УГКЦ занепокоєна новою схемою реконструкції площі святого Юра у Львові (відео)

Українська Греко-Католицька Церква занепокоєна новою схемою реконструкції площі святого Юра, яку 13-го травня представив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. У зв’язку з цим Митрополит Львівський УГКЦ Ігор Возьняк звернувся до міського голови Андрія Садового з проханням дотриматися домовленостей та повернутися до раніше погодженого і затвердженого проекту, передає кореспондент Львівського порталу.

У своєму зверненні Митрополит заявив, що нова схема реконструкції площі спричинила занепокоєння та здивування, оскільки не збігається з планом, який ще 12 грудня 2014 року затвердив виконавчий комітет Львівської міської ради. «На цій схемі бачимо цілком інший варіант, який різниться від конкурсного проекту – замість європейської площі видніється фактично транспортне кільце», – написав Владика.

У зв’язку з цим Митрополит Львівський уже не вперше звернувся до мера Львова з проханням дотримуватися затвердженого проекту, авторами якого є І.Кузьмак та М.Федик.

«Вважаю, що міські урядники мали б представити громаді покроковий календарний графік виконання робіт, щоб усі, кому не байдужа постать Митрополита Андрея, могли чітко бачити етапи відновлення площі та встановлення на ній гідного пам’ятника», – додав Ігор Возьняк.

Позицію Митрополита розділяє і член Громадської ради «Святий Юр», член правління Національної спілки архітекторів України Юрій Горалевич, який заявив, що нова схема реконструкції площі святого Юра, а також заява виконавчих органів про те, що вона погоджена з церковною громадою, його просто шокувала.

площа Юра«Я не маю інформації про те, що були якісь узгодження і для нас нова схема була просто шоком. Вона нівелювала усі попередні розробки. Планується не реконструкція площі, а банальний косметичний ремонт існуючого скверу», – заявив архітектор. Юрій Горалевич також закликав міську владу одуматися, не збурювати ситуацію і повернутися до попереднього плану реконструкції.

Ще один член Громадської ради «Святий Юр» Зеновій Бермес має своє пояснення подіям, які відбуваються у Львові довкола ідеї спорудження пам’ятника Андрею Шептицькому.

На його думку, усі дії, які затягують цей процес, є наслідком боротьби з Українською Греко-Католицькою Церквою. «Відверті антиукраїнські сили різними способами роблять усе для того, щоб Церкву скомпрометувати, не дати можливість реалізувати ідеї і відстояти цінності. Сьогодні боротьба набрала тихого, але підлого характеру. Приклад з Шептицьким є дуже показовим», – вважає З.Бермес.

Окрім цього, він застерігає, що затягування реконструкції площі святого Юра є серйозною загрозою для відзначення 150-річчя з дня народження Митрополита Андрея на гідному рівні.

У свою чергу капелан Львівської міської ради, прес-секретар курії Львівської архієпархії УГКЦ отець Павло Дроздяк заявив, що Церква ні в якому разі не бажає споруджувати пам’ятник в контексті злоби і ненависті та закликав львів’ян своїми діями «не вбивати Митрополита».

«Такими питаннями, які зараз виникають довкола пам’ятника, ми просто вбиваємо Митрополита. Якщо місту не потрібний пам’ятник, то ми його зробимо самі і поставимо там, де він стоятиме тимчасово. Бо ми розуміємо, що забрати Шептицького – це забрати все. Все те, що він своїм життям посіяв і що тепер проростає», – сказав отець Павло.

Нагадаємо, цього року вірні святкуватимуть 150-річчя з дня народження Андрея Шептицького. У Львові з цієї нагоди планують спорудити Митрополиту пам’ятник на Святоюрській горі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: