Порошенка просять зробити ще одне державне свято – День вишиванки (аудіо, відео)

21 травня вже вдев’яте відбудеться всеукраїнська акція «День вишиванки». Про це 13 травня на прес-конференції розповіли організатори заходу, інформує кореспондент Дивись.Інфо.

Як розповіла голова оргкомітету Леся Воронюк-Волошина, День вишиванки святкують щороку третього четверга травня. «Чому саме ця дата? Важливо, аби це свято відбувалося чи параду, а захід, який доводить, що вишиванка – абсолютно органічна частина життя українців у будень, і у вишиванці вони ходять на роботу, пару чи навчання», – пояснила вона.

«Із маленької студентської акції в Чернівцях, – каже Леся Воронюк-Волошина, – свято набуло всеукраїнських масштабів. Ось уже кілька років вишиванку одягають у всій країні – у Львові, Тернополі, Франківську, Рівному, що дуже приємно, і в Запоріжжі, Миколаєві, Херсоні, Одесі, Кіровограді. Вишиванка з кожним роком все більше і більше доводить, що вона є тим українським символом, який може об’єднати країну і українців».

День Вишиванки

Це свято, за словами організаторів, відзначатимуть не лише в Україні, а й закордоном. Зокрема, вишиванки одягнуть українці, які нині живуть у Франції, Іспанії, Італії, США, Канаді.

Гідність. Воля. Перемога

Своєю чергою член оргкомітету Олександр Ткачук розповів, що формат акції не передбачає гучних святкувань: «Ідеально ми бачимо це свято так, коли виходячи на вулицю, припустимо у Львові, люди просто прогулюються у вишиванках або ідуть так на роботу, в школу…».

Втім, у деяких містах України таки будуть проводити концерти та бити «вишиванкові рекорди». У Львові, за словами Олександра Ткачука, ніяких масових заходів проводити не планують.

Відтак оргкомітет звернувся до президента України Петра Порошенка з проханням внести День вишиванки до переліку державних свят. Організатори переконані, що цей день не може бути вихідним, це свято є символічним. «Хочемо, щоб це свято носило насамперед символічний і об’єднуючий характер. Адже практика показує, що українці носять вишиванки не в залежності від того, якою мовою говорять, які релігійні чи політичні погляди сповідують…», – пояснив Олександр Ткачук.

A4_vert

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: