Російський "Бук" збив "Боїнг-777". Bellingcat опублікував підсумковий звіт по катастрофі MH17

Експертно-журналістська група Bellingcat, що спеціалізується на проведенні розслідувань за відкритими джерелами, опублікувала підсумкову доповідь з розслідування катастрофи рейсу MH17 під Донецьком

Про це повідомляє "Дождь".

Свої висновки група зробила на основі даних, зібраних за рік після катастрофи літака Малайзійських авіаліній.

У доповіді Bellingcat говориться, що 17 липня 2014 установка "Бук" була перевезена на вантажівці з Донецька в Сніжне, а потім своїм ходом вирушила на південь від Сніжного. Звідти, говориться в доповіді, близько 16:20 за місцевим часом була запущена ракета, що збила літак Малайзійських авіаліній.

Автори доповіді запевняють, що помічений в районі Сніжного "Бук" - російського походження. Згідно з висновками Bellingcat, комплекс, численні фотографії якого були зроблені на території України, перебував до цього в складі 53-ї зенітно-ракетної бригади, що дислокується неподалік від Курська.

У доповіді установка умовно названа "Бук 3х2" - по напису на правому борту. За даними Bellingcat, схожа на "Бук 3х2" машина була в складі військового конвою, що прямував з Курська в Міллерово (Ростовська область) у червні 2014 року.

Як доказ ідентичності "Бука", поміченого в районі Сніжного 17 липня 2014, і установки цього ж типу, сфотографованої на території Росії в червні, наводяться кілька фотографій.

На знімках з Росії (праворуч) та України (ліворуч), геолокацію яких вдалося підтвердити Bellingcat, на "Буке 3х2" видно схожі навантажувальні маркування, збережені елементи номера і біла фарба на щитку гусениці в одних і тих же місцях.

"У ході вивчення командою Bellingcat безлічі спостережень "Буків" стало ясно, що гумові щитки над гусеницями з часом пошкоджуються, і ці пошкодження створюють унікальний "відбиток пальців", який дозволяє зіставити "Буки" на різних фотографіях. У випадку Бука "3х2" і фотографії "Бука" Paris Match в Донецьку щитки гусениць були практично ідентичні", - говориться в доповіді.

російський бук збив боїнг

У Bellingcat також стверджують, що їм вдалося встановити особи чотирьох людей, які могли вести машину, транспортувати "Бук 3х"2.

Інформацію, яка опублікована на сайті експертно-журналістської групи, а також ще неопубліковані дані Bellingcat передав Міжнародній слідчій групі, що розслідує катастрофу MH17.

Нагадаємо, вже у вівторок, 13 жовтня, Рада безпеки Нідерландів повинна опублікувати доповідь про технічні причини катастрофи "Боїнга". Остаточний звіт Міжнародна слідча група покаже в кінці 2015 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: