудеться у вівторок, 31 березня, а робоча група повинна прийняти компромісне рішення уже завтра, 27 березня. Це рішення мають затвердити члени виконавчого комітету у понеділок, 30 березня, тож яким би не було рішення суду - воно матиме лише політичні дивіденди, а не практичне втілення.

Далі буде

Соломія Головіна, Олег Довганик Дивись. Інфо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: