Київ має позбутися 105 пам’ятників та пам’ятних знаків комуністичного режиму

В столиці досі стоять 12 пам’ятників Іллічу та стела чекістів.

Український інститут національної пам’яті звернувся до київського міського голови Віталія Кличка щодо необхідності демонтувати низку пам’ятників та пам’ятних знаків. Запропонований перелік об’єктів, що, відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», необхідно усунути з громадського простору в першу чергу, підготували співробітники УІНП.

Понад сотня столичних пам’ятників та пам’ятних знаків досі уславлюють більшовицьких діячів - тих, хто зі зброєю у руках боровся проти українських військ, або санкціонував окупацію та політичні репресії.

“Йдеться про 12 пам’ятників Леніну, а також досі не демонтований барельєф на станції метро Театральна, — каже співробітник Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд. — На вулиці Інститутській можна побачити меморіальну дошку Дмитрові Мануїльському, який був не лише  членом Політбюро компартії, заступником голови Ради Міністрів УРСР, а й очолив кампанію з вилучення церковних цінностей, що обернулась грабунком українських храмів”.

Перелік пам’ятників у Києві, що підлягають демонтажу, зайняв 3 аркуші, перелік пам’ятних знаків — 11 аркушів. Він містить не тільки назви і місця розташування, а й обгрунтування - чому та чи інша особа підпадають під дію законів про декомунізацію.

Нагадуємо, 21 травня вступили у дію декомунізаційні закони. Згідно з одним із них, слід демонтувати пам’ятники і пам’ятні знаки, що зображують осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії (від секретаря райкому і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних республік, працівників органів держбезпеки. Також підлягають демонтажу знаки, які пов’язані з діяльністю Комуністичної партії (включаючи партійні з’їзди), річницею Жовтневого перевороту, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України. Вони мають бути усунені з громадського простору до 21 листопада цього року.

На сайті та сторінці у соцмережі УІНП можна знайти роз’яснення щодо зміни назв та демонтажу пам’ятних знаків, а також карту міст та містечок, що будуть перейменовані.

Перелік пам’ятників м. Києва, що підлягають демонтажу

  найменування форма адреса обґрунтування
1 Боженку Василю Назаровичу погруддя вул. Казимира Малевича, поряд з меблевою фабрикою Більшовицький військовий діяч, учасник боїв з Військами Центральної Ради, а згодом із Армією УНР. Помер у 1919 р.
2 Екіпажу бронепоїзда «Таращанець» скульптурна композиція в однойменному парку «Таращанець» на розі вулиць Ялтинської та Заслонова Учасникам бойових дій з Армією УНР. Особам, причетним до встановлення радянської влади в Україні.
3 Крупській Надії Костянтинівні погруддя пл. Привокзальна, район Нової Дарниці Заступник наркома просвіти РРФСР з 1929 р.
4 Леніну Володимиру Іллічу скульптура вул. Бориспільська, 7 — «Будмаш» Лідер більшовицької партії, організатор та натхненник червоного терору.
5 Леніну Володимиру Іллічу скульптура вул. Ползунова, 2, ВАТ "Київський електровагоноремонтний завод ім.Січневого повстання 1918 р." Лідер більшовицької партії, організатор та натхненник червоного терору.
6 Леніну Володимиру Іллічу скульптура просп. Відрадний, 103, ДБК-3 Лідер більшовицької партії, організатор та натхненник червоного терору.
7 Леніну Володимиру Іллічу скульптура вул. Індустріальна, 4, завод "Більшовик" Лідер більшовицької партії, організатор та натхненник червоного терору.
8 Леніну Володимиру Іллічу

 

скульптура

 

вул. Московська, 2, завод "Арсенал"

 

Лідер більшовицької партії, організатор та натхненник червоного терору.
9 Леніну Володимиру Іллічу

 

скульптура

 

вул. Набережно-Лугова, 8, Київський судоремонтний завод Лідер більшовицької партії, організатор та натхненник червоного терору.
10 Леніну Володимиру Іллічу

 

скульптура

 

просп. Відрадний, 103, НВО ім. Корольова Лідер більшовицької партії, організатор та натхненник червоного терору.
11 Леніну Володимиру Іллічу

 

скульптура

 

 

бульвар Лепсе, 8, територія заводу “Меридіан ім. С. П. Корольова” Лідер більшовицької партії, організатор та натхненник червоного терору.
12 Леніну Володимиру Іллічу

 

скульптура

 

 

вул. Дегтярівська, 21, Територія заводу “Буддормаш” Лідер більшовицької партії, організатор та натхненник червоного терору.
13 Леніну Володимиру Іллічу

 

скульптура

 

 

вул. Мельникова, 81, територія Київського вищого інженерного радіотехнічного училища ППО Лідер більшовицької партії, організатор та натхненник червоного терору.

 

14 Леніну Володимиру Іллічу

 

скульптура

 

вул. Вакуленчука, 1, територія дитячого інтернату Лідер більшовицької партії, організатор та натхненник червоного терору.

 

15 Леніну Володимиру Іллічу

 

скульптура

 

вул. Предславинська, 35, територія заводу “Радар” Лідер більшовицької партії, організатор та натхненник червоного терору.

 

16 Лепсе Івану Івановичу погруддя бульвар Лепсе, 16 Більшовицький державний діяч, член ЦК ВКП(б) з 1924 р. Помер у 1929 р.
17 Островському Миколі Олексійовичу погруддя парк ім. Островського на Повітрофлотському проспекті Чекіст, боєць підрозділів ЧОН («Части особого назначения» - рос.). Брав участь у боях з Армією УНР та у каральних операціях проти цивільного населення на Ізяславщині.
18 Островському Миколі Олексійовичу   перед фасадом Електромеханічного технікуму залізничного транспорту на просп. Повітрофлотському, 35 Чекіст, боєць підрозділів ЧОН («Части особого назначения» - рос.). Брав участь у боях з Армією УНР та у каральних операціях проти цивільного населення на Ізяславщині. Помер у 1936 р.
19 Примакову Віталію Марковичу погруддя Наводницький парк, що на Набережним шосе Більшовицький військовий діяч, активний учасник бойових дій з Армією УНР. Постійний супротивник українських кінних частин з 1917 і до 1921 рр. Репресований більшовиками у 1937 р.
20 Чекістам стела пл. Дзержинського біля станції м. Либідська Виконавцям політики «Червоного терору».
21 Щорсу Миколі Олександровичу кінна статуя бульвар Тараса Шевченка, на перетині з вулицею Симона Петлюри Більшовицький військовий діяч. Учасників бойових дій з Армією УНР та УГА, загинув у боях з останньою у 1919 р.

Додаток 2

Перелік пам’ятних знаків м. Києва, що підлягають демонтажу

 

  найменування форма адреса обґрунтування
1 60-річчя утворення СРСР меморіальна дошка пл. Дружби народів СРСР, 1 На честь встановлення радянської влади в Україні.
2 Аніщенку Олександру Григоровичу меморіальна дошка вул. Аніщенка, 2А/5 Більшовицький військовий діяч, учасник Січневого заколоту. Загинув у боях з Військами Центральної Ради.
3 Бабушкіну Івану Васильовичу меморіальна дошка вул. Бабушкіна, 25 Російський більшовик, уродженець Вологодської губернії. Соратник Леніна. Немає жодного відношення до історії України та Києва зокрема.

 

4 Бауману Миколі Ернестовичу меморіальна дошка вул. Бауманська, 4 Російський більшовик, уродженець Татарстану. Соратник Леніна.
5 Більшовикам 1917-1918 рр. меморіальна дошка вул. Івана Мазепи, 1 Учасникам встановлення радянської влади в Україні, борцям з Військами Української Центральної Ради та Армією УНР.
6 Більшовикам 1919 р. меморіальна дошка вул. Г. Сковороди, 2 Меморіальна дошка присвячена штабу Дніпровської військової флотилії – учасникам встановлення радянської влади в Україні, борцям з ВМС УНР.
7 Більшовикам 1918 р. меморіальна дошка пл. Контрактова, 12 Меморіальна дошка, присвячена більшовицькому штабові, що здійснював керівництво бойовими діями червоногвардійців проти Військ Центральної Ради.
8 Більшовицьким функціонерам меморіальна дошка вул. Воровського 26 Учасникам встановлення радянської влади в Україні.
9 Більшовицьким функціонерам меморіальна дошка вул. Московська, 2, завод "Арсенал" Учасникам Січневого заколоту – борцям з Військами Центральної Ради.
10 Блюхеру Василю Костянтиновичу меморіальна дошка вул. Блюхерська, 2/17 Більшовицький військовий діяч, активний учасник встановлення радянської влади в Україні. Репресований у 1938 р.
11 Блюхеру Василю Костянтиновичу меморіальна дошка вул. Туполєва Академіка, 24 (на розі з вулицею Блюхера) Більшовицький військовий діяч, активний учасник встановлення радянської влади в Україні. Репресований у 1938 р.
12 Боженку Василю Назаровичу

 

меморіальна дошка вул. Боженка, 2 Більшовицький військовий діяч, активний учасник бойових дій з Армією УНР та встановлення радянської влади в Україні. Загинув у 1919 р.
13 Боженку Василю Назаровичу

 

меморіальна дошка вул. Боженка, 19 Більшовицький військовий діяч, активний учасник бойових дій з Армією УНР та встановлення радянської влади в Україні. Загинув у 1919 р.
14 Бойченку Олександру Максимовичу меморіальна дошка вул. Саперно-Слобідська, 39; на будівлі вокзалу Київ-Московський

 

Більшовицький партійний діяч, Генеральний секретарю ЦК ВЛКСМУ.
15 Бойченку Олександру Максимовичу меморіальна дошка вул. Олександра Бойченка, 16 Більшовицький партійний діяч, Генеральний секретарю ЦК ВЛКСМУ.
16 Бурмистенку Михайлу Олексійовичу меморіальна дошка пров. Бурмистенка, 3-5А Чекіст, згодом член ЦК ВКП(б).
17 Василевській Ванді Львівні меморіальна дошка вул. Шовковична, 10 Діячка міжнародного комуністичного руху, причетна до встановлення радянської влади на території Західної України, доносила органам держбезпеки на Євгена Березняка («Майор Вихор»).
18 Возз'єднанню України з Росією меморіальна дошка просп. Воз’єднання, 1 Використовувалась більшовиками, як ідеологічний інструмент з виправдання анексії УНР та встановлення радянської влади в Україні.
19 Газеті "Більшовик" меморіальна дошка вул. Мала Житомирська, 9-Б Використовувалась більшовиками в пропаганді для виправдання встановлення радвлади в Україні.
20 Газеті "Іскра" меморіальна дошка вул. Іскрівська, 1 Використовувалась більшовиками в пропаганді для виправдання встановлення радвлади в Україні.
21 Гамарнику Яну Борисовичу

 

меморіальна дошка вул. Гамарника, 10

 

Більшовицький діяч. Керівник київських більшовиків у 1917–1918 рр. Учасник боїв проти Військ Української Центральної Ради, згодом вів підривну диверсійну діяльність проти Української Держави Гетьмана Скоропадського на території Одеси.
22 Гольдштейну (Володарському) Мойсею Марковичу меморіальна дошка вул. Золотоустівська, 74 Учасник встановлення радянської влади в Україні.
23 Горбачову Омеляну Григоровичу меморіальна дошка вул. Омеляна Горбачова, 2/71 Учасник встановлення радянської влади в Україні.
24 Димитрову Георгію Михайловичу меморіальна дошка вул. Димитрова, 6/77 Генеральний секретар Виконкому Комінтерну, член ЦК ВКП(б)
25 Довнар-Запольському Всеволоду Митрофановичу меморіальна дошка вул. Довнар-Заполського, 11 Більшовицький військовий та партійний діяч. Учасник боїв проти Військ Української Центральної Ради, секретар Київського Губкома ЦК КП(б).
26 Дубовому Івану Наумовичу меморіальна дошка вул. Івана Дубового, 2 Більшовицький військовий діяч. Учасник боїв проти Військ Української Центральної Ради.
27 Жаданівському Борисові Петровичу меморіальна дошка вул. Московська, 5 Професійний революціонер, більшовик. Учасник боїв з Армією УНР на території Криму.
28 Затонському Володимиру Петровичу меморіальна дошка просп. Перемоги, 37 Більшовицький партійний діяч, активний учасник встановлення радянської влади в Україні.
29 Затонському Володимиру Петровичу меморіальна дошка просп. Перемоги, 37 Більшовицький партійний діяч, активний учасник встановлення радянської влади в Україні.
30 Іванову Андрію Васильовичу меморіальна дошка вул. Іванова, 29/18 Більшовицький військовий діяч. Учасник боїв проти Військ Української Центральної Ради.
31 Каменєву Сергію Сергійовичу меморіальна дошка бульвар Лесі Українки, 27/2 Більшовицький військовий діяч. Активний учасник встановлення радянської влади на території Криму.
32 Картвелішвілі Лаврентію Йосиповичу меморіальна дошка вул. Василя Кучера, 10 Активний учасник встановлення радянської влади в Україні. Другий секретар ЦК КП(б)У. Репресований у 1938 р.
33 Кіквідзе Василю Ісидоровичу меморіальна дошка вул. Кіквідзе, 2/34 Більшовицький військовий діяч, активний учасник бойових дій з Армією УНР та встановлення радянської влади в Україні. Загинув у 1919 р.
34 Клименку Івану Євдокимовичу меморіальна дошка вул. Івана Клименка, 8 Більшовицький військовий діяч. Учасник боїв проти Військ Української Центральної Ради. Репресований у 1937 р.
35 Клименку Івану Євдокимовичу меморіальна дошка вул. Івана Клименка, 40,10 Більшовицький військовий діяч. Учасник боїв проти Військ Української Центральної Ради. Репресований у 1937 р.
36 Коротченку Дем’яну Сергійовичу меморіальна дошка вулиця Інститутська, 8/20 Учасник бойових дій проти Армії УНР. Брав активну участь у встановленні радянської влади в Україні. Голова Ради Народних Комісарів УРСР.
37 Котовському Григорію Івановичу меморіальна дошка вул. Академіка Грекова, 15, на розі з вулицею Котовського Більшовицький військовий діяч, активний учасник бойових дій з Армією УНР та встановлення радянської влади в Україні. Загинув у 1925 р.
38 Котовському Григорію Івановичу меморіальна дошка вул. Котовського, 11 Більшовицький військовий діяч, активний учасник бойових дій з Армією УНР та встановлення радянської влади в Україні. Загинув у 1925 р.
39 Кроніку Олександру Львовичу меморіальна дошка вул. Хрещатик, 15 Співробітник радянських органів державної безпеки.
40 Крупській Надії Костянтинівні меморіальна дошка вул. Сімферопольська, 3/2 на розі з вул. Крупської Заступник наркома просвіти РРФСР з 1929 р.
41 Крупській Надії Костянтинівні меморіальна дошка вул. Ялтинська, 6, на розі з вул. Крупської Заступник наркома просвіти РРФСР з 1929 р.
42 Ленгніку Фрідріхові Вільгельмовичу меморіальна дошка просп. Перемоги, 39 Більшовицький партійний діяч, член ЦКК ВКП(б).
43 Леніну Володимиру Іллічу меморіальна дошка метро "Театральна", барельєф закритий, але досі не демонтований Лідер більшовицької партії, організатор та натхненник червоного терору.
44 Лєбєдєву Миколі Миколайовичу меморіальна дошка вул. Лебєдєва, 16/38 Більшовицький військовий і партійний діяч. Учасник Січневого заколоту проти Української Центральної Ради, учасник боїв з Армією УНР.
45 Лібкнехту Карлу

 

меморіальна дошка вул. Шовковична, 36/7 Діяч німецького й міжнародного комуністичного руху, один із засновників Комуністичної партії Німеччини, активно використовувався радянської пропагандою в процесі встановлення радянської влади в Україні.
46 Лібкнехту Карлу

 

меморіальна дошка вул. Басейна, 25/32 на розі з Шовковичною

 

Діяч німецького й міжнародного комуністичного руху, один із засновників Комуністичної партії Німеччини, активно використовувався радянської пропагандою в процесі встановлення радянської влади в Україні.
47 Лукашевичу Миколі Йосиповичу

 

меморіальна дошка вул. Миколи Лукашевича, 17 Більшовицький військовий і партійний діяч. Учасник Січневого заколоту проти Української Центральної Ради, учасник боїв з Армією УНР.
48 Лукашевичу Миколі Йосиповичу

 

меморіальна дошка вул. Брюллова, 12 на розі з вулицею Лукашевича Більшовицький військовий і партійний діяч. Учасник Січневого заколоту проти Української Центральної Ради, учасник боїв з Армією УНР.
49 Луначарському Анатолію Васильовичу меморіальна дошка бульвар Тараса Шевченка, 14 Більшовицький діяч, нарком освіти СРСР. Організатор та виконавець політичних репресій.
50 Люксембурґ Розі меморіальна дошка

 

вул. Липська, 19/7 Діячка німецького й міжнародного комуністичного руху, одна із засновників Комуністичної партії Німеччини, активно використовувалась радянською пропагандою в процесі встановлення радянської влади в Україні.
51 Ляшку Олександру Павловичу меморіальна дошка

 

вул. Десятинна, 8 Голова Ради Міністрів УРСР (1972–1987), функціонер КП(б)У. Голова урядової комісії з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
52 Майорову Михайлу Мусійовичу меморіальна дошка

 

вул. Михайла Майорова, 1 Більшовицький державний і військовий діяч. Учасник боїв проти Армії УНР.
53 Майорову Михайлу Мусійовичу меморіальна дошка

 

вул. Михайла Майорова, 5 Більшовицький державний і військовий діяч. Учасник боїв проти Армії УНР.
54 Мануїльському Дмитрові Захаровичу меморіальна дошка

 

вул. Інститутська, 20/8 Член Політбюро ЦК КП(б)У, заступник голови Ради Міністрів УРСР. Ярий противник самостійності України, діяч Комінтерну
55 Островському Миколі Олексійовичу меморіальна дошка

 

вул. Ползунова, 2 Брав участь у боях з Армією УНР, каральних операціях проти селян Ізяславщини (тепер Хмельницька область). Згодом працював у ЧК, виконавець політичних репресій.
56 Пархоменку Олександру Яковичу меморіальна дошка

 

вул. Дегтярівська, 7 Більшовицький військовий діяч. Учасник бойових дій проти Армії УНР, учасник каральних експедицій проти українських селян. Загинув в бою з українськими повстанцями.
57 Пархоменку Олександру Яковичу меморіальна дошка

 

вул. Дегтярівська, 53 Більшовицький військовий діяч. Учасник бойових дій проти Армії УНР, учасник каральних експедицій проти українських селян. Загинув в бою з українськими повстанцями.
58 Першим   більшовикам меморіальна дошка

 

вул. Золотоустівська, 30 Пропагандивна меморіальна дошка, присвячена встановленню радянської влади в Україні.
59 Петровському Григорію Івановичу меморіальна дошка

 

вул. Петровського, 2 Більшовицький партійний діяч. Направлений в Україну для боротьби з Центральною Радою. У квітні 1919 року був одним із керівників операції з жорстокого придушення Куренівського повстання проти більшовиків у Києві. Один з організаторів Голодомору.
60 Піку Вільгельму меморіальна дошка

 

вул. Вільгельма Піка, 2/50 Німецький комуніст. Не мав жодного відношення до України та Києва зокрема, активно використовувалась радянською пропагандою в процесі встановлення радянської влади в Україні.
61 Піку Вільгельму меморіальна дошка

 

вул. Вільгельма Піка, 13/7 Німецький комуніст. Не мав жодного відношення до України та Києва зокрема, активно використовувалась радянською пропагандою в процесі встановлення радянської влади в Україні.
62 Подвойському Миколі Іллічу меморіальна дошка

 

вул. Подвойського, 2 Більшовицький партійний і військовий діяч. Один з головних опонентів незалежної УНР, активний учасник встановлення радянської влади в Україні.
63 Подвойському Миколі Іллічу меморіальна дошка

 

вул. Подвойського, 13/14 Більшовицький партійний і військовий діяч. Один з головних опонентів незалежної УНР, активний учасник встановлення радянської влади в Україні.
64 Полупанову Андрію Васильовичу меморіальна дошка

 

вул. Полупанова, 6 Більшовицький військовий діяч. Учасник бойових дій проти Військ Української Центральної Ради та Армії УНР. З 1921 року працював на господарській та партійній роботі.
65 Більшовицьким вождям барельєфи метро "Вокзальна" Барельєфи присвячені встановленню радянської влади.
66 Сєргєєву (псевдо "Артем") Федору Андрійовичу меморіальна дошка

 

вул. Артема, 1-5 Більшовицький військовий діяч. Учасник бойових дій проти Армії УНР та встановлення радянської влади в Україні.
67 Сєргєєву (псевдо "Артем") Федору Андрійовичу меморіальна дошка

 

вул. Артема, 84 Більшовицький військовий діяч. Учасник бойових дій проти Армії УНР та встановлення радянської влади в Україні.
68 Смирнову Іванові Федоровичу меморіальна дошка

 

бул. Тараса Шевченка,   3 Більшовицький військовий діяч. Учасник бойових дій проти Армії УНР та встановлення радянської влади в Україні.
69 Сухомлину Кирилові Васильовичу меморіальна дошка вул. Терещенківська, 5 Член ЦК ВКП(б), репресований у 1939 р.
70 Тельману Ернсту

 

меморіальна дошка вул. Тельмана, 1/35 Німецький комуніст. Не мав жодного відношення до України та Києва зокрема, активно використовувалась радянською пропагандою в процесі встановлення радянської влади в Україні.
71 Тельману Ернсту

 

меморіальна дошка вул. Тельмана, 2 Німецький комуніст. Не мав жодного відношення до України та Києва зокрема, активно використовувалась радянською пропагандою в процесі встановлення радянської влади в Україні.
72 Ульяновим меморіальна дошка вул. Кудрявська, 12 Меморіальна дошка присвячена родині лідера більшовицької партії, організатора та натхненника червоного терору В.І. Леніну.
73 Ульянову Дмитрові Іллічу меморіальна дошка вул. Пушкінська, 32 Більшовицький партійний та державний діяч, заступник голови Кримського РНК, член Кримського обкому РКП(б) і Ревкому.
74 Урицькому Мойсею Соломоновичу меморіальна дошка вул. Митрополита Липківського, 8 Більшовицький партійний та державний діяч, чекіст. Загинув у 1918 р.
75 Франкелю Белі (Залка Мате) меморіальна дошка вул. Залки Мате, 2/12 Професійний революціонер, чекіст. Виконавець політичних репресій в Україні. Загинув під час громадянської війні в Іспанії.
76 Франкелю Белі (Залка Мате) меморіальна дошка вул. Залки Мате, 7/5 Професійний революціонер, чекіст. Виконавець політичних репресій в Україні. Загинув під час громадянської війні в Іспанії.
77 Червоногвардійцям меморіальна дошка вул. Ползунова, 2 Учасника Січневого заколоту (1918).
78 Червоногвардійцям меморіальна дошка просп. Перемоги, 39 Більшовикам, учасникам бойових дій з Військами Української Центральної Ради.
79 Чудновському Григорію Ісаковичу меморіальна дошка вул. Чудновського, 2/8 Учасник бойових дій проти Військ Української Центральної Ради, брав активну участь у встановлення радянської влади в Україні.
80 Чудновському Григорію Ісаковичу меморіальна дошка вул. Чудновського, 8 Учасник бойових дій проти Військ Української Центральної Ради, брав активну участь у встановлення радянської влади в Україні.
81 Щербицькому Володимиру Васильовичу меморіальна дошка вул. Десятинна, 8 Перший Секретар ЦК КПУ.
82 Щорсу Миколі Олександровичу меморіальна дошка вул. Велика Васильківська (Червоноармійська), 101 на розі з вул. Щорса Більшовицький військовий діяч. Учасників бойових дій з Армією УНР та УГА, загинув у боях з останньою у 1919 р.
83 Щорсу Миколі Олександровичу меморіальна дошка вул. Госпітальна, 24 Більшовицький військовий діяч. Учасників бойових дій з Армією УНР та УГА, загинув у боях з останньою у 1919 р.
84 Якіру Йоні Еммануїловичу меморіальна дошка вул. Дегтярівська, 32 Більшовицький військовий діяч. Учасників бойових дій з Армією УНР. Репресований у 1937 р.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: