У Львові кандидати на посаду міського голови "гралися" у дебати

Майже усі кандидати на посаду міського голову Львова зібралися разом за тиждень до виборів, аби разом обговорити – яким вони бачать майбутнє Львова. Публічні дебати 18 жовтня в рамках проекту «Детектор кандидата» організували Комітет виборців України та West-Ukrainian Resource Center, за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

І це, на думку кореспондента Дивись.Інфо, єдина успішна спроба зібрати усіх кандидатів на дебати. Вже спробувавши раз подискутувати – впевнений, ще раз в тому ж колі більшість не наважиться. Втім і ті, що відбулися показали – хто є хто на політичному подіумі українського П’ємонту.

Так от, на дебати не прийшов один кандидат від ВО «Свобода» Руслан Кошулинський. Сюрпризом стало те, що чинний міський голова Львова Андрій Садовий погодився подебатувати зі своїми конкурентами. З власних джерел, відомо, що більшість кандидатів обумовлювали свою присутність у дебатах за умови, що на них буде Садовий, ймовірно для того, щоб задати гострі запитання, яких так і не прозвучало.

Презентація власної програми
Дебати, які модерувала ведуча «5 каналу» Тетяна Даниленко, поділилися в кілька етапів. Під час першого кандидати мали 2 хвилини, аби розповісти про власну програму.
Кандидат від Радикальної партії України Віктор Галасюк у своїй програмі Львів порівнює з Краковом. І «оптимістично» зауважує, що з тим поступом, який зараз має Львів, ми наздоженемо Краків через десятки років. «Львів втратив власне виробництво, тому львів'яни змушені тікати закордон. Для Львова потрібно відкрити нові горизонти – машинобудування, харчову промисловість. Маємо наздогнати Краків», - каже В. Галасюк.

Ігор Зінкевич – кандидат від «УКРОПу» свою програму побудував на транспортних проблемах Львова – громадський транспорт та паркування.

Не конкретна у своїх планах кандидатка від «Сила людей» Оксана Жолнович. «Наша команда – молоді активісти, які об'єдналися після Майдану і хочуть змінювати місто. Львів має бути комфортним для кожної людини. Професійність команди, прозорість процесів і відповідальність за рішення – тоді досягнемо успіху», - наголосила О. Жолнович. Перспективи в тому, що вона опиниться у мерському кріслі вона не побачила, тому вже наступного дня, 19 жовтня, закликала усіх своїх прихильників голосувати за Володимира Гірняка.

Кандидат на посаду міського голову Львова Олег Баляш від партії «Наш край» у своїй промові наголосив, що партія хоч і молода, але до неї доєдналося 70 мерів з інших міст України і вони разом розробили програму для Львова. Серед іншого пропонують проект про мережі соціальних магазинів – відкинути всіх посередників і завдяки цьому продукти будуть дуже дешеві.

У самовисуванця Анатолія Країнського політичні обіцянки не новаторські - відкриємо заводи і фабрики, надамо робочі місця львів'янам і забезпечити їх добробутом, використовуючи кошти міськради і свою команду.

_dsc0396
Два акваріуми

На другому етапі дебатів було два акваріуми – в одному папірці із прізвищами, в іншому – питання від фокус-груп. Кандидат витягує і відповідає.

Олег Баляш відповідає на запитання про залучення громадян до керування містом. «Ми повинні робити електронну програму управління містом, щоб громадяни бачили куди використовуються коштів, скільки ми маємо кредитів. Якщо робляться дороги за кредитні кошти, треба знати, наскільки це потрібну місту. Потрібні різні голосування, щоб ми бачили, скільки громадян підтримують різні ідеї – як це є на сайті президента», - наголошує кандидат від «Нашого краю».

Кандидат від партії «Громадський рух «Народний контроль» Дмитро Добродомов витягнув тему про утилізацію твердих відходів у місті. «Я вже 20 років чую про завод, але ми далі його не бачимо. А питання дуже просте – треба залучити до Львова тих, хто б побудував нормальний завод», - наголошує Д. Добродомов. Віктор Галасюк отримує питання про некомпетентність працівників ЛКП, на що відповідає, що це проблема кадрової політики, тому її треба зробити абсолютно прозорою. Усі призначення – через громадське обговорення. Має бути жорсткіша відповідальність, скорочення штату і підвищення зарплати.

Оксана Юринець від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» говорила про хаотичність єдиного візуального стилю архітектури. «Козирна баба» як її охрестили користувачі соціальних мереж (відео) розповіла, що найбільша проблема сьогодні, що забудовується центральна частина будівлями, які там би не мали бути. Маємо більше 10 запитів до прокуратури щодо цього. Хоче винести адміністративні будівлі за межі центру міста.

Кандидат від «Громадянської позиції» Володимир Гірняк отримав тему про про велоінфраструктуру міста. «Деколи велодоріжки ставляться із дуже грубим порушенням законодавства – подивіться на вул. Січових стрільців. Поліція фактично не стежить за тим, як велосипедисти їздять містом», - нарікає В. Гірняк.
Ігор Васюник від «Народного фронту» говори про збільшення доходів у місті, зокрема кандидат пропонує запровадити електронне самоврядування, аби кожен громадянин контролював кошти і свої документи.

«На закуску» лишили чинного мера Львова Андрія Садового. Він із п'ятої спроби отримав тему про збереження архітектурної спадщини. «Сто років тому Львів був збудований як модерне місто Європи і це наше унікальне надбання, тому треба й далі витрачати кошти на реконструкції. Тому прошу тих, хто буде депутатами, підтримувати це. І ще одне прохання до депутатів ВР – пролобіюйте закон, аби ми в кожному році мали окрему стрічку в держбюджеті», - повідомив Садовий.

DSC_9092Третій блок. Перехресні запитання і втеча Садового

Згідно з правилами дебатів, третя частина мала складатися з перехресних питань кандидатів. Проте «дров наламав» і організаторам, і суперникам Андрій Садовий, повідомивши, що йому за 20 хвилин до закінчення дебатів потрібно піти.

І лише Оксані Юринець та Володимиру Гірняку вдається задати запитання Андрію Садовому.

Юринець питає про «Галицькі інвестиції», у відповідь Садовий зверхньо (така його поведінка була впродовж усіх дебатів) радить їй як економісту вивчити цю тему і добре підготуватися. Володимир Гірняк запитав Садового про незаконні забудови, на що він скерував всю провину до Києва.

Після прощання Андрія Садового дебати закінчилися. І ймовірно, інші кандидати й мали що запитати один в одного, але організатори вирішили, що надалі буде не цікаво. Таке ж незавершене враження і залишилося від дебатів – багато лишилося не сказаного. Решта люди доказували в соціальних мережах.

Андрій Сорока для Дивись Інфо

https://www.facebook.com/tdanylenko/posts/976842982374477

 

https://www.facebook.com/otardovzhenko/posts/10153555303715873

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: