Садовий позбавив львів’ян можливості відремонтувати садочки і дороги

30 вересня, під час останньої сесії Львівської міської ради, міські обранці вкотре не підтримали питання про внесення змін до ухвали міської ради від 18.07.2013 №2642 «Про внесення змін до ухвали міської ради від 20.07.2011 № 737». Таким чином обранці не дали отримати «Леополісу» понад 27 млн грн.

Це рішення підтримали лише 24 обранці. Зокрема, як зауважує журналіст Дивись.Інфо, за передачу грошей «Леополісу», що лобіює міський голова Львова Андрій Садовий, проголосувало п’ятеро депутатів від нової депутатської групи «УКРОП», зокрема, Олександр Алексєєв, Іван Гринда, Святослав Макітра, Сергій Подолинний та Андрій Хомицький.

Зазначемо, Ухвала пропонує «зарахувати приватному акціонерному товариству «Європейський Дім» вартість невідокремлювальних поліпшень об’єкта оренди в сумі 27 454 400, 00 грн у тому числі ПДВ, здійснених у процесі ліквідації аварійного стану, реставрації та реконструкції з пристосуванням приміщень будинків № 14, 14-а, 16 на вул. Шевській у м. Львові під II чергу готельного комплексу, при приватизації об’єкта способом викупу».

Відтак місто хоче розрахуватися з підприємством, яке провело реконструкцію трьох аварійних будинків. Це підтвердила і начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич, яка зазначила, що ці гроші міськрада віддасть «Леополісу», оскільки він реконструював будівлю.

Хронологія стосунків Львівської міської ради та готелю «Леополіс»

Варто зазначити, що ці стосунки тривають вже більше 10 років. Добре хронологію розписав головний редактор «Нового погляду» Роман Онишкевич.

25 лютого 2005 року міжвідомчою комісією будинки №14 і №16 по вулиці Шевській було визнано аварійними й такими, що загрожують обвалом. Приймається рішення про відселення мешканців п’яти квартир. Упродовж року «Європейський Дім» викуповує ці помешкання, відселяє мешканців і приступає до робіт з виведення будинків з аварійного стану.

29 грудня 2006 року угодою між управлінням комунальної власності ЛМР та «Європейським Домом» останньому в оренду на 25 років передано нежитлові площі в будинках №№ 14, 14-а та 16. Відтак, маючи у власності 310 кв.м та в оренді 1169,9 кв.м, підприємці розпочинають добудову приміщень. Роблять це акуратно, не псуючи архітектурного контексту. У результаті проведеної реконструкції загальна площа готельного комплексу на сьогодні сягає 2721,8 кв.м., з яких 1241 – новостворені приміщення.

20 липня 2011 року у Львові відбувається так звана «готельна сесія», на якій у рамках підготовки до ЄВРО-2012 депутати затверджують перелік готелів, що підлягають приватизації через викуп. До списку після певних перемовин зацікавлених сторін потрапляють «Гранд-Готель», «Асторія» та «Леополіс». Долею останніх двох особливо цікавиться Андрій Садовий. Рішення приймають і об’єкти йдуть на приватизацію. Згідно з додатком, «Європейський Дім» отримує право на викуп 1169,9 кв.м.

Тим часом, завершивши роботи з добудови, «Європейський Дім» подає до міської ради позов у Господарський суд з метою їх визнання прав власності на приміщення площею 1551,9 кв.м. по Шевській, 14, 14-о, 16. Зазначений метраж включає раніше куплені помешкання, виведені з аварійного стану, плюс новостворені. Внаслідок мирової угоди 23 травня 2013 року Господарський суд Львівської області виносить рішення. За підприємством визнається право власності на частину нерухомого майна площею 1551,9 кв.м. по Шевській, 14, 14-о, 16, а воно, своєю чергою, сплачує місту 764 тисячі 915 гривень 55 копійок (на цей час близько 100 тисяч доларів) як компенсацію відповідачу його внеску в реконструкцію допоміжних приміщень.

Через два неповних місяці після затвердження судом мирової угоди – 18 липня 2013 року - у міськраді голосують ухвалу № 2642 «Про внесення змін ухвали міської ради від 20.07.2011 № 737», тобто до згадуваної ухвали, прийнятої на «готельній сесії». Ухвалу доповнюють пунктом 2.2.4 у такій редакції: «Зарахувати приватному акціонерному товариству «Європейський Дім» вартість невідокремлюваних поліпшень об’єкта оренди, здійснених у процесі ліквідації аварійного стану, реставрації та реконструкції з пристосуванням приміщень будинків №14, 14-а, 16 на вулиці Шевській у м. Львові під ІІ чергу готельного комплексу, при приватизації об’єкта способом викупу».

Отож, запропонована зараз зміна до цієї ухвали фактично повторює формулювання, додаючи до нього лише конкретну суму – 27 454 400 гривень. На замовлення управління комунальної власності департаменту економічної політики ЛМР ТзОВ «Західна Українська Консалтингова Компанія» та ТДВ «Гільдія оцінювачів України» 31 липня 2014 року проводять оцінку частини готельного комплексу, а саме нежитлових приміщень підвалу та 1,2,3,4-го поверхів по Шевській, 14, 14-а, 16. Тобто йдеться про ті ж 1169 кв. м. Вартість оцінки складає 29 204 400 гривень, включно з 4 867 400 грн ПДВ. Зауважмо, що курс НБУ на час складання звіту (08.09.2014) становить 12,0972 грн.

Провівши нескладні математичні розрахунки – можна побачити, що «Леополіс» придбав площу у центрі Львова за 51,3 долара за квадратний метр.

Депутат Львівської міської ради Любомир Мельничук розповів, що ситуація навколо готелю «Леополіс» добре показує, що корупція любить тишу. «Коли виконавча і представницька влада тихесенько тисне на кнопки, не обговорюючи жодного питання, і коли не має публічності, тоді виникає найбільше корупційних спокус. Візьмемо останнє засідання сесії Львівської міської ради. 50 питань ми проголосували в мінус. Це, зокрема, і звільнення від інвестиційного внеску компанії «Леополіс» на мільйон євро. Я гарантую, що якщо в «Свободи» не буде більшості, то домовляться і тихесенько проголосують», - наголосив Л. Мельничук.

То ж ймовірно нова каденція депутатів Львівської міської ради знову повернеться до розгляду цього питання. Звісно, якщо Андрій Садовий зможе впевнено втретє сісти в крісло міського голови Львова.

За ці кошти у Львові можна відремонтувати багато міжквартальних доріг, а також дитячих майданчиків та садочків.

Андрій Сорока. Дивись.Інфо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: