Деякі виші перетворилися в супермаркети, де торгують дипломами, – Лікарчук

Українські виші не хочуть впроваджувати поглиблений рівень тестів ЗНО, бо можуть втратити абітурієнтів. Про це сьогодні, 2 квітня, на прес-конференції заявив директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук, інформує кореспондент Дивись.Інфо.

«Цього року ми вперше запропонували дворівневі тести», – зазначив він. Водночас Ігор Лікарчук пояснив, що мовиться про два рівні тестів з української мови та літератури і математики – базовий рівень та поглиблений.

«Так, якщо механіко-математичний факультет вимагає тест з математики, його також потрібно здавати при вступі на факультет, де готують вчителів із трудового навчання. Як думаєте, ці тести повинні бути однаковими? Звичайно, що ні. Тест для механіко-математичного факультету має бути значно складнішим: він не може виходити за межі шкільної програми, але має бути важчим. А абітурієнту, який хоче вчитися на вчителя трудового навчання, такий рівень складності не потрібний», – розтлумачив директор Українського центру оцінювання якості.

За його словами, університети чинять опір такому нововведенню: «На превеликий жаль, наші університети не хочуть використовувати тести поглибленого рівня. Вони бояться, що не наберуть абітурієнтів, а для них головне набрати будь-кого».

Водночас він зазначив, що тест із поглибленим рівнем математики в Україні вимагатимуть лише 7 університетів, з української мови та літератури – 5.

Відтак Ігор Лікарчук констатував: «Це як в супермаркеті: чим більше прийде покупців, тим вигідніше. Деякі наші університети перетворилися в супермаркети, де продають дипломи, їм байдуже кого набирати».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: