Як Коморовському у Львові вручили Doctor Honoris Causa (фоторепортаж)

2 липня 2015 року в Актовій залі відбулося Урочисте засідання Вченої ради Університету з нагоди вручення диплома Doctor Honoris Causa Львівського національного університету імені Івана Франка Президентові Республіки Польща Броніславу Коморовському.

У заході взяли участь Глави держав України та Польщі, члени Вченої ради, почесні доктори і заслужені професори, викладачі та студентська спільнота Університету, представники дипломатичного корпусу, зокрема Надзвичайний і Повноважний Посол України у Республіці Польща Андрій Дещиця, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін, духовенство, очільники державної адміністрації та місцевого самоврядування, військова еліта, представники наукових, освітніх, мистецьких установ і творчих спілок Львова, члени Ради ректорів Львівщини, ректори університетів Республіки Польща.

Урочисте засідання Вченої ради відкрили спільним виконанням державних Гімнів України та Польщі. «Присвоєння звання Почесний доктор (Doctor Honoris Causa) Львівського національного університету імені Івана Франка - це одна із найзнаменніших подій у житті Університету, адже це свідчення зростання та зміцнення нашої університетської академічної спільноти, - розпочав засідання Ректор Університету, професор Володимир Мельник. - Почесними докторами Львівського університету є видатні діячі культури, науковці, політики. Це знакові особистості не лише в національному, але й у світовому вимірі». Ректор Університету відзначив особливий внесок Президента Броніслава Коморовського в розвиток співпраці між Україною і Польщею й поглиблення цих відносин на рівні науково-освітніх інституцій.

Представив Почесного доктора Львівського національного університету імені Івана Франка Броніслава Коморовського заслужений професор Університету, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Республіці Польща (2010-2014 рр.) Маркіян Мальський: «Сьогодні я маю високу честь представити Вченій раді, університетській громаді, нашим шановним гостям Почесного доктора Львівського національного університету імені Івана Франка – Броніслава Коморовського, Президента Республіки Польща, - мудрого, стратегічно виваженого і раціонального політика, морального авторитета, всесвітньо знаного успішного Адвоката і Промотора української європейської мрії та лідера однієї з найуспішніших країн Європейського Союзу».

Маркіян Зіновійович відзначив «яскраву політичну та державну діяльність, постійну публічність, яка не може затінити унікальних особистісних рис Броніслава Коморовського – неординарної людини, яка належить до покоління незалежної Польщі, яке виросло в атмосфері боротьби, гордості й надії на відродження держави». «Я глибоко переконаний і пишаюся тим, що надаючи сьогодні свою найвищу академічну відзнаку – титул Doctor Honoris Causa Президентові Польщі Броніславу Коморовському, Львівський національний університет імені Івана Франка чинить дійство, гідне його багатовікової історії й традицій», - додав на завершення свого виступу професор Маркіян Мальський.

Від імені Вченої ради Ректор Університету, професор Володимир Мельник вручив диплом Doctor Honoris Causa Львівського національного університету імені Івана Франка Президентові Республіки Польща Броніславу Коморовському.

Першим привітав Президента Польщі Броніслава Коморовського із присвоєнням почесного звання Doctor Honoris Causa Львівського університету Президент України Петро Порошенко: «Я вітаю великого друга України, людину, яка зробила значний внесок у розвиток українсько-польських відносин, була потужним Адвокатом нашої держави у Європейському Союзі до підписання Угоди про Асоціацію 27 червня 2014 року, людини, яка й надалі залишається провідником українських інтересів на світовій арені».

Президент України відзначив непересічність і символізм цієї урочистої миті: «Ми з вами присутні на історичній події. Немає більш гідної людини, щоб бути Почесним доктором Львівського національного університету імені Івана Франка. Від імені народу України я вітаю Вас із цим високим званням». Петро Порошенко висловив вдячність Президентові Республіки Польща за «величезну роботу, яку він виконав для того, щоби зберегти нашу країну й підвищити рівень українсько-польських відносин. Сьогодні Україна має потужну підтримку своїх партнерів. І один із їхніх лідерів - Броніслав Коморовський».

Виголошуючи інавгураційну доповідь, Президент Республіки Польща звернувся до учасників Урочистої академії, зазначивши, що сьогодні тут зібралися всі прихильники побудови польсько-української дружби. «Присутність у цій залі Президента України Петра Порошенка означає, що прийняття Президентом Республіки Польща пропозиції стати Почесним доктором Львівського національного університету імені Івана Франка є ознакою добрих перемін, шляхом яких послідовно йдуть вперед пліч-о-пліч поляки та українці. Така подія є потужною демонстрацією спільних кроків наших народів до інтеграції у вільну світову спільноту».

Президент Республіки Польща Броніслав Коморовський відзначив: «Для мене є важливим, що я удостоююсь звання Doctor Honoris Causa саме у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Це Університет із складною історією. Настільки ж складною, як і історія поляків та українців. Також мені приємно перебувати в Університеті, який колись носив ім’я Яна Казимира, у виші, ознаменованому іменами таких видатних людей, як Іван Вакарчук та Іван Франко», повідомили Дивись Інфо у прес-службі ЛНУ ім Франка.

Броніслав Коморовський закцентував увагу на ролі університету як інституції у формуванні цивілізаційного вектора розвитку: «Усі ми знаємо, що західний світ розвивався там, де існували університети, де існувало мислення, панували логічні категорії». Президент Польщі також подякував Львівському університету за плідну співпрацю із Вроцлавським університетом.

В інавгураційній промові Броніслава Коморовського йшлося, зокрема, про те, що українці й поляки спільними зусиллями намагаються об’єднати нашу давню історію. «Приходять покоління, які можуть сказати, що наше завдання – відновлення втрачених зв’язків. Приємно, що співпраця між університетами є символом і сигналом для створення кращого світу. Якщо ми щиро прагнемо знайти спільні підвалини європейськості, то треба спільно бачити ті цінності, основною яких є дружба. Пам’ятаймо, що немає нічого кращого, аніж польсько-українські взаємини».

Від імені академічної спільноти Університету символічним музичним подарунком Броніславу Коморовському стало звучання «Мелодії» Мирослава Скорика у виконанні тріо «Менестрель» (художній керівник - Юрій Турканик).

Користуючись нагодою, Ректор Університету адресував слова підтримки Президентові України Петру Порошенку за роботу зі збереження територіальної цілісності й незалежності нашої держави як Гарантові Конституції і Головнокомандувачу Збройних Сил України.

Завершилося Урочисте засідання Вченої ради, присвячене врученню диплома «Doctor Honoris Causa Львівського національного університету імені Івана Франка» Президентові Республіки Польща, виконанням «Gaudeamus».

IMG_8820 IMG_8859 IMG_8874 IMG_8889 IMG_8892 IMG_8921 IMG_8923 IMG_8927 IMG_8929 IMG_8936 IMG_8939 IMG_8948 IMG_8957 IMG_8959 IMG_8979 IMG_8983 IMG_8999 IMG_9023 IMG_9039 IMG_9043 IMG_9046 IMG_9063 IMG_9106 IMG_9121 IMG_9132 IMG_9171 IMG_9174 IMG_9176 IMG_9188 IMG_9194

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: