У Львові відбудеться зустріч із Мариновичем

Прес-анонс

Запрошуємо поговорити про людську драму життя в тоталітаризмі із дисидентом, політв’язнем, членjv-засновникjv Української Гельсінської групи, віце-ректором Українського Католицького Університету, учасником групи «Першого грудня» Мирославом Мариновичем.

11 вересня 19:00

Зустріч з Мирославом Мариновичем «Злочин і гріх комунізму: проблеми подолання» модерує Ігор Гулик

Національний музей-меморіал „Тюрма на Лонцького” (вул. С. Бандери, 1)

Комунізм полюбляв вплутувати у свої злочини максимальну кількість людей. Таким чином тисячі і мільйони стали якщо не учасниками, то бодай мовчазними свідками злочину. Відтак для нас залишилося чимало моральних дилем: де закінчується злочин? Де починається примус? Чи вправі ми виносити вироки, часто - посмертно? Як оцінювати дії людей, яким довелося жити в комунізмі?

«Кожен вважає себе жертвою обставин і не хоче визнавати своєї власної вини у підтримуванні комуністичної системи, яка трималась на загальній згоді і на загальному страхові. Для того, щоб засудити комуністичну партію, потрібно казати собі, що ти був неправий, займав сторону злочинної організації. Комунізм живе тільки тому, що він живе у наших головах, у наших душах», – каже Мирослав Маринович.

Дискусія відбудеться в рамках історичного майданчику Форуму видавців “Урок історії”. Програму роботи майданчика можна подивитися на сайті УІНП.

У додатку дивіться анотований список деяких заходів, рекомендованих УІНП.

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: