Предстоятелем УАПЦ обрано Митрополита Львівського Макарія

Предстоятелем УАПЦ обрано Митрополита Львівського Макарія

Про це під час зустрічі голови Львівської ОДА Олега Синютки із членами колегії громадської ради при Львівській ОДА повідомив отець Іван Гарат, інформує кореспондент Дивись Інфо

Отець повідомив, що таке обрання відбулось сьогодні.

Нагадаємо, 4-5 червня у Києві відбувається V Помісний собор УАПЦ, який буде присвячений 25-й річниці обрання першого Патріярха Мстислава (Скрипника). Головною метою проведення є обрання Предстоятеля Церкви та визначення напрямку розвитку церкви.

Довідка

Митрополит Львіський, керуючий Рівенсько-Волинською та Таврійською єпархіями УАПЦ (в миру Малетич Микола Іванович), народився 1 жовтня 1944 року в селі Красне Турківського району Львівської області, у сім'ї селян.

Батько, Малетич Іван Кирилович, 1907 року народження, помер в 1959 році на 52 році життя. Мати, Малетич Юлія Іванівна, 1912 року народження, померла в 1963 році. З десятьох дітей незабаром двоє померло, залишилося 6 братів і 2 сестри.

У 1964 році Миколай Малетич одружився з Андрійчик Катериною Михайлівною. В 1973 році поступає до Одеської духовної семінарії.

У 1975 р. Миколай ще раз поступає до Одеської семінарії, 18 січня 1975 року отримує свячення в сан диякона та направляється на служіння в м. Константинівку Донецької області, а 10 серпня цього ж року - у сан священика.

На служіння о. Микола отримує скерування в м. Нижню Кринку Донецької області. 28 грудня священик переведений у Луганську область у с. Успенка, де служив до 10 липня 1978 року.

За час служіння о. Микола перебудував Церкву, за що знову був переведений під Ростовську область у с. Конишнє, куди направляли "штрафників", але протягом служіння, десь біля року, збільшилось число парафіян і було проведено ремонт Церкви, за що знову відбувається перевід в Донецьку область у с. Свободне, де служив два роки, після чого знову був переведений, уже згідно з проханнями перших парафіян у Нижню Кринку Совєтського району м. Макієвки тіє ж області. І там зразу розпочав перебудову Церкви з колишнього приміщення Будинку пристарілих. Однак, не дали закінчити пребудову храму й перевели в м. Дзержинськ.

У жовтні 1982 року о. Миколай у зв’язку із загостренням хвороби переїжджає у Львівську область Мостиський район с. Буців, підграничну зону, служив в Миколаївській церкві та обслоговував ще два села Шегині й Биків. У 1983 році із парафіянами розпочали капітальний ремонт Святомиколаївської церкви, разом із громадою побудували сільську школу.

В часі відродження УАПЦ одним із перших у вересні 1989 р. приєднюється до розбудови Відродженої церкви.

У 1993 році померає дружина о. Миколая Катерина, і священик залишився з двома молодшими дітьми: донькою Ганою і сином Петром.

У 1994 р. у с. Шегині завершується будова церкви, яка була розпочата 1989 році, в 1995 році була освячена Святійшим Димитрієм Патріархом Київським і всієї України. В цій Церкві о. Микола служив до 1 листопада 1996 року.

3-го листопада 1996 року Божого в Церкві Свв. апп. Петра і Павла м. Львова за участю Димитрія-Патріарха Київського і всієї України, Архиєпископа Харківського і Полтавського (Ісіченка) та Мефодія, єпископа Хмельницького та Кам'янець-Подільського о. Миколай був висвячений у сан єпископа із іменем Макарій. Після хіротонії Владиці ввірили Львівську єпархію, котрою керує Він і сьогодні. За час керівництва отримано у власність будівлю в центрі міста на 930 м2 під Консисторію львівської єпархії та проведено реконструкцію й капітальний ремонт.

Від 25 червня 1997 року Владику Макарія призначили опікуватися Рівненсько-Волинською єпархією, де за спільними стараннями з отцями єпархії отримано будівлю під єпархіальне управління.

Згідно з рішенням Архієрейського Собору від 3.05.2001 та указом Предстоятеля УАПЦ Високопреосвященнішого Мефодія Владиці Макарію ввірили опіку Таврійською єпархією, де також передано будівлю під єпархіальне управління, у якій частково проведено ремонтні роботи. За ревну працю для добра УАПЦ та України Владику піднесено в сан Архиєпископа.

25.05.2011 року піднесений в сан Митрополита.

27 лютого 2015 р. надзвичайним архиєрейським собором обраний місцеблюстителем Глави УАПЦ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: