Це катастрофа для правової системи і правової свідомості, – Віктор Шишкін про зміни до Конституції

Експерти у сфері права розкритикували ухвалення Верховною Радою змін до Конституції щодо правосуддя, відзначаючи в цілому неконституційність внесення змін до Основного закону в умовах воєнного стану та ризики, які тягнуть за собою ухвалені новації.

Експерти у сфері права розкритикували ухвалення Верховною Радою змін до Конституції щодо правосуддя, відзначаючи в цілому неконституційність внесення змін до Основного закону в умовах воєнного стану та ризики, які тягнуть за собою ухвалені новації, передає Інтерфакс-Україна.

«Парламент і президент показали всьому народові, що вони не поважають Конституцію... Це катастрофа для правової системи і правової свідомості», – сказав суддя Конституційного Суду (2006-2015) Віктор Шишкін у п'ятницю на прес-конференції в Києві.

Він вважає, що таким чином була порушена ст. 157 Основного закону. «Не можна змінювати Конституцію в умовах воєнного стану», – висловив переконання експерт, пославшись на те, що йдеться саме про військовий стан, а не про юридичне оголошення війни.

Таким чином, за його словами, Україна сама дала карт-бланш Росії говорити про те, що вона не є країною-агресором.

Водночас виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко звернув увагу на те, що Конституція є інтегральним документом, положення якого взаємопов'язані.

«Висмикнули шматочок Конституції, сказали, що він хороший», – сказав експерт, додавши, що розділ про права людини, приміром, не зазнав змін, хоч і пов'язаний з правосуддям.

«Це взагалі порушення конституційної процедури - розглядати Конституцію по шматочках», - зазначив Бущенко.

Він наголосив, що внесені зміни містять велику кількість бланкетних норм. «Вчора парламент прийняв оболонку, а зміст залишили на розсуд майбутнього парламенту», - сказав він, пояснивши, що по суті є текст змін, але немає змісту.

Експерт також вказав на серйозні ризики, які може спричинити монополія адвокатури. «Величезна проблема - монополія адвокатури. Обов'язок захищати права залишився у держави, а інструмент захисту прав перейшов до адвокатури», - наголосив він.

Віктор Шишкін поділяє думки колеги, зазначивши, що це нововведення може бути дуже небезпечним і для самої держави.

Як повідомлялося, 2 червня Верховна Рада остаточно затвердила (ухвалила в цілому) закон про внесення зміни до Конституції України щодо правосуддя («за» 335 голосів).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: