Садовий і Синютка vs Грибовицьке сміттєзвалище: 10 років порожніх обіцянок

00006

У 2007 році, коли Грибовицькому сміттєзвалищу виповнилося 58, ЗМІ чи не вперше пов’язали його історію з нинішнім керманичом міста Андрієм Садовим.

У 2007 році, коли Грибовицькому сміттєзвалищу виповнилося 58, ЗМІ чи не вперше пов’язали його історію з нинішнім керманичем міста Андрієм Садовим.

20 грудня 2007 року повинні були розпочати дегазацію (етап рекультивації) Грибовицького сміттєзвалища, але міська влада заборонила одній із провідних українських фірм у даній сфері, завезти спеціальну техніку на територію полігону і розпочати цей надзвичайно важливий процес. Про те, що такі дії з боку мера помилка і можуть призвести до негативних наслідків, говорили уже тоді.

Садовий же на зустрічі в Грибовичах пообіцяв, що вони працюватимуть над питанням будівництва сміттєспалювального заводу на ТЕЦ-2. Хоча деякі спеціалісти й стверджували, що цей завод ні будівельним, ні санітарним, ні екологічним нормам не відповідає. У багатьох із присутніх тоді склалося враження, що Андрій Іванович сказав це, аби заспокоїти мешканців Грибовичів, щоби продовжити термін функціонування сміттєзвалища.

Загострилася ситуація у 2009, коли півтори сотні людей із сіл Малехів і Грибовичі, в Жовківському районі Львівщини  перекрили в'їзд на Грибовицьке сміттєзвалище. Цього дня закінчився термін, який Жовківська райрада давала Львівській міській раді для пошуку нового місця для відходів. Пояснювали свої дії люди тим, що Садовий, коли балотувався у мери, обіцяв закрити сміттєзвалище за два роки. Час минув і терпець громаді цвірвався.

Обіцянка закрити Грибовицьке сміттєзвалище пролунала і в 2011. Та тоді жодних конкретних дій зі сторони Садового і команди не було.

11111

Нові надії приніс і 2012 рік. Тоді, як і у наш час, екологічна ситуація і антисанітарія через звалище змусили Львівську міську раду зібратися на позачергове виїзне засідання сесії. Мер Львова Садовий повідомив, що нарешті знайдено місце для будівництва сміттєвого полігону в місті Новий Розділ на Львівщині. Реалізувати його допоможе Львову Міжнародна фінансова корпорація.

«Проблемі сміттєзвалища - вже 60 років. Ми вже почали роботу з рекультивації полігону і вирішили остаточно його закрити. Адже Грибовичі беруть 50% сміття з усієї області. А це дуже великий обсяг.», - розповідав Садовий

Та далі слів справа не рушила. І вже 1 червня жителі сіл Великі Грибовичі, Малехів і Дубляни (Жовківський район Львівської області) заблокували рух автотранспорту на міжнародній трасі «Київ - Чоп», вимагаючи закриття в селі Великі Грибовичі міського звалища Львова. Тоді й народилися гасла «Ні звалищу в Грибовичах!», «Садовий, попий водички з свинцем, марганцем і хромом».

Втім, тоді мітинг результатів не дав. А саме Грибовицьке сміттєзвалище Садовому вчергове «закинули» у тому ж  таки 2012 . Тоді, вшосте звітуючи про роботу виконавчих органів міської ради ще за 2011 рік, напередодні «Євро-2012», Андрій Іванович називав чимало своїх досягнень, серед яких - проведення футбольного чемпіонату (стадіон і аеропорт будували донецькі за кошти держбюджету) та нова транспортна схема. Однак депутатів цікавило зовсім інше.  Зокрема, у їхніх зауваженнях прозвучали слова Грибовицьке сміттєзвалище. На що очільник міста мав своє пояснення.

 «Я розумію, що є зауваги до роботи, — говорив міський очільник. — Не існує зауваг до тієї людини, яка нічого не робить»

Шанс рекультивувати сумнозвісний полігон для відходів був і в 2013. Як тоді розповідав Андрій Садовий, проект рекультивації розроблений. Його вартість — 3,45 мільйона гривень, з них оплачено 1,89 мільйона гривень. Та чомусь на словах все і зупинилося.

«На грибовицькому сміттєзвалищі відходи складають уже 60 років. Накопичено більше 11 мільйонів тонн відходів. За попередніми оцінками, для їх рекультивації потрібно 250-300 мільйонів гривень. Правда, тендерні торги дозволять здешевити рекультивацію», - сказав міський голова Львова

Чекали дій від мера Садового і у 2014. Як тоді повідомили в ЛМР, рішення про закриття сміттєзвалища в Грибовичах було прийняте 6 вересня 2011 року, а сам процес ліквідації Грибовицького сміттєзвалища триває до цього часу лише на рівні конкурсних торгів, які необхідні для замовлення відповідних робіт.

Відтоді минуло трохи часу і вже на початку 2016 у пресі з’являється інформація про те, що Львівська міськрада відмовила 43 фірмам з 14 країн світу, які пропонували побудувати сміттєпереробний завод. Свої послуги пропонували фірми із США, Канади, Німеччини, Франції, Італії, Австрії, Нідерландів, Мальти, Чехії, Польщі, Туреччини, Латвії, Росії, України.

original

Відзначився у питання Грибовицького сміттєзвалища і Олег Синютка. На відміну від регулярних обіцянок та заспокоюючих заяв, якими намагався вгамувати народже обурення Андрій Садовий, нинішній очільник ЛОДА Олег Синютка, який так само неодноразово стикався із проблемами сміттєзвалища за час свого чиновництва, обрав тактику відсторонення. Чиновник переважно ігнорував звернення громади з цього приводу і гучними заявами занадто багато не розкидувався.

Попри те, що нині Олег Синютка активно координує роботи на звалищі, упродовж останніх кількох років теж закривав очі на беззаконня, яке там чинили.

Зокрема, будучи заступником міського голови, у 2007 році в інтерв’ю ЗМІ чиновник заявив, що компанії, які звернулися до міської ради, не витримують вимог конкурсу. Жодна з них не дає гарантій і не готова працювати, починаючи з вивезення сміття, переробки, рекультивації діючого сміттєзвалища.

[dyvys_blockqoute text="Переробка твердих побутових відходів і комплексна рекультивація потребують вагомих капіталовкладень, а отже, компаній, які могли б комплексно розв’язати проблему Грибовицького сміттєзвалища, у світі є одиниці. Наразі місто шукає інвестора, котрий прийде не для того, щоб заробити гроші і піти, а щоби допомогти місту вирішити проблему загалом" author="Олег Синютка"]
Також у 2015 році голову ОДА просили взяти на контроль кримінал в Грибовичах. Тоді мова йшла про порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом. Питання було гарячим і медіа активно його обговорювали, однак коментаря самого Синютки стосовно цієї ситуації нам відшукати не вдалося.

А травень 2016 і взагалі стає чорною сторінкою в історії Львівщини та України. Пожежа на сміттєзвалищі призвела до кількох смертей і екологічного лиха, наслідки якого всі ми відчуватимемо ще довгий час. Та замість того, аби разом з міськими депутатми на позачерговій сесії ЛМР намагатися вирішити важку для регіону ситуацію, Андрій Іванович з незрозумілих причин ігнорує засідання, даючи перед цим короткий брифінг.

«Ви знаєте, я думаю, що відповідальність є на всіх, на мені в тому числі, тому що я міський голова, і коли в місті виникає будь яка форс-мажорна ситуація, я несу відповідальність, я не можу її уникнути, ми не можемо передбачити, що буде, - сказав Садовий на брифінгу.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: