Львівщина готується до міжнародного ралі «Галіція»

Підготовка до проведення 10-го ювілейного міжнародного ралі «Галіція» зараз на етапі завершення. Відтак, змагання відбудуться 12-13 липня і цьогоріч водночас стануть етапом Кубку Європи з ралі, етапом Чемпіонату України з ралі та етапом Чемпіонату Білорусії.

Ралі «Галіція» відбуватиметься на міжнародному рівні й у міжнародному форматі, надаючи гонщикам унікальні дороги і якісно новий, європейський рівень підготовки змагань.

«Традиції дуже багатьох видів спорту, дуже багато речей, які сьогодні здаються новими, у Львові вже були давніше. Ці традиції можна відновлювати по-різному. Є шлях замилування ретро-технікою, схожі на паради речі, або ж є шлях робити те, що роблять в сучасному світі. У 30-ті роки ці гонки були у Львові дуже престижними і віддзеркалювали тогочасну ситуацію в автомобільному спорті в Європі. Так і сьогодні – це змагання є серйозним, професійним, тому дуже важливо, щоб Львів повертався до тієї традиції, яка у нас була. І церемонія відкриття, і урочисте закриття, оці головні акценти змагань відбудуться у самому центрі Львова, на площі перед Оперним театром. Тут буде змога побачити всіх учасників і поспілкуватися з ними», - зазначає Василь Косів, заступник міського голови з гуманітарних питань Львова.

Міжнародне ралі «Галіція», що справедливо вважається одним із найвидовищніших і найшвидкісніших етапів Чемпіонату України з ралі, вийшло на новий рівень: львівський етап уперше у своїй історії увійшов до календаря Кубку Європи з ралі та як дебютант цих міжнародних змагань отримав коефіцієнт «2».

«Автомобільна федерація України (FAU), Комітет ралі сьогодні проводять активну роботу із залучення досвідчених консультантів Міжнародної автомобільної федерації (FIA) для підняття рівня української ралійної першості. Ставимо собі за мету вже у найближчі роки провести в Україні етап Чемпіонату Європи. І провести його саме у Карпатах, на базі трьох західноукраїнських етапів – ралі «Галіція» (Львів), «Александров Ралі» (Чернівці), «Трембіта» (Івано-Франківськ). Ми ведемо системну підготовку у цьому напрямку. А за оцінками іноземних експертів карпатські ралійні траси (і зокрема перевал Шурдин) зможуть стати родзинкою Чемпіонату Європи з ралі», - розповідає Сергій Жила, керівник проекту «Чемпіонат України з ралі».

Те, що Львів також прийматиме спільний етап Чемпіонату Білорусії з ралі, заслуговує на окрему увагу. З цією ініціативою до Автомобільної федерації України (FAU) звернулася національна білоруська автомобільна федерація, і, звичайно, Комітет ралі FAU підтримав це перспективне для обох країн починання.

«На сьогоднішній день до участі в Міжнародному ралі «Галіція» зареєструвалося понад 40 екіпажів з України, Росії, Білорусії, Казахстану та Італії. Прийом заявок ще триває. Можу сказати, що участь у цьому змаганні візьмуть найсильніші гонщики України – лідер абсолютного заліку Чемпіонату Олексій Кікірешко, Юхим Важеєвський, Антон Кузьменко, Олександр Салюк, Микола Чмих. Додам, що серед учасників з Білорусії – неодноразовий чемпіон цієї країни з ралі Юрій Грищенков, екіпаж Юрія Семенчука та Михайла Мельниченка встиг узяти участь цього року у першому етапі Чемпіонату України з ралі – херсонському «Чумацькому шляху». Андрій Циганков неодноразово брав участь у ралі «Ялта». І от тепер спробує свої сили на гравійних дорогах Львівщини. Боротьба буде запеклою, тому що попередні етапи продемонстрували: виріс рівень підготовки учасників, потужнішою стала техніка, отже, на глядачів чекає яскраве видовище», - говорить Михайло Лойленко, директор Чемпіонату України з ралі.

Урочиста церемонія відкриття відбуватиметься 12 липня о 19:30 на площі перед Львівським національним академічним театром опери та балету ім. С. Крушельницької (просп. Свободи). Наступного дня, 13 липня, зранку екіпажі випробують себе та бойові машини на гравійних трасах Львівщини. Ще до початку змагань, 13 липня о 7:30 від монументу Слави (вул. Стрийська) до глядацьких фан-зон вирушать спеціальні автобуси. А вже увечері, о 17:30, львів’яни та численні гості міста на площі перед Оперним театром стануть свідками церемонії нагородження переможців Міжнародного ралі «Галіція».

Довідка

Організаторами змагань виступають Автомобільна федерація України (FAU), «Галицький Автомобільний Клуб-Львівський обласний осередок FAU».

Чемпіонат України з ралі – ралійна серія, організатором якої виступає Комітет ралі, що входить до складу Автомобільної федерації України (FAU). Ці змагання проводяться в Україні з 1994р. і включають кілька видовищних етапів. Етапи проходять у різних за своїми природними умовами регіонах – у Карпатах, на Прикарпатті й Буковині, у Криму та Приазов'ї. Міста, що рік у рік традиційно приймають ралі, – це Херсон, Львів, Чернівці, Маріуполь, Ялта.

Організатором Чемпіонату України по ралі з 1994р. – моменту проведення перших змагань незалежного українського Чемпіонату, - є Комітет ралі, що входить до складу Автомобільної федерації України (FAU) – громадської організації, яка, у свою чергу, офіційно визнана Міжнародною автомобільною федерацією (FIA).

Контактна особа: Ліна Довнич, координатор Чемпіонату України з ралі, 067-505-37-95, 050-158-04-60, [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: