Реформування ЛКП "Лев": позиція зоозахисників

Львівські зоозахисники оприлюднили звернення до львівські ЗМІ щодо ситуації, яка останні півроку розгортається навколо реформування Львівського комунального підприємства «Лев». Дивись Інфо публікує позицію зоозахисників без правок й готове надати можливість для висловлення позиції усім зацікавленим сторонам.

"Як відомо, після трьох років нашої виснажливої боротьби проти вбивств і жорстокого поводження з безпритульними тваринами у Львові ЛКП «Лев» очолив новий директор – Олег Мацех, громадський діяч, меценат, підприємець.

За ці півроку на підприємства відбулися значні зміни – за рахунок розблокованих коштів, які свого часу надав Євросоюз в рамках проекту транскордонної співпраці «S.O.S.», закінчується капітальний ремонт усіх приміщень. Більше немає страшного смердючого карантину, захаращеного ветеринарного відділення, в якому розпивали алкоголь, вольєрів, переповнених тваринами та фекаліями. І головне – принципами діяльності ЛКП «Лев» під керівництвом Олега Мацеха стали законність і гуманність.

Замість потворної машини для вбивства місто отримало сучасний стерилізаційний центр, де відбувається реєстрація, вакцинація та біостерилізація усіх відловлених безпритульних тварин. Для популяризації прилаштування тварин розгорнуто потужну інформаційну кампанію. Відбулося тотальне перезавантаження підприємства. Тепер сюди запрошують дитячі екскурсії. Впроваджено системний європейський менеджмент, побудовано процеси і процедури на основі місцевого законодавства, підприємство функціонує прозоро і відкрито, широко співпрацюючи з громадськістю.

Львів став зразком та прикладом ефективного та результативного впровадження гуманних і сучасних способів поводження з безпритульними тваринами та регулювання їхньої чисельності. Фактично створюється середовище безпечного співіснування людей і тварин в місті. І ці зміни потрібно втримати. Попереду ще багато роботи, на якій сконцентрована зараз наша спільнота. Але ключовим для подальших позитивних зрушень є недопущення  повернення в ЛКП «Лев» совкового управління, беззаконня, жорстокості та хаосу.

Навколо процесу реформування ЛКП «Лев» створюються штучні скандали, поширюються брехня та погрози. Ми закликаємо вас критично та із властивою вам обєктивністю поставитись до усіх інформаційних провокацій та гучних звинувачень на адресу керівництва ЛКП «Лев», які так і не знаходять свого підтвердження.

"Особи, які позиціонують себе як представники інтересів громадськості та захисників тварин («Зоозахисний Фронт», «Екозахист», колишні працівники ЛКП «Лев») та наполегливо породжують і підтримують ці скандали, є самозванцями. Поширюючи неправдиву інформацію, вони вводять людей в оману.

В реєстрі українських громадських організації не існує ГО «Зоозахисний Фронт». Самопроголошений голова цієї уявної організації, Юрій Микитюк, імовірно, вирішив, що брехня і протиправні дії допоможуть йому впливати на ситуацію, надаючи йому додаткової ваги в очах посадових осіб та громадськості. Маючи судимість, натомість, не маючи офіційної реєстрації та не бажаючи працювати, «голова» фейкової ГО не спроможний утримувати усієї великої кількості власних накопичених тварин, які перебувають у неприйнятних умовах – без нагляду, належного харчування та ветеринарної підтримки. Ініціативи благодійної підтримки цього «притулку» не були успішними, адже не лише жодного звітування за кошти, але навіть бажання належно скористатись наданою допомогою немає.

Орися Олюхнич/Бобришова, колишня заступниця та основний опонент Олега Мацеха, підозрюється у шахрайстві («Екс-заступник директора ЛКП «Лев» привласнила 46 тис. грн благодійних внесків, – Мацех», Zaxid.Net, https://www.facebook.com/animalwelfare.lviv/posts/887438804639214, стаття 190 ККУ), та підбуренні до злочину (привід: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1625072991074158&id=100007144186083&pnref=story, роз’яснення: https://www.facebook.com/animalwelfare.lviv/photos/a.256963371020097.54420.256500824399685/884734164909678/?type=1, статті 383 і 384 ККУ (подання завідомо неправдивих повідомлення про злочин та показань, як наслідок – статті 27 ККУ (співучасть у злочині, підбурення)). Ми отримали кілька повідомлень про присвоєння цією особою волонтерських благодійних коштів та махінацій із добровільними внесками також і не в галузі поводження з тваринами. Окрім питань, які повинні отримати належну оцінку правоохоронців, повністю аморальними є апеляції Орисі Олюхнич/Бобришової до захисту тварин. Ця людина є учасником спільноти так званих зоореалістів (люди, які вважають, що єдиним способом поводження з безпритульними тваринами є відловлювання і евтаназія) у місті Рівному (усі фотоскріни додаємо).

Усі безпідставні звинувачення керівництва ЛКП «Лев», наклепи та образи волонтерів-зоозахисників активно підтримує група юних осіб під керівництвом 18-річного Ореста Залипського. Маючи об’єктивні підстави припускати, що дії цих молодих людей є політично керованими, ми, тим не менше, схильні вважати, що основними причинами такої «активності» є відсутність компетенції у питаннях зоозахисту та незрілість, помножені на бажання розголосу та уваги.

У такій ситуації ми, на жаль, вимушені скеровувати свій час на спростування та безкінечні розяснення. Замість порятунку тварин, роботи над змінами законодавства та просвітництво.

Жодні наші ініціативи з врегулювання ситуації шляхом перемовин та конструктивного розв’язання проблемних питань шляхом спільного напрацювання рішень, не були успішними. Більше того, ситуація набуває відверто кримінального відтінку (https://www.facebook.com/oleg.matsekh/posts/969097396481984). За таких умов ми вважаємо недоцільним будь-який дискурс та полеміку із групою провокаторів. На нашу думку, питання має бути перенесено у суто правову площину – діяльність зазначених осіб повинна отримати належну реакцію правоохоронців.

Зі свого боку готові надати коментарі та роз’яснення", - йдеться у зверненні.

Наталя Вишневська, координатор зоозахисної кампанії Національного екологічного центру України, громадська ініціатива «Захист тварин у Львові»

Наталія Куба, громадська ініціатива «Захист тварин у Львові»

Наталія Кузнєцова, голова громадської організації «Львівське товариство захисту тварин»

Марина Сай, волонтер-зоозахисник, член громадської організації «Львівське товариство захисту тварин»

Надія Милян, волонтер-зоозахисник «Амстафкоманда Львів»

Рома Самокіш, волонтер-зоозахисник

Додатки:

1, 1-1, 1-2, 1-3 – господиня відловленої собаки, що перебувала на самовигулі без нагляду господарів (порушення Ухвали ЛМР №1260 «Правила утримання і поводження з тваринами у м.Львові»), забираючи тварину з ЛКП «Лев» підписала відповідну заяву і відшкодувала витрати. Згодом жінку підбурили написати заяву в міліцію про неправомірні дії працівників ЛКП «Лев». Враховуючи власноруч підписану заяву, що підтверджує факт ознайомленості жінки із законністю дій працівників ЛКП «Лев», її повідомлення в міліцію містить ознаки правопорушень статей 383 і 384 ККУ (подання завідомо неправдивих повідомлення про злочин та показань), а дії підбурювачів – статті 27 ККУ (співучасть у злочині)

2, 2-2 – онлайн-група членів зоореалістичного руху «Реалістичний зоозахист Рівне», у якому бере участь Орися Олюхнич/Бобришова. Зокрема, на фото 2-2, де викладено «ідеологію» руху зазначено безпосередні заклики до знищення тварин.

3 – офіційне звернення директора ЛКП «Лев» про ініціювання фінансового аудиту на підприємстві.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: