У Львові пікетували проти зведення міні-ГЕС в Карпатах (відео)

Сьогодні, 13 травня, під стінами Львівського господарського апеляційного суду відбувся пікет проти міні-ГЕС в Карпатах. Активісти переконані, що їх зведення може призвести до гибелі карпатських річок, а також це завдасть нищівного удару по туризму. Про це з місця події інформує кореспондент Дивись. Інфо.

На акцію прийшли близько 10 пікетників. Люди тримали в руках плакати з написами «Громада проти знищення карпатських річок», «Національний рух спротиву масовому знищенню карпатських річок гідроелектростанціями», «Збережемо карпатські річки для «зеленого туризму». Ні – знищенню Карпат». Також під стіни суду принесли байдарку. Оскільки через зведення ГЕС, гірські річки міліють, є загрози і для цього водного виду спорту.

«У цьому суді розглядається справа про міні-ГЕС в селі Дземброні, що у Верховинському районі. Був поданий позов організації «Екологія Право Людина» щодо незаконності виділення інвестору ділянки під будівництво цієї міні-ГЕС. Справа тягнеться з 2011 року, це вже суд другої інстанції, перший – програли», – пояснив організатор акції, представник громадської екологічної ініціативи «Чорногірське Братство» Ярослав Садовий.

Він розповів, що частина міні-ГЕС в селі Дземброні вже є зведена. «Інвестор тут умудрився порушити свої ж норми. Труба мала проходити поза річкою – по березі, втім інвестор вирішив зекономити і проклав ржаву, стару трубу через річку. Навіть, враховуючи те, що ця станція ще не збудована, вона вже сильно шкодить екології…», – розповів організатор акції.

«Заплановані 360 міні-гідроелектростанцій, це лише 1,6% від енергобалансу України. Чи варті цих 1,6%, щоби знищити всі річки в Карпатах?! Я вважаю, що це того не вартує. Можна будувати вітряки, але інвестор їх не хоче, бо вони окупляться через 4-5 років, а міні-ГЕС – через 2-3. Це питання бізнесу та грошей, а не енергетики…», – наголосив Ярослав Садовий.

Подробиці дивіться у відео Дивись.Інфо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: