Через війну метафори перетворилися у реальність, – Савка

Під час дискусії «Заміновані слова: поезія у час революції та війни» львівські поети розповіли, як протягом цього часу змінилася українська література. Про це інформує кореспондент Дивись.Інфо

Мар’яна Савка

Ми пережили період Помаранчевої революції, Революції Гідності, а нині болісні події, пов’язані з війною. У стосунку до літератури важливою є межа болю, тобто цей болісний досвід, який у нас був. Тепер події з помаранчевого Майдану дуже схожі на якийсь постмодерний твір у стилі «Бу-Ба-Бу». В красивих помаранчевих декораціях було дуже багато кіношного. А те, що відбулося на Майдані минулого року, – реальність від якої волосся стає дибки. Це той больовий бар’єр, який призводить до незворотних змін у свідомості.

Нині постає питання, чи маю я право користуватися метафорою у вірші, як це було до Майдану та війни. Оскільки нині дуже часто те, що раніше називалося метафорою, стає цілковитою реальністю.

Галина Крук

Будь-яке мистецтво, зокрема, і література живиться розвалами, які з’являються в людині. Чим гірша особистість, чим більше в неї проблем, чим ближче вона підійшла до межі, тим більше матеріалу для мистецтва. Так було завжди, не виняток і тепер.

Зважаючи на це, на тлі всіх депресивних, негативних і вкрай трагічних подій, ми переживаємо величезне піднесення в мистецтві та літературі. Раніше ми особливо часто зверталися до неповноти української літератури: не були прописані і присутні певні досвіди та жанри. Як би дивно не звучало, але в нинішніх обставинах ми отримуємо можливість дозаповнити ті лакуни, які залишилися без належної уваги. Останнім часом з’являється багато літератури факту, документалістики, репортажу. А це ті жанри, яких так бракувало українській літературі…

Окрім цього, ми по-новому почали ставитися до функціональності літератури. Раніше вона лежала поза межею і усвідомленням, ми відхрещувались від неї. І зараз дуже цікаво спостерігати, як література відділяє цілу низку функцій. По-перше, терапевтична – люди хочуть протиставити щось війні, втратам, травмам, саме це вони шукають у літературі. По-друге, цементуюча роль – всі десанти українських письменників, які зараз активно спрямовуються на території, які межують з війною, виконують цю функцію, тобто, література допомагає повертатися у бік України.

Остап Сливинський

Мені здається, що все-таки треба розмежовувати зміни, які відбуваються в суспільстві і літературі. Я не знаю, чи це питання до нас, оскільки ми дивимося на літературу зсередини, об’єктивно зможемо давати оцінку через кілька років.

Єдине, що можу сказати з впевненістю, те, що ми всі живемо з якимсь таким величезним бажанням до змін. Після Помаранчевої революції всі намагалися відповісти собі на запитання, що нового відбулося в українській літературі, що змінилося у нас. Мені здається, що зараз, на відміну від 2004 року, з нами дійсно відбулося щось глибинне. Думаю, ми справді вже не будемо такими, якими були раніше. Можливо, в українській культурі закінчився постколоніальний період. Утім про це поки що рано говорити…

Катерина Міхаліцина

Мені б дуже хотілося поділитися якимсь приватним і маргінальним досвідом стосунків себе і слів. Слів, які хочеться вимовити, стало набагато менше, вони стали щільніші і добріші, хоча коли їх вимовляєш, страшенно болять, але вони покликані зберегти щось для себе або когось.

Ірина Старовойт

У нас збільшилася культура порозуміння та довіри, зменшилася ступінь недовіри та резигнації. Мова перестала бути неперехідним бар’єром. Для україномовних та російськомовних українців програма майбутнього, плани на завтра стали важливішими ніж мова, якою про них говоримо. Також змінилася інтонація в проклятому питанні українців – від що я можу зробити до ЩО Я МОЖУ ЗРОБИТИ.

Найважливіше, що сталося з літературою і культурою, що весь наш дотеперішній досвід поділився на довоєнний і воєнний. Я чекаю на те, що коли ми нарешті матимемо поствоєнний досвід. Але є відчуття, що ніколи вже в цій країні не буде так, як було до війни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: