У Львові стартував Конгрес культури Східного партнерства

Сьогодні, 4 вересня, у Львові стартував ІІІ Конгрес культури Східного партнерства. Під час церемонії відкриття відбулась передача естафети Конгресу від Любліна до Львова, участь у якій взяли віце-президент міста Люблін Кшиштоф Коморський та міський голова Львова Андрій Садовий. Про це Дивись Інфо повідомила прес-служба ЛМР.

«Маю честь привітати усіх присутніх від Програмної ради Конгресу культури. Згадалась мені фраза: «Все, що робиться для культури – робиться проти війни», якщо в нас війна, значить недостатньо ми робимо для культури.

Сама тема конгресу змушує поглянути на культуру з іншого боку, ніж це є звично. Я вважаю, що варто змінити погляд на культуру, як на сукупність надбань матеріального та духовного, і чогось статичного на динамічний ресурс розвитку, який допомагає виходити з кризи і не допускати цих криз. Дуже важливо відійти від розуміння культури і від використання культури як ідеологічного інструменту, державотворчого інструменту, адже треба дивитись на культуру як на ресурс, який треба вміти використати. Завдання Конгресу - розкрити значення культури і практичне використання цього ресурсу.

Я вважаю, що Конгрес культури дасть нам рефлексії та правильні запитання, а відповіді на них треба буде шукати усім разом», - зазначив Зеновій Мазурик, член Програмної ради Конгресу культури.

IІІ Міжнародний Конгрес культури Східного Партнерства «Місія культури в часи криз» проходить під патронатом Міністерства закордонних справ Республіки Польща, Міністерства культури Польщі, Міністерства культури Грузії, Міністерства культури Молдови, Міністерства культури України, Міністерства освіти України.

Також нагадаємо, що у рамках Конгресу о 15.00 год сьогодні у актовій залі ЛНУ ім. Івана Франка відбудеться панельна дискусія «Культурні політики: країна, регіон, місто» за участю представників українського, молдовського та грузинського уряду, а також міського голови Львова.

«Дякую усім за можливість взяти участь у цьому Конгресі. Сподіваємось, що дискусії сформують візії та можливості для культурної кооперації між нашими державами.

Хочу подякувати представникам держави та міста за те, що вони долучаються до наших обговорень і стають частиною цього процесу. Ми маємо бачити в чому реальний інтерес наших країн – чи урізати культуру, чи розвивати і підтримувати її.

На нашу думку потрібно інвестувати більше в культуру і я радий з того, що ми зможемо обмінятись своїми точками зору і досвідом», - зазначив Анджей Чістол, держсекретар з питань культури Міністерства культури Молдови.

«Ми живемо в дуже складний час, дуже мінливий і цікавий, час, коли на наших очах вмирають економіки, які базовані на сировині землі, коли вмирають політики, які базовані на насильстві, вмирають стратегії, тому що будь-яка стратегія є застарілою в момент її написання. Ми опинилися в ситуації, коли від прірви нас відділяє тонка плівка культури і цивілізації, її зауважити достатньо важко і на неї першими прореагували люди, які не щодень мають справу з культурними кодами - митці, люди культури, менеджери культури.

Завдання нашого Конгресу культури - допомогти політиці, владі, бізнесу показати цю тонку плівку, яка насправді, є тим щитом, котрий захищає нас від падіння в прірву. Маємо це зробити і зрозуміти, що все впирається в культуру. Вирішення питання біженців, вирішення питання війни це не буде політичне, дипломатичне рішення - це буде культурне рішення. І цим Конгресом ми повинні допомогти тим, хто ще цього не відчув.

Бажаю усім гарної роботи впродовж трьох днів і раджу не забувати, що окрім дискусій багато культури діється в просторі міста. Це, власне, і була засаднича концепція Конгресу, який повинні відчути всі мешканці і гості міста», - Ірина Магдиш, начальник управління культури ЛМР.

«Дуже приємно, що можу звернутись до усіх присутніх. Східне Партнерство походить від ідеї польсько-шведського проекту, який мав зблизити країни між собою. І так ця польсько-шведська ініціатива перетворилась в великий проект, який розвивається і українсько-польський Конгрес культури є його частиною.

Наша присутність - це вираження поваги до цього міста.

А особливо тут, в університеті, адже університет - це завжди дім науки і культури.

Львів і Західна Україна завжди були осередками культури і можливостей розвитку.

В сучасній ситуації в Україні її західні регіони є особливим джерелом різних рефлексій, емоцій та важливих рішень.

Я хочу побажати усім учасникам принести до своїх країн і використати емоції та досвід який вони тут здобудуть», - Ярослав Дрозд, Генеральний консул Республіки Польща у Львові.

«Як представник Міністерства закордонних справ Республіки Польща, яка підтримує Конгрес культури Східного партнерства, дуже тішуся з того, що цього року Конгрес відбувається власне у Львові. Цей Конгрес не відбувається у випадкових місцях. Попередні Конгреси відбувалися в Любліні, і це був дуже добрий вибір. Бо Люблін називають «польською брамою на Схід». Львів, натомість, є українською брамою на Захід.

Обидва міста є одними з найкращих прикладів багатокультурності. Одним з символів Любліна є каплиця Святої Трійці на Люблінському Замку, яка оздоблена фресками у візантійському стилі. Це є певний приклад впливу візантійської культури на культуру Польщі. Іншим символом є Гродська Брама, яка поєднувала польське місто і місто єврейське.

Про символи багатокультурності Львова теж можна багато говорити. Це, зокрема, Латинська катедра, Вірменський собор, Греко-католицький кафедральний собор, церкви і синагоги. Львів є навіть кращим прикладом багатокультурності, ніж Люблін, бо Люблін має одну назву різними мовами. Натомість, назва міста Львова звучить на багатьох різних мовах. Це Львів, Lwów, Lemberg, Leopolis, а також чеська назва Львівград. Такі місця завжди є осередками культури.

Бажаю вам творчої гарної креативної атмосфери, яка буде сприяти проведенню Конгресу, і також відкривання для себе слідів цієї багатокультурності під час прогулянок містом», - привітав перший радник департаменту громадської дипломатії та культури Міністерства закордонних справ Республіки Польща Пьотр Дробнік.

«Для мене велика честь, що сьогодні ми зібралися всі разом, що власне культура нас сьогодні об’єднує. Ми часто це слово вживаємо: культура виробництва, культура харчування, культура політики. Але чи ми розуміємо глибину слова «культура»? Впродовж цих двох днів будуть цікаві дискусії, прекрасні спікери. Тому тим, кому пощастить почути мудрість, я заздрю.

Всім, хто приїхав до Львова, нагадую, що потрібно дуже раціонально використовувати час. У Львові є хороша кава, хороша гастрономія і найцінніше, що, власне, принесе цей Конгрес – це нові знайомства, нові ідеї, нові враження, нове вміння співпрацювати.

Українці мають дуже багато талантів, але те, чого бракує сьогодні українцям, - це вміння за круглим столом розв’язувати свої проблеми. Щоби таке було, потрібна культура. Це треба змалечку контролювати, це треба вчити і на хороших прикладах показувати тут, в цьому університеті, і у всіх університетах нашого міста. Я бажаю всім багато добра, мудрих вражень, хороших знайомств, щоби всі були багаті, щасливі та здорові! Дякую вам!» - виступив з вітальним словом міський голова Львова Андрій Садовий.

«Мудрі люди інвестують в культуру. Це є найважливіша інвестиція. Культура була завжди десь там вкінці. Бо спереду були інші проблеми. І ми маємо результат. Це є філософська сентенція. Важливо, щоб ми нарешті зрозуміли і почали йти у правильному напрямку.

Щодо місії культури під час кризи, то, перш за все, треба зрозуміти, що, якщо ми з вами інвестуємо в культуру, то ми потім не маємо біди, яка, наприклад, сьогодні є у нашій державі, тому що культурні люди не роблять біди. Ми з часів нашої незалежності дуже багато говорили про ідею нації, ми дуже багато говорили, що треба робити у нашій країні, а культура була десь там далеко. І так ми до неї і не дійшли. Ми маємо сьогодні трагедію в нашій державі. Тому інвестиції в культуру, інвестиції в освіту – це той правильний фундамент, на якому можна будувати правильну країну. І дай Бог, щоб ми почали це розуміти і почали це робити.

Ці гості, які сьогодні приїхали, і дискусія, яка триватиме два дні, я думаю, дадуть відповіді на дуже складні питання сьогоднішнього часу, тому що, проводячи цей Конгрес, не говорити про війну, не говорити про кризу неможливо. Криза – це також є шанс, тому що це активізує людину, щоб швидко знаходити варіант вирішення проблеми. Але я би дуже хотів, щоб ми це все робили мудро і в нашій Україні зрозуміли просту річ: не можна одне одного побороти. Якщо хочемо збудувати сильну країну, ми повинні бути разом. Вміння працювати разом – те, чого нам не вистачає. Ми повинні це визнати і вчитися цьому.

Наша сила в нас самих. Ми цього дуже часто не розуміємо. Подивіться специфіку політики сьогоднішнього дня. Задавити! Або ти раб, або ти ворог. Немає розуміння «win-win». Переможцями ми можемо бути разом. Є тисячі можливостей. Це має бути в голові. Власне, культура цьому сприяє, бо вона в особливий спосіб дає це розуміння.

Культура – це дуже широке поняття. Є культура парламентаризму, є культура дискусії. Культура – це велика глибина. На превеликий жаль, ми чомусь думаємо, що війна може бути завершена через те, що там більше зброї, більш активна потуга. Важливо – інтелект. Якщо ми хочемо вигравати в цій війні, ми повинні робити життя в нашій країні більш успішним. Ми повинні не говорити про реформи, а їх робити. Ми повинні не імітувати боротьбу з корупцією, а повинні залазити всередину, де починається корупція. Якщо ми не почнемо з джерела, то ніколи лад в країні не наведемо», - коментує міський голова Львова Андрій Садовий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: