ЄС спонукає Київ дати Донбасу спецстатус попри порушення Мінських угод

У Євросоюзі переконують українську владу виконати "пізні" пункти мінської угоди, зокрема щодо надання спецстатусу Донбасу, не чекаючи, поки РФ та підконтрольні Росії бойовики зроблять свою частину.

Як зазначається, таку думку, зокрема, висловив під час візиту до Києва, єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоганес Ган в рамках зустрічі з депутатами Верховної Ради та президентом України Петром Порошенко.

Інформацію про нову пропозицію ЄС підтвердила заступник глави парламентського комітету в закордонних справах Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Європейці вимагають від нас запропонувати стратегію спеціального статусу для Донбасу. І щоби цей статус не був обмежений трьома роками (як в законі про статус окремих територій), а діяв на постійній основі", - відзначила вона.

"Чомусь зненацька нівелюється комплексний підхід до виконання Мінська-2. Попри те, що не виконані перші кроки – не дотримується перемир’я, не відведена техніка, нам не повернули заручників, – ЄС пропонує Києву зробити п’ятий чи сьомий крок", - дивується Климпуш-Цинцадзе.

Водночас, в МЗС відзначають, що Києву наразі пропонують не надавати Донбасу новий статус, а "обговорити" можливість такого надання.

"ЄС хоче, щоб усі питання Мінська могли обговорюватися в підгрупах Тимчасової контактної групи. Щоб не існувало табу на жодну тему, в тому числі цю. Але це неформальне обговорення, обмін ідеями", - стверджує співрозмовник у зовнішньополітичному відомстві.

"Офіційний діалог розпочнеться тільки після виборів з легітимно обраними представниками (окремих регіонів Донецької та Луганської областей)", - додає він.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: