Місцеві вибори на Львівщині: нові обличчя, старі гасла

Виборча кампанія на виборах до місцевих рад набирає обертів. Приклад Львівщини показує: попри присутність нових облич у списках, нової комунальної і регіональної політики очікувати не доводиться.

До місцевих виборів на Львівщині зголосилося шістнадцять політичних партій. Майже половину з них можна сміло назвати молодими політичними об’єднаннями, як то "Народний контроль", "Наш край", "Укроп". Є на нинішніх виборах і суто регіональний проект - "Українська галицька партія".

Списки партій рясніють новими політичними обличчями, каже у коментарі DW керівник КВУ на Львівщині Соломія Саврук. Здебільшого це волонтери, громадські діячі, активісти, журналісти, які встигли проявити себе у період "Євромайдану". Ці люди передусім помітні у нових рухах, а от старі політичні сили не надто поспішають оновити свій склад, зауважує Саврук.

Однак всі намагалися дотриматися квоти жінок у списках, тому жінок доволі багато. А ще багато колишніх депутатів, які не потрапили до Верховної Ради на парламентських виборах, зокрема одіозна Ірина Фаріон чи колишній віце-спікер Руслан Кошулинський, аналізує оприлюднені списки політолог Геннадій Шипунов.

Оновлення буде, але ефективність сумнівна

Проте потрапити до місцевих рад новим політичним силам буде непросто, кажуть експерти. 5-відсотковий бар’єр є надто високим для молодої політичної команди. "Закон "підігрує" старим, великим партіям. Але я припускаю, що склад місцевих рад Львівщини оновиться на 30-40 відсотків", - каже в інтерв’ю DW політолог Оксана Дащаківська. Утім, очікувати від них надто особливої продуктивності, якихось кардинальних змін не слід, вважає політологиня, "бо політична система, яка нині діє в країні, не дає можливостей аби інституції демократично працювали".

Чи вдасться новим партіям увійти до рад, залежатиме від явки на виборах. Якщо голосуватиме молодь, то це підвищить шанси нових рухів, якщо більше старші люди – голосуватимуть за старі симпатії, наголошує голова КВУ Саврук. Разом з тим, каже вона, львівський виборець дуже парадоксальний, бо вимагає нових облич, а голосує старих, "перевірених" політиків.

А де регіональні проблеми?

Опитані DW експерти сходяться на думці, що явка виборців на Львівщині буде не надто високою. "А може навіть і найнижчою за всі роки незалежності", - уточнює Оксана Дащаківська. Пояснень тому є кілька. Виборець втомлений обіцянками, молодь не проявляє активності і не шукає спілкування з політиками. Риторика всіх партій надто популістська, всі роблять акцент на емоціях, а про регіональні проблеми ніби б й забули, каже голова регіонального КВУ. Приміром, "Батьківщина" йде зі старими гаслами – контрактна армія, низькі тарифи, справедливість. Нічого нового немає і у списках, каже Соломія Саврук. Інші партії теж надають перевагу загальним гаслам: заклики до боротьби з корупцією, як то демонструє "Народний контроль", або піар на учасниках АТО, чим послуговується "Свобода" у своїй компанії.

"Насправді ж партії бояться виборця, більшість з них надає перевагу спілкуванню через медіа та білборд, немає справжньої агітації, ніхто не говорить про вирішення конкретної місцевої проблеми", пояснює Дащаківська. З огляду на це вона прогнозує низьку явку у день голосування.

Матеріал Deutsche Welle

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: