Як на Львівщині "готуються" до відзначення 800-річчя Городка

Спонукало мене написати цей матеріал та закцентувати увагу громади на завданнях, які успішно завалені чиновниками Городоцької мерії, випадкова розмова у громадському місці, мешканців міста Городка, які спілкувались між собою і вийшли у розмові на тему святкування у вересні поточного року 800 літнього ювілею про першу літописну згадку про Городок та 625 річницю надання місту Магдебурзького права. Усім цікаво , як за майже сто днів підготують наше місто міські чиновники до святкування такої важливої дати для нашої громади, адже обіцянки перед виборами давали «мільйонні».

Стурбовані мешканці міста тим фактом, що обіцяні масштабні реконструкції у міській комунальній господарці з нагоди 800 річного ювілею міста, обіцяні кандидатом в мери міста Городка у 2010 році Миколою Савкою та його командою у його передвиборчій програмі та на зустрічах з громадою, практично залишаються так і обіцянками. До урочистої дати залишається майже 100 днів. Що ми маємо на сьогодні?

Підготовка розпочалась вчасно. Городоцькою міською радою (міський голова Саган 2006-2010 рр.) було розроблено та затверджено програму святкування ювілею міста.
На відзначення ювілейної дати нашого міста держава виділила 44 мільйони гривень, ще 9,5 мільйонів чиновники повинні були знайти у місцевому бюджеті.
Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2010 року № 248 затверджено план заходів щодо підготовки та відзначення 800-річчя з часу першої літописної згадки про м. Городок та 625-річчя надання місту Магдебурзького права. Цей план заходів був розроблений управлінням економіки Городоцької райдержадміністрації  (голова Савка М.В. 2007-2010 рр.)спільно з головним управлінням економіки ЛОДА, який суттєво відрізнявся від програми, розробленою та прийнятою сесією Городоцької міської ради.
Також 20.06.2012 року було прийнято постанову Верховної ради України № 10477 за яку проголосувало 358 народних обранців,  якою рекомендують Кабінету Міністрів України  у місячний термін з дня прийняття цієї постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 800-річчя заснування міста. За місяць після утворення цього оргкомітету розробити та затвердити план заходів святкування  800-річчя Городка, а також вирішити питання щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення цих заходів.
Державному комітету телебачення і радіомовлення України рекомендують організувати висвітлення в ЗМІ святкування 800-річчя Городка. Нацбанку України рекомендують виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, а  «Укрпошті» – видати серію поштових марок, присвячених 800-річчю заснування Городка.
А тим часом у самому ж місті лише зроблено косметичний ремонт декількох комунальних будинків, та й то у борг. При безпосередній підтримці народного депутата України Я. Дубневича проведено капітальний ремонт деяких тротуарів та доріг, проведено декілька шахових турнірів, під заголовком «З нагоди 800 річчя міста Городка», частково мерією проведено ямковий ремонт частини міських доріг  відходами асфальту , зрізаного з центральної дороги , та покладено 80 м/п асфальтованого покриття на вулиці Івана Франка, в борг влаштовано подекуди бетонні паркани, напевно щоб прикрити комунальний безлад на прибудинкових територіях
Долучились і до благородної справи депутати міської ради. За бюджетні кошти купили меру міста Городка Миколі Савці нове вишукане авто, іноземного виробництва, суттєво скоротили доплати працівникам мерії, та залишили 100% доплат міському голові (міський голова перед пенсійного віку), на кінець то безкоштовно розділили 124 земельні ділянки, ринковою вартістю в $ 1 000 000, не забувши  себе і любимих родичів, розподілили в переважній більшості між собою та наближених до мерії осіб, 62 ділянки під будівництво гаражів на вул. Григоренка (біля вул. Чорновола та міського кладовища), погодили встановлення хлібного павільйону, замість автомобіля з «хлібною будою», у центрі міста, на березі озера на вул. Перемишльській.
А тим часом борг Городоцького водоканалу за воду перед Львівводоканалом зріс в понад 3 000 000 грн, основні засоби комунальних підприємств зношені майже на 90%, заборгованість мерії за виконані робити зростає,  місто майже стоїть на порозі банкрутства. У центральному парку на майдані гайдамаків, «розкошують» у міграції сотні ворон, які гадять перехожим на голови та своїм «співом», напевно підбадьорюють міських чиновників до копіткої праці, на благо громади, любов до якої , нашим мешканцям з бюджету обходиться надзвичайно дорого.Та кажуть у народі ворон мудрий птах, живе там, де йому до душі і запах і те що смакує, якщо його є в достатній кількості.
Та співрозмовники, яких я почув, не падали у відчай, вони, веселячись почали давати свої прогнози і ставити ставки, що буде зроблено до святкового ювілею міста Городка та чий прогноз збудеться.
Та це все не було б таке смішно, як би не виглядало доволі  серйозно. Хтось то отримує високу заробітну плату від платників податків за свої послуги, які мав би надавати громаді. А хто спитає? Ти, шановний читач? Чи Твої діти тобі скажуть: «Батько , а де Ти був, коли пропадало місто?»Ти мовчиш? Тебе влаштовує, тоді будь чесним перед своїми дітьми і Богом – Ти ледар!
На мою думку, все святкування закінчиться великою пиятикою, з кулішем і шашликами, концертною програмою, за рахунок спонсорів, побілкою вапном бордюрів, пішохідних переходів  та електроупор вздовж доріг, написанням листів і звернень до депутатів та влади усіх рівнів, щоб показати видимість бурної роботи,  а на кінець святковим феєрверком, за кошти , як вже традиційно, народного депутата Ярослава Дубневича, якого ще й потім напевно звинуватять, що він не виконав того, що мали зробити місцеві «Ягайло» та «Ядвіга». А ви як думаєте, шановні читачі? Приймаємо і ваші пропозиції, для того щоб визначити переможця, хто був правий. Покладіть мої слова у сейф, і прочитайте це після Дня міста. Це втрачений шанс для нас.
   Ігор Острозький, "Газета для Вас".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: