На Старосамбірщині знищено пам’ятник героям Другої світової війни (фото)

«і розуму в них немає; розумні вони зло чинити, а діяти добро не  вміють»

Україна володіє величезною і різноманітною культурною спадщиною, в якій відбилася її складна, драматична історія, кожен пам’ятник, меморіальний комплекс чи споруда є символом тієї чи іншої події чи епохи, яка відобразилася на житті наших предків, батьків і взагалі історії держави. Однак, сьогодні в  державі посилився вплив соціально негативних явищ, котрі порушують громадській спокій. Засоби масової інформації нераз оприлюднювали факти про знищення та наругу невстановленими особами на території України над пам’ятниками, присвяченими боротьбі з фашизмом. Не оминули такі події і  Старосамбірщину.

В березні  2015 року  вСтаросамбірському районіорганізованою групою осіб було знищено пам’ятний меморіал полеглим жителямселища Стара Сіль на фронтах Великої вітчизняної війни. Зруйнований монумент (на фото) знаходився в центральній частині селища, яку пересікає дорога міжнародного сполучення. Частини пам’ятника розкидані біля  народного дому (колишній будинок культури).  Щодня сотні наших громадян та іноземців, що подорожують до сусідньої Польщі спостерігають таку ганебну для цивілізованого суспільства картину. Зі слів очевидців цей факт вандалізму обурив значну частину місцевих мешканців. Може  заради пам′яті та  поваги до викарбуваних історією прізвищ своїх дідів, варто було вимагати звіту від селищної влади?..

Усі ці події свідчать про грубе порушення норм законодавства України, що забороняє знищення, знесення чи переміщення пам’яток історії та культури, та взятим на себе Україною міжнародних зобов’язань в сфері охорони пам’яток історії та культури.

Сьогодні склалася ситуація, при якій  значна частина культурної спадщини України опинилася поза межами державної охорони та захисту, що дозволяє будь-кому, хто цього забажає, демонтувати її чи зруйнувати і за це не буде жодної відповідальності. Законодавство України передбачає кримінальну відповідальність лише за руйнування, пошкодження чи знищення пам’яток культурної спадщини, які занесені виключно до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Микола Рубльовський,  Стара Сіль

Товариство “Острогірка” https://www.facebook.com/Ostrogirka

Старосамбірські вісті

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: