У «Львівобленерго» закликають мешканців економити електрику і «готуватися до гіршого»

ПАТ «Львівобленерго» закликає мешканців економити електроенергію в осінньо-зимовий період і рекомендує встановлювати багатофункціональні (двозонні) лічильники.

Про це сьогодні на прес-конференції повідомили представники товариства.

За їх словами, завдяки двозонним лічильникам побутові споживачі можуть плати за спожиту у нічні години (з 23.00 до 7.00) електроенергію за тарифом, на 50% меншим від звичайного.

Як зазначив директор з маркетингу ПАТ «Львівобленерго» Андрій Скрипник, це дозволить мешканцям суттєво економити, якщо вони, наприклад, будуть вночі використовувати такі побутові приклади як пральні машини, бойлери, посудомийні машини та ін. Він додав, що в Україні до березня 2017 планується щоквартальне підвищення тарифів на електроенергію для населення, тому встановлення лічильників диференційованого обліку зараз може допомогти зменшити витрати у майбутньому. Вартість двозонного лічильника – 1050 грн, тризонного – 2200 грн. Їхнє програмування – ще плюс 153 грн.

«Вже є приклади, коли юридичні споживачі (підприємства) змінили графік своєї роботи і перенесли основне навантаження з виробництва на нічні години. Тоді вони можуть платити за електроенергію 0,35% від звичайного тарифу», – зазначив Скрипник.

В обленерго наголошують, що такий підхід дозволяє згладити піки споживання, коли можливе перевантаження електромереж. А пікові години для побутових споживачів припадають на 8.00-11.00 і 20.00-22.00, напівпікові години – це 7.00-8.00, 11.00-20.00 і 22-23.00.

Також у «Львівобленерго» повідомили про графіки обмеження споживання електричної енергії (ГОЕ), які розроблені на випадок виникнення дефіциту палива на електростанціях. До них включено 146 юридичних споживачів Львівщини із загальним добовим обмеженням на рівні 730 кВт/год.

У графіки обмеження споживання електричної потужності (ГОП) включено 127 споживачів Львівщини із загальною величиною обмеження потужності 33 МВт. Тобто і перші, і другі графіки розраховані на підприємства і обмеження стосуватимуться їх виробничої діяльності.

Водночас розроблені графіки аварійних відключень (ГАВ). У «Львівобленерго» пояснили, що всі ці заходи необхідні для того, аби разі необхідності запобігти розвалу енергетичної системи країни.

Відповідаючи на питання про те, чи варто мешканцям цієї зими очікувати відключення світла, директор з маркетингу ПАТ «Львівобленерго» розповів, що надійшов лист з Міненерго, в якому зазначається, що ситуація з поставками вугілля на теплові електростанції напружена. Водночас не уточнюється, наскільки напруженою є ця ситуація і наскільки Україна забезпечена газом у підземних сховищах, тому, на особисту думку Андрія Скрипника, «краще готуватися до гіршого». За його словами, це можна робити по-різному – власники приватних будинків, наприклад, можуть закуповувати генератори, хтось може запасатися свічками.

ЗІК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: