Науковці Львівщини презентували модель адміністративно-територіального устрою (відео)

У вівторок, 19 травня, під час круглого столу щодо реформи адміністративно-територіального устрою України представники ДУ "Інститут регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України" презентували проект моделі територіальних громад Львівської області.

Захід відбувався за участі голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки та голови Львівської обласної ради Петра Колодія.

За словами Олега Синютки, дуже важливо, щоби представники влади, науковці та громадськість спільно наголосили на необхідності проведення реформ.

"Якщо ми разом зможемо вийти до людей та завдяки єдиній позиції представимо можливості до змін, і як наслідок – покращення їхнього життя, то результат буде позитивним. Завдяки реформам буде створено можливість громадам розпоряджатися на своїй території власними ресурсами, - сказав Олег Синютка. - Важливо, щоби ми пояснили людям, що без змін не буде прогресу. Альтернативи цьому немає. Як позитивний приклад, ми можемо показати досвід наших сусідів поляків, які здійснили ефективні реформи".

Кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Інституту регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України Петро Жук розповів, що під час розробки проекту було проведено моделювання по кожному району Львівщини, пише прес-служба ЛОДА.

Він зазначив, що основним завданням реформи є посилення фінансової споможності громад. "Завдяки об'єднанню громад, можна вивільнити кошти та спрямувати їх на користь людям", - зазначив Петро Жук.

На його переконання, вагомим чинником для проведення ефективної реформи є наявність на території кожної територіальної громади найважливіших об'єктів соціальної інфраструктури, зокрема шкіл, установ медичного обслуговування тощо.

"На сьогодні проводиться предметна робота щодо адміністративно-територіальної реформи, саме тому Інститут намагався розробити свою модель реформи. Одним із принципів, за якими розробляли проект, є доступність населення до надання найважливіших соціальних, адміністративних та громадських послуг", - сказав Петро Жук.

Відео Ростислав ВАСЮТА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: