Без змін немає майбутнього, - Петренко

Папір чи планшет, або чому в Україні не працює електронне урядування: під цією темою минула перша панельна дискусія Форуму е-врядування, який сьогодні стартував у Львові.

«Без змін у цієї країни немає майбутнього, – зазначив міністр юстиції України Павло Петренко. – Як сказав Степан Бандера, сильну українську державу український народ може здобути лише через боротьбу і важку працю. Після Революції гідності ми отримали напівзруйновану країну з фактично знищеним державним апаратом, з відсутністю моделі урядування, за якою держслужбовець повинен бути тим, хто допомагає українцю, тим, хто його консультує у будь-яких буденних справах. Та зараз ми будуємо нову унікальну модель розвитку України – ту українську мрію, за яку багато поколінь наших пращурів віддавали своє життя, за яку зараз наші хлопці вмирають на Сході».

За його словами, щороку в міністерство юстиції звертається 21 млн українців: починаючи від народження та отримання імені, укладення шлюбу та оформлення нерухомості, і закінчуючи смертю. «Всі ці речі стосуються кожного простого українця: він стикається з ними щодня. І відношення до держави у простого українця формується через призму манери спілкування з ним відповідального чиновника. Відтак, у нас було 2 варіанти: або прийняти стару модель і піти за течією, якою рухалось багато поколінь чиновників, міністрів та їхніх заступників, або ламати її. Ми обрали другий шлях: більш важкий та ризикований, але, я впевнений, єдино правильний. І коли в Україні з’явився перший електронний сервіс, який запровадило міністерство юстиції, – прототип ebay, де торгують великою кількістю товарів, – ми отримали шалену критику. Але пережили це. Йдеться про те, що ми перевели одну з найбільш корумпованих схем, яка існувала в міністерстві – продаж арештованого і конфіскованого майна – в режим он-лайн. Адже одного дня ми сказали: стоп. Більше реалізації майна через приватну компанію не буде. Зрештою, ми спромоглися отримати довіру від людей. Вони почали розуміти, що правила – одні для всіх. І ця довіра конвертувалась в ті перспективи, які ми маємо зараз: продажі на цьому майданчику збільшились у 12 разів», – розповів міністр.

Лише максимальна відкритість та прозорість у всьому здатні врятувати нашу державу, – переконаний міський голова Львова Андрій Садовий. «ІТ – це той удар, який може добити корупцію. Максимальна прозорість – це те, чого бояться люди, які нищать нашу державу», – підкреслив він.

Так, скажімо, сьогодні у львівському пологовому будинку міський голова, спільно з міністром юстиції, дали старт видачі свідоцтв про народження прямо в пологовому будинку. «Народилась дитина – зразу отримує свідоцтво. Загалом, сьогодні кожен 20-й львів’янин звертається до міста через е-сервіси. Ми запровадили в місті Особистий кабінет мешканця: там вже є кілька сервісів, але ця кількість буде збільшуватись. У жовтні ми стартуємо з карткою львів’янина, і перші, хто її отримає, – це наші хлопці, які повернулися з війни на Сході. Я думаю, що з Міністерством оборони, з Ощадбанком, ми цей проект продовжуватимемо. Насправді, те, що ми хочемо зробити, у нас вже є, але, можливо, не до кінця укомплектоване. У нас є бюджет міста на сайті міськради, але я хотів би, щоб кожен п’ятикласник міг розібратися в ньому. Наша ціль – це гідність людини: щоб вона не стояла в чергах і не відчувала приниження», – зазначив Андрій Садовий.

І тут, за його словами, важливо адекватно оцінювати можливості міста. «Ми можемо на 3 місяці закрити будь-яку обласну адміністрацію чи деякі міністерства, і ніхто навіть не зверне на це уваги. Якщо ж місто не буде працювати хоча б півдня, буде катастрофа: маючи 500 міст в нашій державі – 500 турбореактивних двигунів, які можуть вивести Україну на зовсім нову орбіту розвитку – має бути повага до місцевого самоврядування», – додав міський голова.

Нагадаємо, форум відбувається в приміщенні Українського католицького університету. Упродовж двох днів в тут презентуватимуть практичні напрацювання у сфері електронного врядування, що були втілені за останній рік. На гостей форуму чекає понад 50 презентацій, відомі спікери, інноваційні рішення, презентація перших кроків до впровадження ID-картки мешканця, нові послуги, які змінюють історію сучасної України, мотиваційні дискусії, знайомство зі стратегією розвитку електронного міста та багато іншого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: