Чаплінський каже, що у сквері можна зрізати дерева (відео)

Сьогодні виконавчий комітет уповноважив департамент містобудування міськради видати містобудівні умови на реконструкцію та відновлення площі св. Юра. Як зазначив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, наразі йдеться лише про пам’ятник та площу, а не про дорогу, оскільки для реалізації цієї частини проекту необхідними є погодження історико-містобудівних обґрунтувань Міністерством культури України, а також погодження депутатами одного з можливих детальних планів території на наступній сесії міськради і поданого проходження експертизи, повідомила Дивись Інфо прес-служба ЛМР.

«Відправною точкою проекту є конкурсний проект, авторства Кузьмака і Федика. Проект пам’ятника, який стояв на осі воріт церкви Юра, з реконструкцією площі та зміною транспортної дороги, викликав певні непорозуміння. Після проведення конкурсу попередній головний архітектор Юрій Криворучко розробив детальний план, який наразі юридично ми не можемо прийняти, оскільки він передбачає врахування результатів конкурсу. Це більше юридична колізія, аніж проектна. Наразі ж зроблено історико-містобудівне обґрунтування, яке пройшло погодження в області і реставраційну раду, де більшість за це ІМО проголосувала, тож зараз воно на розгляді в Києві у Міністерстві культури. Автори ІМО вважають, що площа перед церквою Юра є органічним продовження всієї сакральної функції, і найкращий вигляд, найкраще сприйняття Собору св. Юра перебуває в ракурсі з вул. Устияновича у три чверті на собор. І це найкраще сприйняття цієї церкви. Тому ІМО рекомендує не робити паркінг, як це було зазначено в проекті пана Кузьмака. Друге – ІМО не рекомендує розташовувати пам’ятник на осі, як було в проекті, оскільки його не можна ставити у створі воріт церкви.

Відповідно, на проекті було намальовано пляму, де розташування пам’ятника є можливим. Відтак, оскільки це пам’ятка ЮНЕСКО, дорога, яка на сьогодні існує, вважається дисгармонійним елементом, який погано впливає на сприйняття церкви. Це думка реставраторів», – розповідає Юліан Чаплінський.

За його словами, згідно із законодавством, позиція міськради є видати містобудівні умови та обмеження, адже підстав не видавати їх – немає. Відповідно, було скликано 2 містобудівельні ради за участю професіоналів, темою яких не було – погодити чи не погодити проект, а сформувати містобудівні умови та обмеження.

«Перша містобудівна рада розглянула ІМО і підтвердила те, що в створі воріт не можна ставити пам’ятник. Це затверджене рішення. Друге питання було критичне – це заїзд на вул. Озаркевича. Рада проголосувала за те, щоб його залишили. Наступне питання – забрати паркінг навпроти музею ім. Новаківського, на що автори проекту теж погодились. Щодо дороги, то пропонувалось розглянути варіант зміни транспортної схеми в контексті звуженої дороги з 4-смугової до 2-смугової. Чому? Тому що 4-смугова вимагалась виключно для тролейбусів. І на сьогодні тривають розрахунки транспортників щодо того, чи це погіршить ситуацію, чи ні, маючи на гадці ідею влаштування на тому відрізку ділянки тролейбус із застосуванням акумуляторів. Кожен тролейбус цей акумулятор має і в депо заїжджає без контактної лінії», – зазначає головний архітектор.

На робочій схемі сучасного проекту, який сьогодні продемонстрував начальник управління архітектури, ще є помилка – погоджено, що пам’ятник не має стояти на осі. Пояснив, що під оранжевими лініями на рисунку є старий проект, де мала б бути ширша дорога, яка б більше витісняла сквер. Це та схема, за яку проголосувати містобудівна рада як за робочу. Та модель, яка пропонувалась до того, була тимчасовим варіантом. Вона практично не передбачала змін транспортної системи, однак означала появу технічного тротуару на 2,5 м. За словами архітектора, це давало можливість вирівняти радіуси, зробити краще для тролейбусів і посунути дорогу далі від церкви. Церква ж була не в захваті від цього проекту. Відтак, місто було змушене шукати підтримки в обличчі містобудівної ради та професіоналів. Відтак, на сьогодні є певний оновлений проект, який знаходиться в роботі.

Щодо погоджувальних документів, то тут архітектор підкреслює – сьогоднішнє рішення виконкому означає надання права встановлювати пам’ятник на місці, зміщеного з осі, та проводити благоустрій території. Що ж до дороги, то наразі потрібно погодити ще кілька документів. Зокрема, йдеться про погодження ІОМ в Києві, а також про те, що детальний план території, розроблений архітектором Криворучком, повинен пройти голосування депутатів на сесії та, в подальшому, подання на експертизу. Лише після цього, за всіма правилами, буде реалізовуватись частина проекту, пов’язана з реконструкцією дороги. «Юридично ми прийшли до розмежування дороги і самого пам’ятника», – додає Юліан Чаплінський. За його словами, поки що все ж є повна впевненість в тому, що пам’ятник таки поставлять до 29 липня – річниці з дня народження Митрополита Андрея. Однак додає – та частина проекту дороги, яка є зараз, – не більш ніж гіпотеза. Але якщо експерти погодять її, то буде реалізовуватись.

Щодо скверу, то тут головний архітектор відзначає, що будь-яка реконструкція передбачає втручання в зелень і зрізання дерев.

«У цьому випадку, якщо схему буде прийнято, то це означає, що ми повинні зрізати 45 дерев, з яких половина – біля 5-го корпусу політехніки і під стінами церкви. Це старі каштани, посаджені при радянській владі. У самому ж сквері необхідно буде зрізати 19 дерев з цих 45. Тобто вся конфігурація скверу зміниться. Але будь-який сквер потребує санації. Наразі ж роботи там зупинено повністю.

Також планується висадити майже 100 дерев та кущів», – зазначив Юліан Чаплінський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: